Правителството ще прави софтуер за случайното разпределение на делата

Правителството ще прави софтуер за случайното разпределение на делата

Висшият съдебен съвет не действа последователно и оставя впечатлението, че се опитва да замаже проблемите. Ако той не се заеме в най-скоро време с изработването на нов защитен софтуер за случайно разпределение на делата, Министерският съвет ще изработи такъв и ще им го подари. Правителството ще поеме тази задача, за да защити националния интерес. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов пред бТВ по повод проблемите със случайното разпределение на делата, констатирани в Софийския градски съд в последните дни.

Христо Иванов не даде конкретен срок за стъпки в тази посока, но подчерта, че би било хубаво още на следващото заседание на ВСС да се видят действия.

По думите му проблемът е, че дори и настоящата поръчка не гарантира, че новият софтуер за разпределение на делата ще бъде сигурен.

За пореден път министърът се обърна към ВСС с молба да даде на експертите, които са наети за повторен анализ на системата за делата, достъп до сорс кода. Иванов призова да спрат и атаките срещу експерта Васил Величков, който извърши първата проверка на софтуера и който също бе избран от ВСС. "В момента в един от големите вестници виждаме нечестна атака срещу него, която не е подписана и възпроизвежда неща, които чухме от един от членовете на ВСС като опорни точки. Дайте да се фокусираме върху фактологията, която е неоспорима и не зависи от това кой е IT експерта", каза министърът.

Иванов припомни, че програмата Law Choice е създадена през 2006 г. със съвсем друга цел. "ЕК постави въвеждането на този софтуер като условие за затваряне на главата по темата "Правосъдие" по време на предприсъединителния процес като антикорупционна мярка", каза министърът на правосъдието.

В момента в България има експертна мисия на Европейската комисия, която изготвя мониторинговия доклад за напредъка на страната, информира Христо Иванов. Докладът трябва да бъде публикуван в началото на 2015 г. и от него зависи както евентуалното членство на България в Шенген, така и репутацията на българските институции в Европа. "Трудно ми е да си представя тези скандали да не се отразят в него", подчерта той.

По повод поискана от Реформаторския блок оставка на ВСС, правосъдният министър заяви, че съветът трябва да завърши мандата си, за да се гарантира сигурността и независимостта му, а и следващите, които ще работят в него да не се притесняват, че ще бъдат сменени със смяната на властта.

От друга страна обаче има обществена поносимост и търпимост и ако ВСС не осъзнае сериозността на проблема със случайното разпределение на делата и решаването му, то може би е по-добре да бъде сменен предсрочно, каза Христо Иванов.

Другият проблем, по думите му, който чака решение от ВСС е каква отговорност ще понесат съдиите, които са допуснали нередности.

За момента обаче ВСС не показва адекватност и воля за решаване на проблемите.

По повод проверката, която извършва министерството на дейността на синдика Панайот Велков, определен от съдия Румяна Ченалова по дело за фалита на две дъщерни дружества на френска компания, министър заяви, че вече са получени обяснения от синдика. Иванов призова председателя на Софийския градски съд Владимира Янева да предостави материалите по казуса "Белведере", както и данни за делата, по които Велков е работил.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев припомни пред бТВ, че казусът се проверява и че съдия Румяна Ченалова е била изслушана от Етичната комисия на ВСС.

"При изслушването на Ченалова, още в хода му, стана ясно, че тя не излага добросъвестно фактите по френското дело. Тя разказа доста неща по делото, от които аз останах с впечатление, че предварително е формирала мнението си, което е недопустимо. От заключенията, които тя даде, както и от прессъобщението на СГС, те са формирали мнение по неща, които тепърва трябва да се установяват, а те ги посочват като факти", каза Калин Калпакчиев.

