Скандалът със случайното разпределение на делата говори за култура на затваряне на очите

Скандалът със случайното разпределение на делата говори за култура на затваряне на очите

"Когато се окаже, че изискването на закона за случайно разпределение на делата с години е прилагано по един меко казано спорен начин, без да се осигури необходимото ниво на сигурност на софтуера - това е скандал. Това говори за култура на затваряне на очите и за култура на непоемане на отговорност." Това  заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНР. 

Той коментира проблемите със случайното разпределение на делата, поставени на нов глас първо заради делото за фалита на Корпоративна търговска банка, а след това и във връзка с несъстоятелността на две дъщерни на френска компания дружества. Заради последния случай френският посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Изказването на дипломата обаче му навлече гнева на български политици, според които той грубо се е намесил във вътрешни дела на страната ни.

"Достатъчно коректно френският посланик индикира, че има проблем, който очевидно е в полезрението на френското правителство. Нашите институции е по-добре, вместо да говорят за приличие на дипломатическия протокол, да помислим как да осигурим доверието в нашата страна", каза Христо Иванов.  Той подчерта, че България е част от европейското семейство и в той предпочита, когато между приятели има проблем, той да бъде назован ясно. "Аз по скоро бих благодарил на г-н Дьо Кабан", каза министърът.

"Oсвен да говорим за реформа, освен да дискутираме законодателни и  организационни промени, големият въпрос е готови ли сме, когато има конкретни казуси, конкретни съмнения за нередности, конкретни разкрития за това, че ключови елементи от гаранциите против корупцията не работят, да поемем отговорност. Имахме среща с експерти от ЕК и освен да им обясним какви велики планове имаме за бъдещето, хората питат за едно много просто нещо – има ли готовност в българските компетентни институции, когато има конкретни факти и индикации за нещо нередно, да реагират адекватно, решително и с последователност. Това е въпросът, който стои пред и нас, и пред ВСС, и пред прокуратурата, и пред изпълнителната власт и парламента", заяви Иванов.

Той направи и коментар, в който обрисува ситуацията пред която е изправен Висшият съдебен съвет: "Всичко започна от съмненията за това, че делото за несъстоятелността на КТБ не е разпределено както трябва. Беше назначена проверка. Тя установи три факта – че делото не е разпределено както трябва, че обясненията на ръководството на СГС не издържат на проверка, т.е. няма обяснение за тези нередности, и че софтуерът, който се прилага за случайно разпределение и е бил приложен за това дело, не е осигурен срещу манипулация, която не оставя следи. Тук към сюжета се добавя и ситуацията с френската фирма и нейната несъстоятелност в същото отделение на същия съд, разпределено с помощта на същия софтуер. Стои въпросът за ВСС – какво той ще направи, за да осигури случайното разпределение на делата без възможност за намеса".

Членът на ВСС Милка Итова пък заяви, че най-късно до Коледа съветът ще вземе решение как "как по най-бързия начин да се въведе този софтуер за централно случайно разпределение на делата". Тя припомни, че такъв софтуер се разработва по проект, финансиран със средства от ОПАК, който трябва да приключи до края на 2015 г.

"Поинтересувах се дали е възможно частично прекратяване на проекта по отношение на модула за случайно разпределение на делата, за да не стане двойно финансиране, ако ВСС вземе решение преди Коледа за незабавно създаване на софтуер, който обаче да бъде финансиран от Министерския съвет. Параметрите по проекта са такива, че ако бъде прекратена частично процедурата за този модул, трябва да се прекрати целият проект, тъй като този модул е голяма част от проекта. Ако така стоят нещата, това не е разумният вариант", обясни тя. И заяви: "Според мен най-логичното решение е да се продължи работата по проекта, финансиран от ОПАК – тогава този софтуер ще бъде финансиран със средства от ЕС".

Итова повтори тезата, която вчера вече изразиха с колегата ѝ Димитър Узунов, че ВСС е под безпрецедентен натиск. А след това заяви: "Това, за което се "взриви" съдебната система, е случайното разпределение на делата. Аз твърдо казвам, че не това е основният проблем на съдебната система. Проблемите, които интересуват магистратите, са преди всичко кариерното развитие, решаване на проблема с натовареността, подобряване на начина на атестиране и заплащането им, осигуряване на чувството за независимост, но не и най-вече случайното разпределение на делата".

