ВСС най-сетне взе мерки срещу компрометираната LawChoice

ВСС най-сетне взе мерки срещу компрометираната LawChoice

Системата за случайно разпределение на делата LawChoice отива в небитието. В съдилищата, в които се ползва LawChoice, ще бъде въведена нова система, разработена от авторите на продукта "Кодинов", а там, където действа АСУД, софтуерът ще бъде надграден. Като улеснение за потребителите на LawChoice в новата програма ще бъде запазен познатият им интерфейс. 

Това реши единодушно днес Висшият съдебен съвет, след изслушването на експерти от работната група, която извърши проверка на всички налични системи за случайно разпределение на делата.

В рамките на 6 седмици разработчиците на АСУД и "Кодинов" ще трябва да надградят двете системи, което ще струва общо 28 000 лева. Членове на ВСС и работната група от експерти ще тестват новостите в двата продукта и едва след това ще бъде извършено плащането. А след това поетапно вече надградените и актуализирани продукти ще бъдат въведени в органите на съдебната власт. Единствено представителите на Върховния административен съд са поискали възможност да избират между двата нови варианта, според това кой ще е по-удачен за тяхната деловодна система.

До края на тази година ВСС ще сключи договори с двете фирми при пряко договаряне. Едната оферта е за 12 000 лева, а другата - за 16 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт. Правосъдният министър Христо Иванов се ангажира да съдейства за финансиране, ако има нужда.

Галя Георгиева обаче го призова да предприеме действия за корекция на заглавието на материал в "Правен свят" от тази сутрин. В него е цитирано изказване на министъра на правосъдието, че ако няма пари за доработките на системите, ВСС може да се откаже от бонусите си. Георгиева обаче явно не бе разбрала, че става дума само за премиите на членовете на съвета, защото се зае да защитава бонусите на всички магистрати. Правосъдният министър ѝ отвърна, че не само знае, че магистратите заслужават тези бонуси, но, че изказването му от сутринта е било шега. Добави, че няма влияние върху "Правен свят". Така или иначе след това обеща да съдейства на 100% за намиране на средства, ако са необходими.

Идеята за това бързо краткосрочно решаване на проблема със системите бе дадено от IT експерти. От тяхно име IT специалистът Васил Величков заяви, че основната цел на доработките е продуктите да бъдат надеждни и сигурни.

В хода на проверката на всички системи специалистите са установили, че всяка от сега наличните е уязвима откъм манипулации. Най-слабо защитена е LawChoice. Тестовете са били извършени, след като всички експерти са изготвили т.нар. матрица, в която са били заложени 120 изисквания за сигурност и оперативност на системите.

Пред членовете на съвета Величков отново разказа как може да бъде манипулирана LawChoice, а неговият доклад е бил подкрепен от всички експерти, участващи в проверката.

Васил Величков обясни, че докато работната група е обсъждала доклада си, на заседанието са се появили представили на фирма "Стоун компютърс", които не са участвали в проверката. Те не успели да отговорят на въпросите кой ги е поканил. Предложили някакъв вариант за доработка на самата система LawChoice, но според всеобщото мнение на всички други присъстващи експерти, реализирането на тяхната идея щяло да отговори само на едно от всичките 120 изисквания в матрицата. Единствено представителят на ВАС не се изказа, поясни Васил Величков. След дискусията представителите на въпросната фирма признали, че не са очаквали, че проблемите със системата за толкова различни. Но смятали да изработят доработки и да ги подарят на ВСС. А всъщност, по думите на Величков, това, което те предлагали, щяло да струва много, само за лицензите щели да отидат стотици хиляди левове.

Величков обясни, че в света няма нито една сигурна система, дори и тези на ЦРУ и ФБР, защото трябва да се отчита човешкият фактор пред клавиатурата. Но идеята е да се изработи най-доброто, с най-новите технически параметри. Целта е системата да е максимално сигурна, при опити за манипулация да остават следи, да е удобна и да няма никакви компромиси със сигурността и надеждността.

Експертът предложи и дългосрочно решение на проблема със случайното разпределение на делата - да се изработи техническо задание на базата на матрицата, да се подготвят тръжните документи и да се обяви голяма обществена поръчка. 

На този етап не е ясно дали финансирането ще бъде от бюджета на съдебната власт или по някой проект. Но според експерта по-чистият вариант е да не се чакат пари по европрограми.

След тези негови думи Светла Петкова възкликна: "Много се радвам. Това, което чух е направо музика за ушите ми". ВСС сформира работна група, която до 20 януари трябва да изготви техническото задание за изцяло новата централно базирана система за случайно разпределение на делата. Същевременно възложи на ръководния екип от ВСС по проекта по ОПАК за електронното правосъдие да проведе преговори с управляващия орган за изключване от проекта на функционалностите, свързани с разпределението на делата. 

Още преди началото на изслушването на специалистите, главният прокурор Сотир Цацаров с повишен тон възрази срещу факта, че те вече са в залата. Елка Атанасова му опонира, че те са поканени именно, за да бъдат изслушани, на което Цацаров заяви: "Или ще работим като хората, или си събираме нещата. Защо налагате конфронтация?" Тук в залата се чуха думи към него: "Вие налагате конфронтация."

