Страната, където президентът пътува с влак, а гражданите сами си вдигат данъците

Страната, където президентът пътува с влак, а гражданите сами си вдигат данъците
Тюн (Thun) е красиво малко градче в кантон Берн, чийто централен площад е като средновековна приказка. В извисяващия се над него замък се помещава освен градският музей и местният съд. Градът има около 44 000 жители. Снимки: Иво Божков и Интернет

На централната гара в Цюрих, качвайки се на влака за Берн, посланичката на една азиатска държава с изумление наблюдава как президентът на Конфедерация Швейцария тича по перона, за да хване влака. Тича с  всички сили, та чак вратовръзката му се развява. "Но това е …!" - възкликва посланичката на себе си, като не вярва на очите си. Тя е отскоро в Швейцария, само от няколко седмици. По-късно разказва, че, докато наблюдавала тази случка, в главата ѝ светкавично се трупали въпроси: Наистина ли президентът на Швейцария пътува с влак? Влакът очевидно не би чакал на президента, той просто ще си тръгне по разписание? В нейната родина всичко това би било немислимо.

Този пример за своеобразното стъписване, което предизвиква първият сблъсък с порядките в Швейцария, дава не друг, а федералният канцлер на Швейцария Корина Казанова (на снимката) – в официалното приветствие от първата страница на издавания от правителството пътеводител за политическото устройство на конфедерацията. Дори чуждестранни дипломати, които дълго време са живели в Берн, се затрудняват да разберат ситуации, които за един швейцарец са очевидни, като например това, че президентът пътува с влака, казва г-жа Казанова.

Любопитно е, че аналогична история разказва и българският посланик в Берн Меглена Плугчиева, която в началото на декември прие в посолството група български журналисти, посетили Швейцария в рамките на съвместен проект "Демокрацията е процес", реализиран от фондация "Дарик" в партньорство с Репортери без граници – Швейцария и с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ. Г-жа Плугчиева разказа, че вечерта, след като връчила на тогавашния президент Евелин Видмер-Шлюмпф акредитивните си писма, прибирайки се към посолството след поредната среща за деня, неочаквано отново видяла насреща самата президентка с пазарска чанта в ръка. Първоначално решила, че се припознава, но в този момент нейно превъзходителство я поздравила и казала: "Колко е хубаво, че днес се срещаме за втори път!" (В момента Евелин Видмер-Шлюмпф е финансов министър.)

За един швейцарец това е напълно естествено. И то не само защото в Швейцария общественият транспорт е великолепно организиран, а по разписанието му човек може да си сверява часовника. Просто в Швейцария и властта и гражданите в цялото си поведение спазват правилата на нормалната логика и здравия разум, толерантността и взаимното уважение, хората са добросъвестни, пестеливи и скромни и не разбират защо това може да изглежда странно.

Новоизбраният президент на Швейцария Симонета Сомаруга, която преди това бе министър на правосъдието, както и нейният съпруг, който е писател, също пътуват с градския транспорт до Берн, казва журналистът от Берн Марк Летау. "Г-жа Сомаруга и нейният съпруг живеят от около 20-30 години в малка къща с градина в моя квартал "Шпигел" в Кьониц (малко предградие на Берн, б.а.). Те нямат кола и пътуват с трамвай до Берн", казва Марк. И добавя – министърът на отбраната Ули Маурер пътува всеки ден с колело от градчето Мюнзинген до Берн. Министърът на финансите Евелин Видмер-Шлумпф  пътува с влак от кантон Граубюнден. И т.н. Марк е готов да да дава още много примери.

Наистина, има много неща, които през очите на редовия шейцарец са нормални, защото са разумни и логични, а за страничния наблюдател са откритие. А когато този страничен наблюдател е българин, той си припомня, че наскоро в България бе подновен скандалът за закупените през 2012 г. поредна порция  луксозни автомобили за нуждите на парламента на търг със съмнителни условия и обща цена от 3,8 млн. лева.

