България е лош пример по отношение на свободата на медиите

България е лош пример по отношение на свободата на медиите

"Вчера беше особен ден за медиите. За първи път ООН отбеляза Ден срещу безнаказаността на нападенията срещу журналисти и за борба за безопасността на журналистите по света. Вчера "Репортери без граници" започна кампания в тази насока, като изпрати специално послание на 10 държавни глави по света, известни със своето негативно отношение към медиите и журналистите."

Това заяви днес Жерар Чоп, председател на Управителния съвет на "Репортери без граници" – Швейцария, по време на пресконференция на тема "Свободата на словото в България - къде сме в Европа? И как да си върнем независимостта?" в парк- хотел "Москва". Пресконференцията е част от проекта "Демокрацията е процес", реализиран от фондация "Дарик" в партньорство с Репортери без граници – Швейцария и с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.

България е лош пример по отношение на свободата на медиите, в индекса за свободата на медиите за тази година тя заема 100-но място от 180 държави. Това е най-лошата позиция в Европа и ЕС, каза Жерар Чоп. Той очерта основните проблеми - тежка концентрация на собственост в медийния пейзаж, пълната липса на прозрачност по отношение на собствеността на медиите, силен политически, икономически и търговски натиск върху журналисти, постоянна корупция в много органи на обществото и като цяло - много нездравословна политическа и обществена среда.

В разговор с български журналисти, те съобщават, че има много цинизъм, много автоцензура и силна липса на надежда. Симптомите не са никак добри. Журналистиката е огледало на обществото, следователно има още много какво да се направи. Дали трябва да се губи надежда и да се примирим – убеден съм, че не бива, нещата могат и ще се подобрят. В това отношение много може да помогне журналистическата солидарност, каза Чоп, който е с дългогодишен журналистически опит (от 1977 г.), бил е главен редактор на швейцарското обществено радио, а сега е медия консултант и се занимава с оценка на качеството на швейцарските медии.

Журналистът Асен Йорданов от "Биволъ" даде друга интерпретация на посочените от него факти – в индекса на свободата на словото България се е сринала от 36-то на 100-но място, след като влезе в ЕС през 2001 г., което само по себе си е уникално. От 2000 г. в България започна организиран процес на изкупуване и монополизиране на медии, процесът беше финансиран от една конкретна банка, която в момента се срива и предизвика криза, каза Йорданов. Това е илюстрация за пагубните порочни процеси, които протичат в българското общество. Сега обаче нещата са много по-ясни вследствие на тежкия провал на КТБ и публичната информация за това. В битката за свобода на словото България няма да получи помощ от управляващите, в продължение на години те демонстрират само стремеж за овлядаване и пресиране на медиите, каза Йорданов.

Тереза Ходлер е прекарала 7 години в Русия след падането на комунизма и видяла колко е трудно да превключиш от комунистическата система на контролирана преса към свободна преса. Трудно е, трябва много години, има връщане назад. Елцин приемаше свободата на словото и критиката, за кратко време в средата на 90-те години бе постигнато много високо качество на пресата, бяхме учудени, каза г-жа Ходлер.

Но след като Владимир Путин дойде на власт, свободата на словото си отиде, заяви тя. През първото лято на неговото управление се случи трагедията с подводницата "Курск" в Баренцово море и репортерите, дошли да отразяват, показаха как руските военни отказват чужда помощ, за да спасят хората. Само след няколко месеца независимата телевизия НТВ беше затворена, собственикът ѝ бе пратен в затвора, а след това – принуден да отиде в чужбина. Останаха някои независими медии, като "Независимая газета", но те са малко на брой, малки и оцеляват трудно. Над 20 журналисти са убити в този период, една от тях е Политковская, каза г-жа Ходлер.

В България, разбира се, ситуацията не е толкова остра, системата е друга, но има сходни проблеми, надяваме се да помогнем, обобщи тя.

Проектът "Демокрацията е процес" включва серия от обучения, насочени към подкрепа на независимите медии в България, чрез представяне на опита на "Репортери без граници" – Швейцария. Започналото днес тридневно обучение е на тема свобода на словото, независимост на медиите и как те да се отвоюват. Следващото обучение ще се проведе през последната седмица на ноември на тема онлайн сигурност. Водещи на настоящото обучение са Жерар Чоп, Жил Лабарт, разследващ журналист от Женева, проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, Терез Обрехт Холдер, бивш председател на Репортери без граница – Швейцария.

