Проблемът с Военното НДК може да бъде решен, без това да струва и лев на държавата

Проблемът с Военното НДК може да бъде решен, без това да струва и лев на държавата

Нищо вярно няма в публикацията, тиражирана в няколко медии, че "дни преди края на служебното правителство министър Христо Иванов казал "да" на скандално извънсъдебно споразумение", с което на практика подарява 617 хил. лева държавни пари на архитект Марин Бакалов, проектант на сградата на т.нар. Военно НДК. Истината е съвсем различна - ръководството на Министерството на правосъдието е на път да намери много изгодно за държавата решение на проблема с тази сграда, който е заложен много отдавна – още през 2004 г., а от изострянето му през 2012 г. неизменно е бил игнориран от две поредни редовни правителства. Това става ясно от отговор на зам.-министъра на правосъдието Петко Петков, изпратен днес до всички медии във връзка с публикация в сайта "Гласове" от вчера.

В съобщението на пресцентъра на Министерството на правосъдието се уточнява, че казусът със сградния проблем на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура е възложен на зам.-министър Петко Петков още от назначаването му на поста. Преди да поеме поста в министерството, Петко Петков бе съдия в СРС. "Правен свят" публикува пълния текст на отговора на зам.-министър Петков.

"Запознат съм с медийните публикации, придружени с факсимиле от изготвена от мен докладна записка до министър Иванов, касаещи неправомерното разходване на сумата от 600 000 лева от държавния бюджет за извънсъдебно споразумение и съм категоричен, че тези публикации са фактологически недостоверни, защото съдържат неверени твърдения и манипулативни внушения.

Нещо повече – министерството има шанс да придобие авторските права върху архитектурния проект на Военното НДК в пълен обем и завинаги, а водените срещу него дела за сумата от 1 200 000 лева  да бъдат прекратени, без това да коства нито лев на бюджета. Категорично не мога да се съглася, че това е основание да се злепоставя Министерството на правосъдието и да се правят опити да бъдат компрометирани усилията ни с министър Христо Иванов да решим сградния проблем на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.

Сградният проблем на Софийския районен съд съществува от години. Понастоящем в съда работят близо 140 съдии, около 600 съдебни служители и около 150 прокурори, които се помещават на площ между 7000 и 8000 кв. м., при необходими около 18 000 кв. м. Поради липсата на сгради публична държавна собственост с необходимата площ преди 3 години се наложи да бъде взето трудното решение наказателното и 2-те гражданските отделения на съда да бъдат разделени, като гражданските – да бъдат преместени в бившата сграда на ГУСВ на булевард "Цар Борис III", а наказателното отделение и Софийската районна прокуратура – в сградата на Националния армейски комплекс се на булевард "Скобелев".

Предисторията на проблемите с втората сграда, т. нар.  Военно НДК,  започва от 2004 г., когато Министерство на отбраната е сключило с "Мактер Консулт" ЕООД договор, съгласно който дружеството ще проектира сградата на Националния армейски комплекс (т. нар. Военно НДК) за нуждите на отбраната, но запазва авторските права върху архитектурния й проект. Правата, съгласно Закона за авторското право и сродните му права, възникват отделно от самата сграда и не е задължително собственикът й да е собственик и на тези права.

През 2012 г. сградата е прехвърлена на Министерство на правосъдието, което е имало два законосъобразни варианта за действие – да възложи на  "Мактер Консулт" ЕООД, представлявано от управителя – арх. Марин Бакалов, да изготви проекта за реконструкция, или да откупи от него авторските му права и да го възложи на друг архитект по свое усмотрение. Ведомството не е избрало нито един от тези варианти, поради което се явява неизправна страна. То е обявило обществена поръчка за проектирането и реконструкцията на сградата за нуждите на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура и ги е възложило на Консорциум "РСРП – София" без да уреди предварително отношенията си с арх. Бакалов. Поради това проектът е изготвен, но не е реализиран, тъй като не е издадено разрешение за строеж.

В Министерството на правосъдието в последните две години са изготвяни няколко правни становища с противоречиви изводи. Същевременно са депозирани и становища от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, според които авторските права на "Мактер Консулт" са били нарушени. По тази причина Министерството на инвестиционното проектиране е отказало да одобри инвестиционния проект. Именно тези еднозначни становища на всички компетентни институции, наложиха да бъде потърсена външна юридическа кантора, която е специализирана само и единствено в областта на авторското право, за да изготви компетентно правно становище за юридическия спор с "Мактер Консулт", за това кому принадлежат авторските права и за обсъждане на различните варианти на развитие на съдебните дела срещу министерството.

