Съдия Соня Янкулова и членът на ВСС Елка Атанасова станаха "Юрист на годината"

Съдия Соня Янкулова и членът на ВСС Елка Атанасова станаха "Юрист на годината"
Отличените Елка Атанасова (вляво) и Соня Янкулова.

Членът на Висшия съдебен съвет Елка Атанасова получи наградата "Юрист на годината 2014" в ежегодния конкурс, организиран за осми път от "Правен свят". Наградата на съдебните репортери и журналисти от правния ресор отиде при съдията от Върховния административен съд Соня Янкулова.

Тържествената церемония по връчването на призовете се състоя в зала "Сердика" на Шератон София хотел Балкан и бе уважена от много магистрати, адвокати, депутати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, представители на неправителствени организации и др. Поздравителен адрес изпрати председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

За трета поредна година отличието "Юрист на годината" на "Правен свят" се дава въз снова на публично направени и мотивирани номинации на специализирания подсайт на конкурса Юрист на годината, където можете да видите мотивите. Тази година номинирани за наградата бяха шестима юристи - Елка Атанасова, адвокат Ирен Савова, председателят на Районен съд-Гоце Делчев Мария Карагьозова, председателят на Клуб "Юрист" - Русе Пламена Господинова, ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов и окръжният прокурор на Благоевград Христо Георгиев

Изборът на Елка Атанасова бе направен след гласуване от комисия в състав - проф. Огнян Герджиков, адвокат Александър Кашъмов, прокурор Божидар Джамбазов и главният редактор на "Правен свят" Ралица Петрова. 

Елка Атанасова бе номинирана със следните мотиви:

"Ставайки член на Висшия съдебен съвет, г-жа Атанасова взима активно участие в разрешаването на проблема с неравномерната натовареност на магистратите. Задълбочената ѝ работа по определянето на разумна норма на натовареност на прокурорите и нейната отдаденост в тази насока е оценена изцяло положително не само от магистратската общност, но и от Европейската комисия. Усилията ѝ са насочени и към подобряване на дейността на прокуратурата и съобразяване с препоръките на Европейската комисия. А именно такава би трябвало да е ролята на всеки член на Висшия съдебен съвет, излъчен от професионалната общност на прокурорите, чийто представител е тя".

Наградата на Атанасова връчи адвокат Кашъмов. "За мен е чест и удоволствие да връча тази награда, защото тя е и за смелост, и за упорство, и за усърдие и за работа в една за съжаление не винаги приятелска среда, която не трябва да съществува там, където е главата на съдебната система", каза той.

"Номинацията и наградата ще приема като оценка не толкова само за моята работа, а по-скоро като оценка за работата на комисията за анализ на натовареността към Висшия съдебен съвет. Приемам я най-вече като оценка за работата на прокурорите членове на работната група за изготвянето на разумна норма на натовареност на прокурорите, с които в продължение на цяла година, след изготвянето на няколко анализа и изследвания, съвместно изработихме правила за измерване на натовареността на прокурорите и следователите. Тази награда е един светъл лъч по отношение на оценката за нашата дейност. И се надявам с работата си Висшият съдебен съвет да даде поводи и за други такива положителни оценки", каза Атанасова.

"Правен свят" по традиция дава и награда "Юрист на годината", определена чрез анкета между съдебните репортери и журналисти от правния ресор. Тази година тя отива при съдията от Върховния административен съд Соня Янкулова, която получи най-много гласове от журналистите сред общо 11-те индивидулани и трите колективни номинации за "Юрист на годината". Мотивът за номинацията на съдия Янкулова беше значителният ѝ принос за спазването на върховенството на закона.

"За съжаление това често се случва през нейните особени мнения. Пример за това е особеното мнение на съдия Янкулова по делото КТБ, както и отказа ѝ да подкрепи позицията, че трите имена на съдиите са лични данни. Тя има принос към развиването на достъпа до обществена информация в България, както и към коригирането на някои пороци в дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет", мотивираха се колегите.

Наградата връчи миналогодишният носител на отличието – зам.-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Евгени Диков. "Познавам съдия Янкулова от дълги години и тя заслужава отличието, не само за последните ѝ решения, но и за цялостната ѝ работа като съдия в различните съдебни инстанции", каза той.

"Приемам тази награда като изключително признание за моята работа, макар да съм изненадана, защото не намирам нищо толкова специално и толкова различно в моята работа от тази на толкова други колеги, постановили своите актове през тази година. Затова приемам наградата не толкова като оценка за моята лична работа, колкото като оценка за значението и ролята на труда на съдията. Правосъдието е най-върховното благо на обществото, защото сигурността и неприкосновеността, които дава на всеки един гражданин, са здравите основи на правовата държава. Аристотел е казал, че единствената сигурна и стабилна държава е тази, във която всички са равни пред закона. А съдията е този, когото държавата и обществото са овластили да осигурява равенството пред закона и правосъдието. Затова посвещавам тази награда на всички колеги съдии, които ежедневно, с професионализъм и със сърце, изпълняват своите задължения и упражняват властта, която им е дадена, по начин, който гарантира равенството и правосъдието на всеки и така ги осигуряват на цялото общество", заяви съдия Янкулова.