Жертвите на престъпления могат да разчитат на 250-5000 лв. компенсации

Предишна новина

Наредба определя колко топло да е в офиса

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ПОЧТИ ПО ТЕМАТА (ИЛИ ЗА ЛОШИТЕ ПРИМЕРИ) | нерегистриран
  0
  0

  ТРИТЕ АГЕНТА, НА ЧУМНАТА ПАДЕМИЯ, НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ НА 21-ВЕК:  -1- USA;

  -2- ЕС;

  -3- НАТО  Всички ПАТАЛОГИЧНО ПРАВОВЕРНИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ и родни българо-ФОБИ - фашингтонски подлоги, мекерета, трубадури и... вся осталная сволач, могат да бъдат доволни, от високоплатената брюкселска бюрокрация (в лицето на Магерини), защото Она, никога няма да при-знае резултатите от изборите в ЮГОИЗТОЧНА Украйна (ДНР и ЛНР)!...  …Тоест, лидерите на "парадемократичното" обединение на държави от Западна и Централна Европа - ЕС, няма да търсят ПАРТНЬОР-СТВОТО на лигитимираните с народно доверие, на тези избори, РЪКОВОДИТЕЛИ на Национално Освободителното Движение в ДНР и ЛНР... за постигане на ДОГОВОРЕНОСТИ, за решително спиране на ГЕНОЦИДА (масовото унижаване на социално-битовият статус; на човешкото досдтойн-ство и чест; на човешкият живот) на милионите граждани на Украйна (без разлика на пол, възръст, образование, социално-икономически статус) с руски етнически корени, традиции, манталитет...  … ГЕНОЦИД, съпровождан от масирана медиина идеологическа кампания - целеположено, маниполативно, агресивно, изграждане в съзнанието на населението и личният състав на въорйжените сили на внушението за величието, безалтернативната полезност и... ДЕМОКРА-ТИЧНОСТ…  (е*ати и идиотизираната психическа обработка, не само на хох-лите в Украйна, но и на населението на страните от ЕВРОАТЛАНТИЧЕ-СКИЯТ БЛОГ, включително и на българите)  … На ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА и постигнатите в нея военни резул-тати, чрез масираните, безподборни бомбандировки - "покриване по площ" на местата за средоточаване на гражданското население в ДНР и ЛНР…  (отделните домове; - жилищните комплекси; - училищните, бол-ничните, културните, административните, търговските и др. сгради; - пром. предприятия; - пространства за разходка и отдих ...)  … от силите и средствата на военната авиация; на ракетните войски (ОТР - "Топола М"); на реактивната артилерия (БМ-21); на "кла-сическата" зенитна и земна артилерия с използването на изделия, бом-би, снаряди и други боеприпаси имащи касетънчни и запалителни пора-зяващи части...  ГРАЖДАНСКА ВОЙНА водена от въоръжините сили на държавата Украйна и бадитско-необандеровските, въръжени формирования от укрофашисти (хохлобандеровци) под единното командване на финансираните, рекламираните, натренираните, сюжетираните и режисираните от ЦРУ сили на местната ПЕТА КОЛОНА начело с Петър Вальцман (по баща - еврейн) Порошенко (по майка - рускиня) ПРЕВРАТАДЖИИ, лансирани от Фашингтон по върховете на централната власт в Украйна в името на налагането с огън, меч, с мушеничестка дипломация на масовия подкуп на соросоиди, грантаджии и други долараджии – партократи и плутократи в името на световното господство на зелената американска пандемия - $ (чумата на 21-ви век), на нейните производители и разпространители – USA; МВФ, Световната банка, както и техните пуделчета от ЕС!...

  (НАПРИМЕР: Придобитите "вечните права" на УСА/USA (в лицето на семейството на бай - Дън), да… ГОСПОДАРСТВА на регионалният – ЮГО-ИЗТОЧЕН, ЕВРОПЕЙСКИ пазар за въглеводороди!?...)

  PS:  ПИТАМ, НО ОТГОВОР НЕ ИСКАМ… ЩО ТАКА БЕЗНЮАНСНО КОЛЕ-НОПРЕКЛОННО, БЕ МИМИ (Магерини) ИТАЛИНО?!..

 2. 1
  Независими, свободни и обективни медии??????? | нерегистриран
  2
  0

  За умрелите - добро или нищо! Та и за нашите независими, свободни и обективни медии - нищо, нищо, нищо, та чак съвсем нищичко!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.