Изводите, които направихме във връзка с резултатите от становището и хронологията на събитията, бяха, че нарушението, което е допуснато в министерството преди 2 години има два негативни аспекта:

Първият от тях е, че с оглед мотивите на отказа за издаване на разрешение за строеж от страна на Министерството на инвестиционното проектиране, независимо че неуредените авторски права не би следвало да го обусловят, сградата на наказателното отделение на Софийски районен съд не може да бъде реконструирана, докато министерството не уреди спора си с арх. Бакалов.

Вторият е, че е изключително лош сигнал, когато държавни институции, още повече Министерството на правосъдието, нарушават закона. Законът трябва да се спазва такъв, какъвто е. Недопустимо е държавните институции да изискват от гражданите поведение, съобразено със законовите изисквания, а сами да ги погазват.

С изготвената от мен докладна записка аз предлагам на министър Иванов да ме упълномощи да проведа преговори с носителя на авторските права – "Мактер Консулт" ЕООД, представлявано от арх. Бакалов, за да установим при какви условия той би отстъпил на министерството правата си и прекратил водените от него срещу министерството и избрания изпълнител дела. Коментираната резолюция на министъра не представлява нареждане за плащане на каквато и да била сума, а единствено ми дава разрешение да проведа тези преговори. Към момента арх. Бакалов, в качеството си на управител на носителя на авторските права, е завел срещу министерството и избрания изпълнител за проектиране и реконструкция на сградата три дела за общо 1 800 000 лева., две трети от която сума – претенции срещу Министерството.

Разговор с архитекта беше проведен и резултатите от него бяха изключително окуражаващи. Г-н Бакалов прояви разбиране, че неуредените ни спорове са пречка пред реализирането на проекта и че докато той не ни прехвърли правата си, Софийският районен съд и прокуратура ще продължат да функционират при опасни и мизерни условия, а проектираната от него сграда ще стои неизползваема. Поради това стигнахме до принципната договорка той да прехвърли правата си на Министерството на правосъдието в пълен обем и завинаги, както и да се откаже от водените от него дела срещу сумата от 80 000 лева. При това искам да подчертая, че тази сума, с оглед постигната с новия изпълнител договорка, няма да бъде за сметка на държавния бюджет, а ще бъде изплатена от дължимите му пари по проекта.

                                              Заместник-министър Петко Петков

Още по темата

ВСС организира дискусия с магистрати по проекта на Стратегията за съдебна реформа

Предишна новина

БНБ отне лиценза на КТБ, защото е на минус 3,74 млрд. лева

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 28
  | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#27] от "Томова ":

  Въпроса ви е резонен, но явно никой не оспорва авторските им права:))) 2. 27
  Томова | нерегистриран
  0
  0

  Само не е ясно как "Мактер Консулт" ЕООД е придобило авторските права? Ако е преди 1989 г, единственото право на автор на проекта е ПРОНО, а архитекът е работил по поръчка и това е от първия Закон за авторското право от 90те години!

 3. 26
  стига | нерегистриран
  2
  -2

  Стига с тези конкурси. Не разбрахте ли, че ще си ги нагласят, когато ще им е удобно и комфортно. Безмислено е да драскате. Ясно е, че ги отлагат от много време, още предишния министър ги спъна, този по-скоро си ги "наглася" за правилния момент. Иначе да бяха обнародвани заповедите...

 4. 25
  до 19 | нерегистриран
  1
  -1

  Да бяхте попрочели, преди да пишете глупости. Срока за документите за ЧСИ е 20 дни, за нотариуси 30 дни. И срока започва да тече от обнародване на съответната заповед, после седем дни за проверка на документи, тридневен срок за публикуване, пак седем дни за нередовности, пак три дни за публикуване. Само до тук са два месеца близо, после насрочване на писмен-30 дни, резултати, насрочване устен и прочие. Явно някои от правилните кандидати още нямат три години стаж-за това е това мотане с заповедите.