Буквално вчера у нас стана известно, че НСО е закупило седем луксозни лимузини "Ауди" А8 L, които ще се ползват от министри и чуждестранни гости. Прогнозната цена за лимузините е 840 000 лева без ДДС, или средно по 120 000 лева, съобщава "Дневник". Медията добавя, че НСО разполага общо с 60 лимузини, основно БМВ и "Мерцедес", но подмяната им се налагала, тъй като някои са навъртели вече 1 милион километра. Не става ясно за колко години са навъртени тези километри, но са знае, че у нас властта е пристрастена към служебните воаяжи.

Може би това е обаче някакво обяснение за разликата в отношението към държавата на швейцареца и на българина.

Типичният швейцарец плаща данъци с любов, заявява Марк Летау напълно сериозно. Нещо повече, типичният швейцарец сам гласува да му се увеличат данъците, защото общината не може да остане в състояние на дефицит. Като типичен швейцарец Марк например не може да разбере как така в България е имало само един национален референдум през последните 25 години, а такива важни решения като присъединяването към ЕС, НАТО, преминаването към плоския данък и ред други, са били взети без допитване от цялото население, а директно с акт на парламента. Казваме му, че българската конституция изрично забранява да се провежда референдум за размера на данъците, защото се приема, че, ако на електората се зададе такъв въпрос, то отговорът ще е предпоставен – всеки ще гласува, че данъци не трябва да се плащат. Само че в Швейцария е точно обратното – на 4 декември в градчето (или може би селце) с невъзможното име Мооsseedorf, група от български журналисти наблюдава от начало до край заседанието на местното общо събрание, на което бе гласувано да се увеличи с 4,5 % местния подоходен данък, както и чувствително нарастване на таксата за пожарната. Гласуването беше почти единодушно, но преди това представителите на местната общинска управа най-подробно разясниха на присъстващите си съграждани как е похарчена всяка стотинка от бюджета – с таблици, диаграми, сравнителни данни по години, прожектирани на голям екран, включително и със снимки на всеки ремонтиран покрив, детска площадка, заличена дупка на пътя и т.н. Прожекцията продължи със снимки на улиците и другите обекти, чийто ремонт предстои през следващата бюджетна година. На общото събрание на градчето бе обсъдено наемането на нов учител в училището.

Изслушани бяха съобщенията на двама от присъстващите, че са забелязали две дупки на една от улиците и секретарят на общината ги помоли да бъдат така любезни да останат след събранието, за да кажат къде точно се намират повредите и да се пристъпи към ремонта им. На финала бе изказана благодарност на двамата доброволци от общината, които поели грижата  за бежанците, разпределени от кантона за настаняване. Общо 50 бежанци са настанени в Мооsseedorf, а общината няма достатъчно персонал да се грижи за тях и да ги въведе в порядките, затова двамата доброволци поели тази задача безплатно. Поднесоха им цветя. 

Общото събрание в голямата общинска зала към местната протестантска църква завърши с аплодисменти за добрата работа на петимата членове на общинския съвет, които вършат всичко това напълно безплатно. Платен е само главният секретар.

Данъците в Швейцария се разпределят в три джоба – в държавния бюджет, в бюджета на кантона и за общината. Основната част от данъците отива в общините, като обяснението за това е напълно логично – именно общините имат най-съществени механизми за въздействие върху ежедневния живот на хората, а това е важното. Общината е отговорна за функционирането на училищата и детските градини, социалните заведения, тя се грижи за инфраструктурата и пътищата, за извозването и преработването на отпадъците (в Швейцария е забранено депонирането на боклука – всичко, което не се компостира, се преработва по удивително ефикасен и рационален начин) и т.н. (на снимката - завод за рециклиране на боклук в Берн). Държавата отговаря за сравнително малко дейности – за граничния контрол, университетите, федералните съдилища. Затова общото впечатление е, че политиката в Швейцария е най-активна на общинско ниво. Противно на очакванията обаче, политиката в една от най-богатите държави в Европа не е доходно занимание, особено на общинско ниво, общинските политици се издържат от своите професии, не от публичната си дейност. Терминът part-time политик в Швейцария е много популярен, а самото явление е повече от обичайно. В швейцарската политика е дълбоко вкоренена представата за служба на обществото на непълно работно време, където политикът е човек, който доброволно изпълнява обществени функции, които съвместява с основната си професия. Това казва Марк Летау, но признава, че на национално ниво part-time политиците вече стават "редки птици", броят им намалява дори и в общинската управа, където съществуването на тясна връзка с гражданите е задължително. Според Марк – въпрос на време е и в Швейцария този тип политици да останат само в учебниците по история.

