ВСС дължи бърз и убедителен отговор за разпределението на делото за КТБ

ВСС дължи бърз и убедителен отговор за разпределението на делото за КТБ

Прикачени файлове

В най-кратки срокове Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да извърши проверка и да даде убедителни отговори на всички съмнения за нарушения при случайното разпределяне на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се казва в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до ВСС, подписано от председателя на съюза съдия Борислав Белазелков.

В него се припомнят отразените в медиите съмнения за начина, по който е станало разпределянето на делото и липсата на протокол във ВСС. От Софийския градски съд обясниха вчера, че причина номерът на делото да не фигурира в регистъра на ВСС е срив в системата.

"Към настоящия момент тези съмнения не са опровергани, доколкото не е дадено ясно, технически обосновано и конкретно обяснение както за начина на допълване на базата от данни с постъпили в сървъра на ВСС протоколи, така и за това дали самото съществуване на такава възможност не компрометира система", се казва в писмото на ССБ. Междувременно, съдия Калинка Илиева, на която първоначално бе разпределено делото, си направи отвод, защото прочела в медиите, че се изказват съмнения в нейната обективност, защото е командирована в СГС от Софийския районен съд.

Според съдийската организация ВСС е длъжен да обясни защо не са сработили гарантираните преди година от него функции на системата за случайно разпределение. От ССБ припомнят, че през ноември 2013 г., заедно с други НПО, са предложили на ВСС конкретни предложения за подобряване на системите за разпределение на делата. Тогава от съвета отвърнаха с изявлението, в което изтъкват предимствата и гаранциите на последната версия на програмата "Low Choice" - въведена е нова функционалност – изпращане на протоколите за избор на съдия докладчик по всяко конкретно дело в сървър на Висшия съдебен съвет и отпечатване на протоколите чрез Интернет-страницата на ВСС; създадена е възможност за преглед и сравнение между приложените по делата и съхранените в сървъра на ВСС протоколи; служебните файлове, които съдържат информация, натрупана и използвана при избора на случаен принцип на съдия докладчик, са криптирани, така че се изключва възможността за външни промени по тях.

"Само чрез проверка и оповестяване на конкретните обстоятелства, при които е било разпределено първоначално, а впоследствие и преразпределено делото и за причините за несработването на обявените от Вас със заявлението Ви от 19.11.2013г. функции на програмния продукт Law Choice 4.0 могат да бъдат опровергани съмненията за допуснати нередности и за недостатъчна надеждност на продукта", посочват от ССБ.

Още по темата

Цацаров скочи срещу диагнозата на правосъдния министър за прокуратурата

Предишна новина

Финансовото министерство с проектозакон за по-голяма защита на влоговете

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#6] от "":  Я, колко много се разпознаха...

 2. 14
  До 12 | нерегистриран
  11
  -2

  защото леля Цеца не е завлякла 4 милиарда от народа,които сега се оказва,че държавата,т.е ние трябва да плащаме от джоба си,ето за това ,Янева.

 3. 13
  Библейският Изход | нерегистриран
  7
  -4

  е ясен.  Въпросът е, ако ВСС иска да остане при нормалните, а не при дирещите кивота, трябва да образува 2 дисциплинарни дела:  1. Срещу богоизбраната Владимира Янева не само за този срив.

  2. Срещу невъзможната, безбожната и безобразна Богдана Желявска, която е в ролята на Ц.Ц. в СГС.  ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО.

 4. 12
  Реконтра към ССБ | нерегистриран
  5
  -3

  А защо само за КТБ, а за търговката леля Цеца от Долна Диканя примерно да не дължи?

 5. 11
  | нерегистриран
  4
  -4

  До коментар [#3] от "абсолютно наложително":  Всъщност всички "съмнения за нарушения при случайното разпределяне на делото за фалита на Корпоративна търговска банка", така възторжено размахвани през последните два дни, произтичат от медии, които са поискали да присъстват при извършване на случайното разпределение, но не са били допуснати. За други съмнения аз не съм чула. Поправете ме, ако греша.