Безплатно sms известяване за собствениците на имоти и фирми

Предишна новина

Усещането за справедливост у предприемачите е дълбоко компрометирано

Следваща новина

Коментари

43 Коментара

 1. 43
  | нерегистриран
  0
  0

  Нормално ли е корумпирани съдии да си тръгват по живо по здраво с по 80 000лв. кеш за изпроводяк? Нормално ли е да не си плащат обезщетенията на своите жертви, които са осъдили България в Страсбург? Нормално ли е да лапат тлъсти заплати, да имат хиляди привилегии и накрая да ползват властта за собственото си незаконно забогатяване, пък и да искат коледни премии?

  Нормално ли е ли е по време на станала световно известна криза на законност с доказана дълбока корупция в българската съдебна система, компрометирани съдии напускат с чувал от 80 000лв.; на всички други безразборно по половин магистратска заплата - коледна надбавка??? Всички тези магистрати ли са заслужили основните си заплати и това да са магистрати, че освен тлъстите магистратски заплати, ще им дават и коледни надбавки? Кой пита народа, дали заслужават тези пари? Чии пари ще се раздават? Не са ли това парите на българските граждани - 47% от които въобще не вярват в правосъдието, а 27% са под прага на абсолютната бедност? Тези претенции за коледни премии не е ли безочлива магистратска наглост? Това безхаберно раздаване на пари на не заслужили, магистрати, безотговорност ли е или престъпление?

 2. 42
  | нерегистриран
  9
  -5

  Как се става министър на правосъдието без юридически стаж ? С политическа подкрепа? С медийна подкреба ? Или с икономически ангажименти ?

 3. 41
  знам какво направи миналото лято | нерегистриран
  12
  -2

  Милиционерското мнозинство на ВСС е формирало ОПГ за търговия с влияние чрез административните ръководства на големите съдилища

 4. 40
  знам какво направи миналото лято | нерегистриран
  12
  -2

  Милиционерското мнозинство на ВСС е формирало ОПГ за търговия с влияние чрез административните ръководства на големите съдилища

 5. 39
  | нерегистриран
  11
  -2

  Милен Славов, Ванухи Аракелян и Ерна Якова да обяснят как получава подкрепата от ВСС да са вечни началници.

 6. 38
  | нерегистриран
  11
  -11

  Нека министъра каже как получава подкрепата на Калпакчиев ? Срещу какво ? Как получава подкрепата на Мирослава Тодорова срещу какво ?

 7. 37
  В подкрепа на № 2 | нерегистриран
  14
  -9

  До коментар [#2] от "старото форумно куче":  Какво друго да очакваме от човек, който целия си професионален стаж като "юрист" е прекарал в уютни кабинетчета, по семинарчета, с парички по проектчета от НПО-та

 8. 36
  | нерегистриран
  10
  -3

  До коментар [#34] от "и аз съм ЗА!":  Но нека не забравяме парламентарната квота в сегашния съвет от кое мнозинство беше излъчена. Ако не забравяме това, меко казано е странно твърдението, че някакви "наши хора" ще седнат на мястото на гербаджийските, при положение, че те няма да могат да седнат там без благоволението на гербаджиите. Нали управляват заедно и всички са си "наши". Ужассссссссс

 9. 35
  старото куче | нерегистриран
  8
  -4

  До коментар [#31] от "до старото куче 2": Ти си бил много "умен", бе! Да не си от ССБ?! Дори не можеш да осмислиш какво съм написал. Казал съм само, че не е редно да се обвиняват магистрати, че са извършили нарушения при разпределението на делата, без да има доказателства за това, а не съм коментирал трябва или не да се сменя програмата, защото не съм запознат с проблематиката. 10. 34
  и аз съм ЗА! | нерегистриран
  10
  -3