Това обаче не променя факта, че когато имат проблеми в ежедневния живот, хората в Швейцария се събират по съседски и ги решават. Няма ясла за децата – няколко родители се организират и правят необходимото, няма система за компост – съседи обединяват усилия и правят система по най-екологичен и рационален начин. Никой и не помисля да очаква от държавата да свърши това. Тук хората казват: Държавата – това съм аз!, заявява Марк.

Много общини имат младежки парламент и дори детски парламент. Децата си играят на демокрация и така се учат. Даже младежките парламенти имат възможност да правят предложения до общината и там са длъжни да го разгледат и да вземат решение по него.

Швейцарското общество е много солидарно, но по същия рационален и практичен начин. Жителите на Кьониц, голяма и богата община от предградията на Берн с 40500 жители и 200 млн. шв. франка бюджет, наскоро е гласувала да плати 60 000 франка за ремонта и снабдяването на съседната община с вода, тъй като съседите не могат да си позволят този разход. Разбира се, в никакъв случай това не е услуга гратис - инвестицията ще се върне с течение на времето от таксите, които съседите ще плащат за водата, но по-важното е, че всички ще са добре.

Проф. Валентин Джонов от дълги години живее в Швейцария, преподава в медицинския факултет на Университета в Берн. Питаме го за неговото мнение – кое е специфичното за швейцарската демокрация. Толерантността, културата на комуникация, приемствеността, казва той. Както и отношението към труда.

"В Швейцария всеки допринася с нещо за системата и е уважаван за това. Няма значение какво точно работи – дали е професор по медицина или поправя крана на чешмата, дали е журналист или продава билети на гарата. Швейцарецът работи неспирно, като една добре смазана машина, добросъвестно, с постоянно темпо, ден след ден. Това е заложено с възпитанието на децата - всички са част от това цяло и се уважават взаимно", казва проф. Джонов.

И дава пример: "Пенсионираха жената, която чистеше тоалетните в университета години наред. Тя си вършеше работата старателно и перфектно. Всички я изпратихме с любов". Помълчава малко и добавя: "Докато работех в ИСУЛ в София, санитарките по цял ден коментираха помежду си и с пациентите кой лекар е добър, кой –не, правеха разбор кой как си върши операциите и къде греши. А тоалетните бяха ужасно мръсни".

Моделът "Швейцария" е уникален и в това няма спор. Но сравнението с българския модел е повече от поучително, понякога наистина звучи даже като виц.   

* * *

Конфедерация Швейцария е федеративна парламентарна република, състояща се от 26 кантона и 2396 общини (най-малката политическа единица в Швейцария). Всеки кантон има свое правителство, парламент (между 80 и 150 депутати), конституция и свое кантонално право. Три малки кантона – Апенцел, Гларус и Унтервалден се управляват изцяло на принципа на пряката демокрация чрез общи събрания на всички жители.

Населението на страната е около 8 млн. души на територия от 41 000 кв. км.

Законодателната власт се състои от двукамарен парламент (Федерално събрание). Долната камара (Национален съвет) се състои от 200 депутати, представители на всички общини, а гормата камара (Съвет на кантоните) има 46 депутати. Парламентът заседава на четири сесии годишно по три седмици. През останалото време работят парламентарните комисии.

Федералното правителство се състои от седем министри, избирани за четири години, плюс един бундесканцлер. В държавната администрация на национално ниво работят около 38 000 души, администрацията е равномерно разпръсната в цялата страна, за да се избегне всякаква концентрация.

Всяка година от Съвета се избира президент на Конфедерацията.

