"LawChoice" няма как да бъде закърпена

"LawChoice" няма как да бъде закърпена

Програмата за случайно разпределение на делата "LawChoice", която използват почти всички съдилища, няма как да бъде закърпена. Тя трябва да бъде заменена от централизирана система с отворен код.

Това заяви пред Нова телевизия Васил Величков - експертът, който провери софтуера за разпределение на делата след съмненията около определянето на докладчика по делото за фалита на КТБ в Софийския градски съд. Той е съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова и отговаря за електронното управление.

Величков повтори изводите си за сигурността на "LawChoice", за които "Правен свят" вече писа. "Софтуерът е много лесен за манипулиране. След едноминутна демонстрация как става, всяко 10-годишно дете може да се справи с това да изманипулира този софтуер и да прави n на брой разпределения, докато не се падне съдията, който "трябва да се падне", заяви IT специалистът.

Той посочи основните проблеми с "LawChoice" –  тя не е централизирана и се инсталира на отделни компютри в съдилищата, самите компютри и софтуерът са много стари, а на това отгоре кодът на софтуера се държи от създателя му - шефът на IT дирекцията на Висшия съдебен съвет (ВСС) Валери Михайлов.  

"Закърпването на старата програма няма да помогне. Тя концептуално няма как да осигури висока степен на сигурност и надеждност, защото се инсталира на всеки един отделен компютър по съдилищата и е под контрола на потребителите и администраторите в съответния съд. Докато не стане централизирана т.е. да работи на едно място, докато не се препише този софтуер или не се направи чисто нов, проблемът няма как да бъде решен", заяви Величков.

Той обясни, че у нас има централизирани системи, които разпределят на случаен принцип -  например тази на Търговския регистър. "През годините са правени много опити тя да бъде манипулирана и винаги са се увенчавали с неуспех", каза Величков. По думите му новият софтуер за случайно разпределение на делата в съда може да бъде написан за 2-3 седмици от двама грамотни програмисти.  

"Когато се прави нова система, тя трябва да е публична с отворен код", обясни IT специалистът. По думите му кодът за "LawChoice" се държи от Валери Михайлов, който до следващата година е в чужбина и въпреки пълно съдействие на колегите му във ВСС, Величков не е могъл да го види.

"Мотивите бяха, че той го държи, защото в този изходен код се съдържат ключове, с които се защитават данните, паролите и тн. Чисто технологично, това само по себе си е безумно. Отделно е притеснително, че само един човек разполага с изходния код, ключове и пароли. Каква е гаранцията, че той не е създал примерно алтернативна версия на програмата, която има различни функционалности за разпределение?", заяви Величков.

Той подчерта, че няма как да има съмнения конкретно в Михайлов, тъй като не го познава, но е въпросът, че кодът трябва да е отворен, е принципен. "По този начин ще се знае каква е логиката на този софтуер, дали няма скрити вратички", обясни Величков.

Той отговори на въпросите кой е и колко е компетентен, които се чуха на последното заседание на ВСС. "Занимавам се с информационни технологии от около 30 и няколко години. Завършил съм математическа гимназия, спечелил съм десетки олимпиади по информатика и математика, бил съм ИТ директор на банка, имам компании и инвестиции в ИТ технологии, които правят софтуер за чужбина", посочи Величков. 

Още по темата

Защитата на личните данни в епохата на интернет

Предишна новина

Обвиняемият Цветан Гунев се връща на работа начело на "Банков надзор" в БНБ

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 27
  666 | нерегистриран
  0
  -1

  неоспорим е фактът, че в СГС IT специялистите, са само на книга. на всичкото отгоре, единият от тях е и вещо лице в същия съд! За ккаво говорим, господа и дами реформисти? лелиния, вуйчиния, шуренайщиния и прочие НАЙ-ковци топлят седалищата си под шапката на най-големия съд в България.

 2. 26
  същите проблеми и в САС | нерегистриран
  3
  -3

  Ако се направи подобна проверка с външни специалисти в САС за периода 2009-2013 г. Гроздев и Дончева ще започнат да виждат бели мишки. Дори в годищните сведения, които преди това те прокарваха през филтър, е видно какви огромни разлики има в натовареността. А между нея и изпълнението на поръчки има причинно-следствена връзка. Защо 5 години никой не се оплака от разпределението на наказателни дела, а перманентно се говори за граждански и търговски? Защо докладът от проверката на ВКС не посочи нарушения в тази колегия, а купища такива, извършени от Дончева и Гроздев?

 3. 25
  наказателно производство срущу Желявска | нерегистриран
  5
  -2

  Надявам се и министърът на правосъдието, и Радан Кънев да проявят неотстъпчивост докрай и да сезират лично Главния за корупционните практики на ръководството на СГС и особено на Желявска.