  До коментар [#29] от "пиепаванеава":  Само да видим сега какво ще стане с Ицо Салфетката, дали като е казал А, ще отиде на Б /ЗИД за ЗСВ/, а после ще дочакаме и В /след свинската коледа, да последва и кравешка зима/, за да остане накрая АБВ примерно, или действително ще има РЕФОРМА?  Т.е. дали цялата тази медийна офанзива не преследва да седнат едни наши хора на местото на гербаджийските, или действително има поне воля! 11. 33
  E да де? | нерегистриран
  7
  -5

  До коментар [#30] от "Милка Итова - без картагенска маска и демократичен грим":  ФЕРМАТА НА ЖИВОТНИТЕ!  Те и говорят, че след проверка се установява, че прословутия софтуер на СГС не оставя следи от манипулация в смисъл на ON/ОFF докато несъстоятелността не се изпрати на Ченалова (примерно), а тя обяснява, че понеже нямало следи, не могло да се говори за манипулация и нарушения!  Е НЕМА ТАКАВА НАГЛОСТ ПРОСТО! И ТОВА Е СЪДИЙКА, ПРИ ТОВА ОТ СЪДЕБНАТА КВОТА!  Досега за какво ручахме жабетата и получавахме неслучайни несъстоятелности, да даже и плащаме 34% бонус! Е нема такава наглост, още повече, че тя точно и персонално отговаря и за кариерното развитие, решаване на проблема с натовареността, подобряване на начина на атестиране!  МУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.

 12. 32
  Изборът е Ваш ? | нерегистриран
  5
  -5

  - Ако не се бе разгорял настоящия скандал, колко извън имащите пряк досег със следствие, прокуратура и съд щяха да разберат за (не)случайното преразпределение на делата ?  В момента, за да осъзнаете къде сте, можете да избирате между "Острова на д-р Моро" и "Фермата на животните" ?

 13. 31
  до старото куче 2 | нерегистриран
  12
  -6

  По тъп въпрос в този форум не съм чел. Ами как ще има доказателства за нарушения и манипулации в разпределението на делата с Лоу Чойса като той, както казаха специалистите, така е направен, че да не оставя следи и архив и да няма доказателства за нарушенията и подбора на нужните съдии.Е, може ли тогава най-голямата слабост на програмата да ни изтъкваш като предимство и да твърдиш, че не трябва да се сменя, защото нямало доказателства за грубите нарушения и манипулации.Това е направо наглост и цинизъм.

 14. 30
  Милка Итова - без картагенска маска и демократичен грим | нерегистриран
  9
  -9

  Израсла в недотам бедно работническо семейство в Хасково. Служила на когото се служеше едно време. После, като примерна комсомолка, и пламенна отличничка - право в СУ, право! Дотук добре, но идва новото време и се започва с новите похвати.  Първо Пазарджик, където попада на хора - Георги Шопов прави от нея "наш човек" при това проверен на терен /но не с калъфки със свастики и чаршафи с гордостта на химическата индустрия на Третия Райх/, но все пак на легло. Момичето показва положителни кариерни качества, за което започва да се развива в правилния управленски коридор, и е преместена в столицата /мечтата на всяка истинска провинциалистка/.  Тук затвърждава "положителната атестация" пред когото трябва и когато трябва с "правилните актове" и отново растеж - инспектор в ИВСС, после ВСС и

  ... накрая в "Пирогов" при съдия Панов, а на съседния креват лежи бинтован съдебния помощник Тодор Тодоров - нещата от живота ... железни пръти, бухалки, на улицата ... сред хората ... правосъдието ... въздава ...  PS. СУТРИНТА МЕ СЪБУДИ СЪС СМЯХ, ОПРАВИХ СИ НАСТРОЕНИЕТО ПОНЕ ЗА СЕДМИЦА НАПРЕД. ТО БИВА, БИВА ТЪПНЯ, АМА ЧАК ПЪК ТАКАВА!  МУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ.

 15. 29
  пиепаванеава | нерегистриран
  15
  -3

  Айде стига вече с тази мелодрама, че ми писна, Иванов или действай и вкарвай в МС законопроект за изм. на ЗСВ, с който този всс да се измете, или се скрий малко, че започваш да дразниш с безрезултатно плямпане и тези, които ти сипатизират!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.