Швейцарците живеят със съзнанието, че са единствената страна в света, където избирателите имат такива широки правомощия за вземане на решения. Те отдават безпрепятственото функциониране на пряката демокрация, с която държавата им е известна, не само на дългогодишната демократична традиция, но и на сравнително малобройното население, както и на високо равнище на грамотност, съчетана с широка гама от медийни услуги. Интересен факт е, че на федерално ниво жените в Швейцария получават право да гласуват чак през 1971 г., макар че в много общини и кантони преди това са имали такова право наравно с мъжете.

Освен участието им в избори за общински, кантонален и федерален парламент, швейцарците биват призовавани четири пъти годишно да гласуват за различни предложения – обикновено на всяко такова гласуване се поставят от пет до десет теми. Всъщност, редовият швейцарец  има три механизма да си каже мнението и да провокира институциите по всякакви въпроси, засягащи управлението: чрез петиция, инициатива и референдум.       

Чрез петиция всеки един, не само имащите право на глас, може да отправя до властите искания, предложения или оплакване. Всяка петиция се регистрира и компетентните органи са длъжни да отговорят на всяка, включително и на най-идиотските, например на предложението да се боядиса парламентът в розово.

Инициативата представлява предложение за определено управленско действие. На федерално ниво инициативата трябва да бъда подкрепена от минимум 100 000 подписа, които трябва да бъдат събрани за максимум 18 месеца. За инициатива на общинско ниво се изискват 5000 подписа. Ако бъдат подкрепени от достатъчно гласове, се свиква референдум.

С референдум швейцарците имат право да променят всяко решение на парламента.

 

Искат промяна в Закона за съдебната власт: Конкурсите за преместване на районни магистрати да отпаднат

Предишна новина

Съдия Бодикян поема делото "Белведере"

Следваща новина

Коментари

53 Коментара

 1. 55
  Б. Георгиева | нерегистриран
  0
  -2

  В разказа не се говори за Айфеловата кула, забравили сте.

 2. 54
  Защо? | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #44 от " | нерегистриран":
  До коментар [#31] от "Bulgaricus":  Политиците се очаква, че влизат във властта, за да решават проблемите, а не за да сменят частната си кола с луксозна, държавна. Ако са си на мястото, транспортът няма да е раздрънкан, пътищата няма да са с дупки, народът няма да е беден. И те няма да стават богати от политиката!!! Нищо не е случайно, нито беднотията ни. Просто борбата с мафията е не само трудна, но и безнадеждна.

  Добре де, не е ли възможно да има и "бяла" мафия? Такава стройна организация, която да коригира и позитивно да развива малки региони (като за начало) и сектори в икономиката ни към по-добро. Да си прибира "пая" и да го влага отново в позитивното развитие на избраните от "нея" сфери ...и отново да си прибира "приходите" и отново да влага, като при вложението печели не само организираната структура но и социалните единици (общини, квартали, махали)?!!. Така едно по едно селища, оазиси на по-добър живот ще станат пример и всички ще искаме да минем под крилото на тази "бяла" мафия и нейното управление, нейните представители и т.н. Толкова ли няма такава структура която да пожелае да влага поне 5% от приходите си в развитието на нашето ежедневие, да създава зелени ресурси, да подобрява начина ни на живот, и влага в човешки единици?! Не съм чул напоследък за нито един българин, освен "оня" кмет, който не крадял и селото му е като малка "Швейцария", та не съм нито чул, нито видял такъв който наистина да влага поне 5% от приходите си в соц. дейности с дългосрочна переспектива.. Дали кръжоци по финанси за деца ще бъдат, дали свободни курсове за майки с бебета по йога, дали музикални школи за деца гении, или курсове по математика и информатика за надарени такива отличници. НЯМА такива ангели, а тези които сме почнали да се борим, то е от нулата и ще изминат поколения за да успеем с тези темпове..за съжаление! ..А така исках да поживея в швейцарски условия и да се смея с децата си в швейцарско влакче насред швейцарска горичка (без да има секачи и прах по пътя)! Поздрави ohilen @yahoo.com