Разправията бе преустановена за кратко, но по-късно отново избухна - този път между Цацаров и представляващата ВСС Соня Найденова. Всичко тръгна от думите на Найденова, че си пожелава за Нова година да не получава повече специално отношение към членовете на нейното семейство. Главният прокурор реагира веднага: "Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на Вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре."

Найденова се опита да спре атаката с уточнението, че продължава по съществото на темата и се опита да зададе въпрос на експертите.

Но главният прокурор отново избухна: "Нямам намерение да освобождавам съпруга Ви от началник отдел заради противоречие с Вас". Съпругът на представляващата ВСС е Веселин Найденов, който работи във Върховната административна прокуратура.

След тези думи Сотир Цацаров ядосано напусна залата на ВСС. Върна се след няколко минути, вече видимо успокоен.

В края на дебата той се извини на експертите за нелицеприятните сцени, на които са станали свидетели и им благодари за работата. А Георги Колев изрази надежда и в бъдеще да могат да разчитат на тях.

След заседанието на съвета Найденова отказа да коментира сцената пред медиите. 

Към посланиците ли да се обръщаме, ако искаме бързи действия?

Предишна новина

Още 2 месеца разследват мистериозната смърт на медсестрата Валя

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  джик так | нерегистриран
  2
  0

  Много си е арна програмата бре.Само пори ще се похарчат.Лично аз ще и намеря 100 кусура на новата - само да я пуснат и глей ко става.УМНО СЕЛО- Доньо Донев - който не го е гледал да го види и да си прирпомни какво стана -хахахахах ГЛУПАЦИ НЕДНИ!

 2. 19
  | нерегистриран
  3
  -2

  третата фирма с предложението да направи безплатно разработката не са я допуснали поради една причина...не от "нашите"

 3. 18
  Жалка ситуация | нерегистриран
  13
  -3

  за бедна България...Всичко е било сведено до просто възпроизводство на непотизъм...Мишугата В. Найденов дори не смее да възрази на главния прокурор, та се налага да го прави благоверната...Само метлата ще оправи играта!

 4. 17
  бля-бля | нерегистриран
  11
  -3

  До коментар [#11] от "prokuror ":  Съгласен съм.

  Я "Правен свят" да сътвори една статистика за семействата и роднините на членовете и членките на ВСС, за да разберем кой, къде и ОТ КОГА работи на това място.

  Всичките пищят като ощипани девици!

 5. 16
  некои съображения | нерегистриран
  16
  -4

  Какво доживяхме - соня Найденова, посочена на Фидосова от Владимира Янева и избрана от ГЕРБ - репресирана. Май и тя, и мъжът й бързат да се престроят в друг лагер. Иначе сончето дума няма да обели, но сега бърза да се разграничи и от Янева, и от Цаци - идва новото време! А Веско - той си е с фатмашки манталитет, следи работното време на колегите с хронометър. За какво ще го маха главния - той такива харесва. Ех, Сонче....

 6. 15
  | нерегистриран
  19
  -5

  Ето защо ВСС трябва да се раздели на две. Не може главния да се прави на шеф на всички и да ги заплашва и изнудва. Браво Сонче !!

 7. 14
  | нерегистриран
  25
  -3

  Соня Найденова не ми е никак сипматична, но Цацаров се държи като партиен секретар! Все хока някой, все се обяснява без повод и с повод (гузен негонен бяга). Наистина е време да си лекува нервите този човек!

 8. 13
  | нерегистриран
  8
  -4

  Като знаем как стават нещата у нас те е ли по-добре надградените системи да се тестват известно време в реално обстановка в съдилищата и чак тогава да им се плати, че иначе ще стане едно безкрайно доработване и постояни плащания. И след време ще се окаже май, че отново не били подходящи.

  Само се чудя защо са отказали безвъзмездната помощ за подобрение на LawChoice. Можеше да я приемат и да тестват наравно с подобренията от другите 2 филми, така поне щеше да има по-голяма конкуренция.

 9. 12
  | нерегистриран
  10
  -3

  Като знаем как стават нещата у нас те е ли по-добре надградените системи да се тестват известно време в реално обстановка в съдилищата и чак тогава да им се плати, че иначе ще стане едно безкрайно доработване и постояни плащания. И след време ще се окаже май, че отново не били подходящи.

  Само се чудя защо са отказали безвъзмездната помощ за подобрение на LawChoice. Можеше да я приемат и да тестват наравно с подобренията от другите 2 филми, така поне щеше да има по-голяма конкуренция.

 10. 11
  prokuror | нерегистриран
  13
  -5

  E,Sonia ako se oplace ot specialno otnoshenie kam Veso Naidenov,tova si e napravo naglost

 11. 10
  кадровика | нерегистриран
  15
  -2

  да във Варна е супер, тъкмо се отвори място в Апелативния съд 12. 9
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 8
  СЪДИЯ | нерегистриран
  23
  -3

  Ааааа Цаци не така, не така! Недей ще повишиш холестерола!

  Не така с лошо!

  Това си е ЯВНА ЗАКАНА

 14. 7
  | нерегистриран
  21
  -1

  Главния да отиде на почивка във Варна, да си лекува нервите с арменски коняк и лакардии.

 15. 6
  ************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.