 6. 10
  Дежавю | нерегистриран
  7
  -2

  Петров: Гле’й с’а. С’а знаеш, че – аз като се хващам първо се хващам, много ти имам доверие.  Сантиров: Абе, няма какво (Петров го прекъсва).  Петров: Така.  Сантиров: Няма проблем (не се разбира)  Петров: Второ, ти знаеш, че и ти ще вземеш, нема как да не вземеш. Значи ние пра’име ли го за под педесе, шейсе хиилядо евро, няма смисъл да го пра’име.  Сантиров: Евро?  Петров: Евро еми!  Сантиров: Сто бона.  Петров: Еми сто бона бе! Извинявай ама тука говориме за сто и двайсе милиона. Хайде аз ще свърша досъдебната фаза, окей, добре, ама важното е как ще я подоложат.  Сантиров: Еми, шъ го.  Петров: Мисля, че е нормално, щото, нали, и ти ще изкяриш и Тенчо ще надуе нещо със сигурност.  Сантиров: Еми, добре, ще му кажа.  Петров: При тая сума  Сантиров: В смисъл аз няма да качвам нищо отгоре.  Петров: Ми, с’а, ти като знаеш, че взето за к’во да качваш?  Сантиров: Е т’ва ти казвам.  Петров: Какъв е смисъла.  Сантиров: Т’ва ти казвам. Казвам му сто бона.  Петров: Ми така му кажи. Нали ти казвам. Да-а, щото примерно утре ще ме пита Бойко, ми що не излиза т’ва дело, ми, ще ка’ еме, не излиза началник. Не излиза, колективни експертите вече, трябва да се работи с вещи лица, знаеш как е.  Сантиров: Това ми е мисълта.  Петров: Е, експертизата няма да му я плащаме ние. Тея, вещите лица колко ще искат? Не може ние да се ангажираме в една сума от такъв параметър и той да (не се разбира), ха-ха-ха. Нали знаеш, могат да се подберат експерти, знаеш кой ги назначава.

 7. 9
  някой | нерегистриран
  7
  -2

  браво на ВСС от 01.01.2014год. се въведе вх.№ на преписката при разпределение на делата в реално време.

  Прекъсна се възможността адм.ръководители/по често техни заместници/ да мачкат принципни и неудобни съдии/тези, които не са с нас са против нас/, а да подпомагат протежета с лесни дела.

 8. 8
  ККТ | нерегистриран
  5
  -2

  Определен дължи- бърз и мотивиран отговор.

 9. 7
  | нерегистриран
  6
  -5

  До коментар [#3] от "абсолютно наложително":  Аз пък мисля, че точно по това дело не е добре да има случайно разпределение. Точно по такива грандиозни и твърде сложни дела е добре да се подбере колега, който има квалификацията и най-вече здрави нерви, за да издържи на натиска, напрежението и изключително канския труд, който се очертава. Дори адмирирам в случая, че тоно председателя на ТО е поел делото. Отгворността е тежка.

  Вместо да предложите помощ на колегата, вие го стресирате допълнително. Нека бъдем по-толерантни.

 10. 6
  | нерегистриран
  9
  -8

  До коментар [#4] от "разпит на Янева":  Разпит?! Ти нормален ли си? Аман от фашизоидни анонимници в този форум.

  Какво сте се вторачили в това дело- дело като всички останали. Каква е тази истерия?! Пълен водевил... Има САС и ВКС, които в крайна сметка ще решават проблемите.Какво сте се вторачили в нещастника, дето е изтеглил късата клечка- каквото и да направи все ще е виновен.

 11. 5
  | нерегистриран
  11
  -5

  Нека ВСС разбере КОЙ и Как е разпределил делото за набедените художници на Мирослава Тодорова

 12. 4
  разпит на Янева | нерегистриран
  15
  -6

  ВСС да извърши извика Янева и да й поиска обяснеиня защо се в нейният съд се случват тези сривове и все по обществено значимите и нашумели дела, тази жена дава ли си сметка какво причинява на съдиите в СГС с това бездействие и очевидна управленска некомпететност??

 13. 3
  абсолютно наложително | нерегистриран
  12
  -6

  Такава проверка е абсолютно наложителна и ВСС трябва да разбере, че бездействието и неизвършването на проверката съсипва доверието в системата и руши авторитета на всички съдилища, абосюлтон незаслужено.

 14. 2
  до 1 | нерегистриран
  16
  -7

  Нека не затъваме в дребнотемие. Въпросът, повдигнат в писмото е същественият. В частния случай, за делото КТБ, което е може би най-шумното гражданско дело изобщо и ще бъде обект на засилено внимание. В по-общия случай, въобще въпросът за разпределението на делата, който е основният лост за провеждане на корупционните практики от административните ръководства на съдилища като СГС /особено!/ и САС.

 15. 1
  | нерегистриран
  21
  -16

  ССБ дължи отговор на обществото защо брани съдии като Мирослава Тодорова -амнистирала видният банков крадец Атанас Тилев , Калпакчиев виден неграмотник /за справка делото САПАРД / прескачащ нива с връзки и защо ССБ не се обяви в защита на съдия Калинка Илиева или тя не е от тяхната клика ????

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.