 5. 24
  иван | нерегистриран
  1
  -1

  Тоя архитект явно много милее за съдиите, щом се отказал да търси 1 800 000, а се е задоволил с 80 000.

 6. 23
  Съдия III | нерегистриран
  6
  -3

  Браво, Петко!!!

 7. 22
  Съдия II | нерегистриран
  6
  -3

  Евала на Петко Петков, който за два месеца показа, че има ли воля - има и решение на проблемите.

  Евала и на г-н Бакалов, който явно разбира в какво положение сме съдиите от СРС.

 8. 21
  Айля | нерегистриран
  2
  -1

  Ми то дали изпитите ще са през януари или февруари все тая. И без друго ги чакахме толкова години.

 9. 20
  Виктор | нерегистриран
  2
  -1

  Вижте,подаването на документите с всички нужни срокове за поправки и т.н отнемат 2 месеца. Е, защо тогава ще се чака април? Заповедта за чси е готова, нека я обнародват до средата на месеца и да текат сроковете и с в средата или края на януари може да се проведе писмения изпит. Заповедта за нотариусите може да се обнародва до края на месеца и сроковете да текат от средата на декември примерно, за да не се засича обработката на документи за двата конкурса. И така януари и февруари може да има изпити. На това аз бих казал браво. Иначе февруари, та април, само и единствено време за евентуални договорки.

 10. 19
  Айля | нерегистриран
  1
  0

  Добре де. Какво лошо му има на февруари, не е толкова далеч? Нали трябва да има достатъчен срок да си внесем документите. Той сигурно ще е няколко седмици или един месец, иначе ще сме недоволни, че министерството ни ги иска за 3 дни, които няма да са достатъчни. Нали първата фаза на всеки конкурс е по документи. Ако сме няколко стотин или хиляда кандидати това също отнема време. Аз съм съгласна с тези срокове, за мен са нормални

 11. 18
  до 16 | нерегистриран
  1
  -4

  "Госпожо", спри да говориш за морал. Ти ежедневно доказваш, че нямаш такъв. Не се поколеба да се подиграеш на всички колеги заедно с твоето старо приятелче. И...наистина...намали си антидепресантите....

 12. 17
  До предната | нерегистриран
  6
  -4

  Рецептата за теб е или да намалиш алкохола или да увеличиш лекарствата,защото губиш връзка с реалността.Човека като на първолаци обяснява,че държавата няма да плати и лев за чакани от три предишни министри сгради на софийските съдии,а тази критикува морала на тези,,кото за нула време разровиха батака и изкараха на показ некадърността н цели трима предни министри с екипите им,харчили безобразно грешни пари.То бива тъпота и злоба,ама чак пък толкова.

 13. 16
  | нерегистриран
  5
  -7

  Страшен е моралът на тия от ССБ! Глупостите им вече не могат да се скрият и от най-отявлените им рупори.

 14. 15
  юрист | нерегистриран
  3
  -1

  Дамм, тези конкурси са като нещо свято. Не се пипат! Въпреки, че С.Сапунджиева направи наредбите и реално подготви нещата, но така и не ги пусна...Даже ден преди оставката на кабинета Орешарски, тя заяви, че цялата подготовка е готова и служебния министър може ВЕДНАГА да пусне проектите на заповеди. В този смисъл аз не мисля, че нещо кой знае какво е свършил министър Иванов по този въпрос. Но както се разбра проектите на окончателните заповеди ще са готови до края на този месец. В този смисъл не мисля, че е оправдано отлагането до февруари и април. Има достатъчно време за подаване на документи, както и за поправка на документи и реално януари и февруари могат да се проведат. Все си мисля, че министър Иванов няма да падне в капана да ги отложи толкова и по този начин да стовари много негативи и коментари върху себе си още в началото на мандата си. Нека прояви

 15. 14
  хм | нерегистриран
  4
  -1

  До всички, пишещи за конкурсите за нотариуси и ЧСИ - кога за последно са проведени конкурси, предишните министри на правосъдието от Маргарита Попова насам кога са разпореждали извършването на конкурси - по дати, ако може, какъв е бил регламентът на конкурса и колко време е отнело съгласуването и какви са резултатите от тези конкурси. Отговорете ми, моля, на тези въпроси.

  Маргарита Попова....

  Диана Ковачева.....

  Зинаида Златанова....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.