 4. 24
  тя точно затова е и създадена, за да генерира ежесекундно корупция в системата | нерегистриран
  5
  -2

  Незабавно трябва да изхвърлен идеологът и създателят на тази корупционна система В.Михайлов, а административният орган за установяване на конфликт на интереси да поработи сериозно по случая.

 5. 23
  | нерегистриран
  5
  -2

  господин радан е направил случайно изявление както е попаднал и случано в политиката

 6. 22
  IT | нерегистриран
  0
  0

  Дали отворения код е решение:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80_%D1%81_%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%BE%D0%B4

  1. Свободно разпространение. Лицензът, под който се разпространява програмата ви, не трябва по никакъв начин да забранява продажбата или свободното ѝ даване като компонент от друг софтуер, съдържащ много компоненти. Този лиценз не трябва да изисква роялти или други такси за подобни продажби.  2. Изходен (сорс) код. Програмата трябва да съдържа изходния код и трябва да позволява разпространението му, както и в компилирана форма (ако има такава възможност). Ако под някаква форма продуктът не се разпространява заедно с кода му, то трябва да има инструкции откъде може да се свали от Интернет без заплащане. Сорс кодът трябва да бъде в такава форма, че всеки да може да го променя за своите нужди. Доставянето на маскиран (обфускиран) код или на кодиран код не се допуска.

 7. 21
  Марк Аврелий | нерегистриран
  7
  -2

  Айде стига сте го обсъждали този експерт. Сега още малко и Радан ще го почнете. Радан Кънев си е политик и като всеки политик следва своя политически инстинкт. Но факт е че подхваща правилната тема и говори абсолютно верни неща. Ако Михаил Миков и Мая Манолова подхванат тази тема и тях ще аплодирам.Ама нейсе, мълчат си..защо ли?

  Имам чувството, че нарочно някои хора се опитват да отклонят форума в друга посока, различна от правилната. А тя е, че тези лайненца, които добре си ги знаем кои са, трябва да са АУТ от системата. Защото заради тях магистрат стана мръсна дума. И не виждам защо останалите свестни колеги/вкл. съдии и прокурори/, които си скъсваме задника от работа, трябва да носим негативите от тяхното непочтено поведение. Да носим срама на тази сволач, която е превърнала професията си в бизнес.

 8. 20
  | нерегистриран
  7
  -3

  Експертът остава да обяви за какви пари става въпрос и мисля истината ще изплува

 9. 19
  без име | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#16] от "сис":  недей да говориш глупости, време за манипулации винаги има

  До коментар [#16] от "сис": 10. 18
  | нерегистриран
  8
  0

  До №16 - дали щяло да остане време? Ако съпоставите натовареността на тези, които натискат Ctrl-Alt_Del, с тези които ползват клавиатурата за писане на няколко стотици дела на година ще си отговорите на въпроса.

 11. 17
  гост | нерегистриран
  9
  -3

  До коментар [#16] от "сис":еееееее това ли е най големия проблем на съдебната бе.Я се спрете с тези измишльотинилКъде ,къде по големи организационни проблеми има по движението на делата, а те одити ще ми правят с компетенции - смях в залата 12. 16
  сис | нерегистриран
  12
  -17

  Васил Величков?Ако г-н Величков си мисли , че 10 годишно дете може да манипулира избора с така "опорочената" програма ,нека да седне на мястото на разпределящ с постъпващи от 40-50 дела за разпределение на ден и да видим кога ще му остане време за "манипулации"!Това е поредния БАЛОН,надут с ВЪЗДУХ и пак се търси под вола -теле!Проблема не е в програмата,а в неразбирането и поставянето на едно необосновано еднозначно заключение нямащо нищо общо с реалността.

 13. 15
  | нерегистриран
  12
  -9

  а дали не търсят подходящата фирма да усвои едни пари и естествено след,като ги е усвоила да я натискат относно промяна на кода за разпределението в желаната насока.

 14. 14
  Task menager | нерегистриран
  14
  -3

  Ех Богданке, Богданке, маймуно такава!

  Така ли го правеше ма-Control+alt+delete?

  Че то било много просто, сякаш правено точно като за теб.Минимум усилия, максимум резултат.

  Срам ме е заради теб.Защототе познавам добре и знам, че ти си оперирана от такова чувство.

 15. 13
  Soldier of Fortune | нерегистриран
  13
  -2

  До коментар [#6] от "":голяма част от съдиите може би не са мошеници , но не се съпротивляват на статуквото , кютат си и се чувствата комфортно , което е проблем и то не само проблем на правосъдието , ТОВА Е КУЛТУРЕН ПРОБЛЕМ...Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.