Той изрази несъгласие с идеята на Радан Кънев, че целият ВСС трябва да подаде оставка. "Аз бих подал оставката си, ако съдиите я поискат, защото съм избран от тяхната квота. Оставката е личен избор. Радан Кънев доколкото е парламентарист, парламентът избира половината членове, има и законов механизъм Народното събрание да поиска предсрочно освобождаване на ВСС", обясни той.

След оповестени съмнения – ВСС изтегли с "особено внимание" членовете за изпитните комисии за върховните съдилища и прокуратури

Предишна новина

Нередностите в разпределението на делата в СГС са опасни за независимостта на съда

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  | нерегистриран
  0
  0

  обори! В нея има корумпиран и нисши и висши съди и прокурори; има магистрати които са милионери от подкупи, злоупотреби, далавери и изпълнение на поръчки. Такива магистрати има много и те продължават да "правораздават" перверзно и незаконно "правосъдие". Съдебната система ежедневно бълва жертви. Изборите за конституционни съдии нагледно показаха, че съдебната система има незаконна връзка с останалите власти и става опасно срастване на властите.

 2. 21
  | нерегистриран
  4
  0

  Ице ,дай да СЕ разберем-правителството ще прави софтуер и ще държи кода?!Ами разпределяйте делата вие политициТЕ!

  ВМЕСТО ДА СЕ ИЗЛАГАШ С ПОДОБНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ СЕ ЗАЕМИ ДА УРЕДИШ БЮДЖЕТА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ,НО ТАКА ЧЕ ДА ИМА ПАРИ И ЗА НОВ СОФТУЕР.

  ПИСНА МИ ОТ МАЛОУМНИ АКТИВИСТИ.

 3. 20
  Д-р Моро | нерегистриран
  4
  0

  Ама Пумо такава: Васил Величков е едно продажно копеле и нищо повече!  Ще подаряваш, ако ти го приемат!  Ти като си толкова отворен, защо не инициираш спешно законодателно изменение в ЗСВ, та да няма мърдане за ВСС и съдилищата за (не)случайното разпределение /а не само с един член в закон с огромен обем/ ?!

 4. 19
  Кой ще прави РЕФОРМАТА в съдебната власт? | нерегистриран
  5
  0

  Ами, Богдана не е виновна, че трябваше да издава зароведи за заместване на зам.министърката Вергиния Мичева - Русева, която ще прави съдебната реформа заедно с НПО-та, с "Протестна мрежа"/най-вече с др.Разградчанка Антоанета Цонева/ и набора си Иво Прокопиев, на която написаха решенията, които бяха не малко на брой - съдебните помощници, че как щяха да я освободят ВСС за да встъпи като зам.министър на реформата, а сега пък и около 20- те частни жалби да й пищат другите будали от СГС, и тази ваша ССб -ка ще ми прави съдебна реформа, на какво прилича това!!!!Ами, май много го заболя Кр.Мазгалов, че трябваше да замества зам.министърката от Разград - Вергиния Мичева Русева , приятелка на Георги Милков - НПО -Разград, и това не е заради подписа му в подписката срещу ръководството, а защото доста от съдиите са в отпуск.Ами, вземете да й се обадите, че да ви благодари, че сте я замествали!Ако не са командировани, които Богдана смазва от работа, което се установява от статистическите данни за посътпленията по делата, и които въпреки всичко издържат, вие мързеливци и злобни лоши същества, интриганти и клюкарки/и, ще се удавите в помията от работа!!!!

 5. 18
  | нерегистриран
  3
  -1

  Трябва да има реални лостове за премахване на корупцията и на магистратите мафиоти от съда! Трябва да има реални лостове за прозрачност, проверки и носене на лична отговорност! Остане ли положението същото, без промени в законите, дори и да приемем, че новите са по-свестни, при същите условия след месеци ще станат и те като старите, само вместо оня с ланците, ще е оня с гривните.