 3. 53
  АНГЕЛ МАРКОВ | нерегистриран
  11
  0

  В Република България властта работи срещу интересите на обществото и хората. На 08.08.2006 год. властта премахна от правната уредба преклузивния срок (Д. в. бр.74), с което даде правото на монополистите да произвеждат задължения на гражданите без тяхно знание и съгласие, т. е. властта създаде безупречно функционираща фабрика за принудително производство на длъжници. Сега същата тази власт гласи унищожаването на народонаселението чрез закона за фалита на гражданите. Е няма друга държава в света, която да създава фабрики за принудително производство на длъжници и след това да ги изхвърля от домовете им. Ето това е грижата на властта за човека у нас - ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ

 4. 52
  | нерегистриран
  15
  -3

  Съгласен съм с коментара на Bulgaricus. Всички така говорите, че човек ако погледне от страни, ще си помисли, че само в България има мафия или пък, че само в българия политиците са материално задоволени. Ами въпросния руснак - депутат заловен с "...100 кила долари..." и куп други примери. Всичко е въпрос на личен избор. Много по - лесно е да обвиняваш някого. Чисто физически е невъзможно няколко си хиляди на върха с подкрепата на 240 в парламента да определят съдбата на останалите милиони(ако обаче те си имат мнение, воля, потребности, стимул, мечти и т. н.) В тази връзка, би било добре да си спомним встъпителната реч на Джон Кенеди. :) Факт е, ченикой няма интерес страната ни да се развива по ред причини. Но никой не е длъжен да я развива. Ние скъпи съграждани решаваме как да се случват нещата. Или както казваме ние младите "...както си го направиш..."

 5. 51
  | нерегистриран
  8
  -4

  НЕ НАМИРАТЕ ЛИ ,ЧЕ ИМА НЕЩО МНОГО ГНИЛО В ТАЗИ ДЪРЖАВА ?

 6. 50
  | нерегистриран
  0
  -4

  До коментар [#21] от "Angel":

  дрън дрън е без помощ от вън

 7. 49
  Швейцария или Свинария | нерегистриран
  4
  -14

  До коментар [#19] от "Ivana":  И аз съм със същото впечатление от швейцарците - тъпи дрънкала и нагли използвачи, дресирани, роботизирани същества на една изкуствена държава-остров, съдадена с определени мръсни цели.

  Познавам и няколко интелигентни екземпляра,от богатите швейцарци, но те са избягали далеч от Швейцария и не щат за нищо на света да живеят там. За сведение Швейцария държи и първото място по броя на психично болните и на самоубийците.

  А армията им просто е една от армиите на "световният елит". Кой пази Ватикана, главната квартира на Новият Световен Ред ?

 8. 48
  FUCK BG | нерегистриран
  28
  -7

  "Когато има излишък е лесно. Те и Америка уж са капиталистическа държава, но са едни от най-големите социалисти на практика."  Извинявай, но с какво се друсаш!?

  Американците нямат безплатно образование, здравеопазване...нищо от държавата!

  Ядът най-отровната ГМО храна на света, чупят всички статистики за диабет, затлъстяване и други болести...

  За каква социална политика си говорим незнам.

 9. 47
  До Владо #37 | нерегистриран
  26
  -3

  Владо, то и за управлението на чужди пари се иска акъл, който ти и повечето българи като теб явно нямате. Защото ако имахте, бандитите (с каквито между впрочем България е пълна) щяха да внасят парите си в твоята родина, а не в Швейцария. Ееей, то бива, бива простотия, ама явно в BG вече тя е наследствена.

 10. 46
  Bulgaricus | нерегистриран
  28
  -5

  до #33

  Повечето хора за съжаление са изключително прости. Те нямат образование и умения и виждат като виновни за това световните сили, конспирации и т.н. Те не са се квалифицирали, уменията им не отговарят на нуждите на пазара на труда. Трудовият им морал е нисък, за единица произведена продукция изразходват малко над 2 пъти над средния европеец. За единица труд произвеждат средно по 8 пъти по-малко. "Полуидиоти" е единствено опростена квалификация, може и с много думи пак същото да кажа. Политиците им са избрана извадка на тях. Представителна извадка. Те не са по-лоши или чужденци, те са българи и избрани от българи - нито по-добри, нито по-лоши.

  Българите избират такива политици, защото нямат политическа култура, каквато имат западноевропейците, които си държат на социал-демократи и на християн-демократи и на зелени +/- няколко други пет до десет процентови формации.

  Негативните тенденции на националистически партии от западна Европа се потенционират в България, където открити нацисти и расисти имат около 15% от вота на нацията.

  Всеки ден работим, в рамките на хиляди доброволни часове труд, допълнително към основните ни професии тези хора да бъдат образовани, култивирани и доближени до целевата култура, за да имат един ден и те близък до западния стандарт на живот. Българите се съпротивляват с всички средства и попадат във всички възможни клишета и капани. Те избягват да си гледат работата, но винаги гледат работата на другия.

  Служителите на народа имат повишена отговорност към него. Те са изложени на повишен риск и към настоящия момент сигурността им в обществения транспорт не може да бъде гарантирана. До МС и НС няма къде 220 от тях да паркират личните си автомобили, нито пък, ако всеки ден си викат такси ще може да се гарантира, че няма да бъдат отвлечени, понеже всеки ден такси ще ги взема по едно време на едно и също място.

  до #34

  Конституцията в България е като кмета - един забит кол в центъра на площада и всяко миризливо магаре се чеше на него. От този кол нищо не зависи.

  Това, че властта произлиза от народа означава само едно - че не произлиза от Партията или от Кралицата, тя не дава право на труд например или на професионална квалификация или на стандарт на живот. Една друга европейска конституция започва с това: чл. 1 "Човешкото достойнство е недосегаемо." В българската конституция достойнството се споменава на 4 места, че държавата защитава достойнството, че всички имали равно достойнство и че всеки имал право някой да му защитавал достойнството. Достойнството се издигало като върховен принцип. Никъде не се казва, че достойнството на човека в България е неприкосновенно. Казва се, че той (като овца) трябва да очаква от държавата да му го защитава, че всички са равни по достойнство и че то не е неприкосновенно, но е върховен принцип. Само този един пример, г-н адвокат, показва отново как е писана и въпросната конституция - една изключително лоша конституция, която и като я приемаха не бяха всички съгласни с нея и комунистите си я приеха общо-взето и по нея ви/ни дерат и обират и до днес.

  до #44

  А политиците, след като са едни от народа и партиите им нямат традиция, с изключение на БСП не са ли едни от вас и така не сте ли вие, т.е. ние тези, които са сами виновни за съдбата си? 11. 45
  Хелветик | нерегистриран
  23
  -1

  Към коментар [#42] от "Амиш, ама не"  Женева се присъединява към Швейцария едва през 1815 г. като 22-ри кантон. Освен това там се говори френски. Написаното от мен се отнася до немската част, която е гръбнака на конфедерацията.

  Амишите, макар и от Швейцарски корен, са американци в САЩ, така че не виждам какво общо имат те с по-горната статия.

 12. 44
  | нерегистриран
  28
  -2

  До коментар [#31] от "Bulgaricus":  Политиците се очаква, че влизат във властта, за да решават проблемите, а не за да сменят частната си кола с луксозна, държавна. Ако са си на мястото, транспортът няма да е раздрънкан, пътищата няма да са с дупки, народът няма да е беден. И те няма да стават богати от политиката!!! Нищо не е случайно, нито беднотията ни. Просто борбата с мафията е не само трудна, но и безнадеждна.

 13. 43
  Дуръс | нерегистриран
  11
  -2

  До коментар [#38] от "до адашът":  Баце, ако тук легализират това, което си го имаме, официално ще вдигнем Много брутния вътрешен продукт.

 14. 42
  Амиш, ама не | нерегистриран
  5
  -2

  До коментар [#36] от "Хелветик":  Интересно, но ми се струва, че климатът покрай Женевското езеро, Леман, не е много суров, видях и палми. Лозя. Даже ми се струва твърде хубав.

  А за емигрантите швейцарци се сещам за амишите в САЩ, които говорят немски диалект и живеят днес пълноценно в 19-ти век, без електричество, автомобили и телевизия.

 15. 41
  Тцъ | нерегистриран
  15
  -1

  До коментар [#39] от "Хелветик":  Циганин го питат на изпит за шофьорска книжка:

  -Какъв е този знак?

  -От алумин!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.