 6. 17
  | нерегистриран
  2
  -1

  Една от основните причини за тоталната корупция в съдебната система е липсата на прозрачност. Не им се иска ама никак да се знае какво правят. Всички далавераджии искат да са на тъмно и те и делата им. Затова съзнателно се правят спънки в получаването на информация. Затова всички сайтове /с нищожно малки изключения/ на съдилищата и на прокуратурите са празни от реално съдържание. В байтовете можете да намерите какви ли не второстепенни неща и препратки, но не и да прочетете делата или поне съдебните актове. Изхарчени са за сайтове милиони от ЕС а няма резултат. Същото е със съдебната статистика: колко до съдебни производства са образувани, колко обвинителни акта са внесени, колко осъдителни присъди са постановени, колко души са осъдили България в Страсбург, за колко пари, кой ги е платил, има ли наказани магистрати? – Нито един отговор на основните за обществото въпроси! Ако народа разбере отговорите и види реалността ще стане .... Мафията обича тъмнината, потайностите, скритостта и мнооооого безотговорна и безконтролна власт и мнооооого пари!

 7. 16
  | нерегистриран
  15
  -3

  г-н Министър правителството знае ли , че ще прави софтуеър или само вие си го знаете и вашето НПО ?

 8. 15
  | нерегистриран
  20
  0

  Сменете подкупните съдии. На Софтуера нищо му няма. Тези които го манипулират са виновни!!! 9. 14
  КОЙ | нерегистриран
  7
  -2

  г-н Министър, г-н Кънев, КОЙ, КОЙ не иска да бъде прекратен предсрочно мандата на този негоден ВСС, КОЙ Ви внуши, че трябва "да се гарантира сигурността и независимостта му, а и следващите, които ще работят в него да не се притесняват, че ще бъдат сменени със смяната на властта"? Нищо няма да направите, само дето върнахте на власт една одиозна фигура, по-добре се разкарайте, губите толкова ценно времеz

 10. 13
  | нерегистриран
  18
  -2

  Министъра за повечето неща които говори си няма хал-хабер . Ама не му пречи да говори ,говори и то със самочувствие ..... непо-ръбен НПО кадър ...

 11. 12
  :) | нерегистриран
  14
  0

  Всъщност, най-сигурната система за случайно разпределение не е електронна. Написват се нещата върху едни листчета, които се сгъват надлежно, пускат се в някакъв съд, където се джимбуркат, и пред свидетели се бърка последователно със затворени очи да се изтегли случайното разпределение

 12. 11
  | нерегистриран
  13
  -3

  с какви средства ще се финансира новият програмен продукт ? Този субект станал министър как се разполага със средствата на данъкоплатеца ? Нещо много широко си е разтворил пръстите да плаща и подарява

 13. 10
  магистрат | нерегистриран
  17
  -3

  Не съм фен на ВСС, но още по-малко на това недоразумение наречено правосъден министър..Във ВСС все пак има и свестни хора и имам усещането, че стремежът е и те да бъдат изчистени. Министърът действа по метода на неговия ментор Борисов, плюе по един орган избран по законоустановения ред...Само ние магистратите , можем да искаме оставката на членовете на ВСС. Никой друг няма нито законово, нито морално право...

  А относно системата на разпределяне на делата има един много прост и ефикасен начин, който се прилага в европейски държави. Делата са разпределят по азбучен ред, съобразно имената на съдиите, по реда на тяхното постъпване. Така манипулацията е невъзможна. А и е доста евтино.

 14. 9
  | нерегистриран
  17
  -2

  неуспелият адвокат Иванов с амбиции за реформи в стил НПО :)))))

 15. 8
  ВСС ООД | нерегистриран
  5
  -5

  До коментар [#4] от "НПО-ХРИСТО ИВАНОВ":  А ВСС ООД и ЕТ ВАС искат отпадане на мониторинга, за да си продължават бизнеса на спокойствие, нали така. И това е краен израз на патриотизъм и самоотверженост в името на рОдина мать)))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.