В гласуването с мотивирани предложения участваха 26 журналисти от 21 централни медии – БНТ, бТВ, Нова телевизия, ТВ7, БТА, БНР, Дарик радио, Медиапул, Клуб Z, БГНЕС, "Съдебни репортажи", Агенция "Фокус", вестниците "Труд", "24 часа", "Капитал", "Капитал дейли", "Преса", "Стандарт", "Монитор", "Телеграф", "Сега".

"Правен свят" благодари на спонсорите на конкурса "Юрист на годината 2014": "Katarzyna estate", "Altinbaş Diamond", адвокатски дружества "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", "Димитров, Петров и Ко", "Пенков, Марков и партньори", "Симеонов и Дерменджиев", "Спасов и Братанов", частните съдебни изпълнители Милен Бъзински и Неделчо Митев.

Основен свидетел по делото със "скъсания пагон" е неоткриваем

Предишна новина

ВСС единодушно отстрани от длъжност Владимира Янева

Следваща новина

Коментари

79 Коментара

 1. 79
  | нерегистриран
  0
  0

  Соня Янкулова е достоен съдия и юрист - заслужава наградата!

  Поздравления, г-жо Янкулова, желая здраве, щастие и професионални успехи!

  ...

  За другото лице на снимката не мога да кажа същото...

 2. 78
  | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#71] от "":  "Цялата гилдия е потресена от безумията на ВСС" - кратко, точно и ясно.

 3. 77
  Конкурс ЕВТИНДЖОС! | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#75] от "":

  До коментар [#74] от "":  НЕ"Правен свят" е май на братята Иван Тодоров и Веселин Тодоров, а главната редакторка Мирела Веселинова сега завежда връзките с обществеността в Министерството на правосъдието, назначена от Христо Иванов. А той защо няма награда? Не биваше! Така картинката щеше да е направо ПОТРЕС! Награждават си свои хора и ги правят звезди, за да ги пласират и да им служат по-добре!

 4. 76
  | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#75] от "":

  Разбира се, където има нещо гнило,то няма как проф.Герджиков да не е замесен! Сигурно потрива ръце от щастие за насътвореното! По мъдрите казват, че един мъж колкото повече остарява, все по-злобен и отмъстителен става!

 5. 75
  | нерегистриран
  5
  -3

  До #41. Ами кой друг освен проф. Герджиков и дружинка? Ами, че то е ясно - Правен свят е собственост на "Правен свят" ЕАД, негов собственик пък е някаква фондацийка "Юстиция", а пък нея я ръководи проф. Герджиков и така, както всичко в тая страна, представлява низ от свински черва. Простете за неюридическия изказ :) Честито на печелившите! Ако може догодина не ни занимавайте с бутафорни процедури - може просто да ни уведомите кого сте си избрали.

 6. 74
  | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#73] от "":

  Знае ли някой кой е собственика на правен свят, кой се изгаври така?

 7. 73
  | нерегистриран
  3
  -3

  То било голям саир с тези диаманти и празни кутийки! Хак да ви е колеги, друг път да внимавате в какво участвате и къде отивате!

 8. 72
  козлето_Боц | нерегистриран
  3
  -2

  честито на победителите!!!!

 9. 71
  | нерегистриран
  10
  -3

  До коментар [#70] от "жалко за системата":  Това е работа на тъпите организатори. Те ни вкараха в този филм, включая всички, които отидохме да ръкопляскаме на посредствената Елка! Цялата гилдия е потресена от безумията на ВСС, правен свят и измислено жури им дава приз!ТЪПОТИИ!!!

 10. 70
  жалко за системата | нерегистриран
  5
  -1

  Погледнете спонсорите на конкурса - адвокатски дружества, ЧСИ. Може ли хората, които са процесуални представители и тези, чиито актове подлежат на съдебен контрол да са организатори и спонсори на конкурс, в който се оценява работата на магистрати.

  За мен е срамно , ако самите магистрати са приели наградите.

 11. 69
  | нерегистриран
  7
  -1

  До коментар [#68] от "":  Организаторите трябва публично да се извинят на всички участващи в конкурса! Трябваше предварително да е ясен не само регламента, журито, резултатите от електронното гласуване, но и наградите, а не всички да сме поставени пред свършен факт! Няма как да няма яростни коментари, защото наистина е недопустимо търговски дружества и адвокати да правят такива подаръци на магистрати. Никой не го е искал това и не би го приел при други обстоятелства, и най-важното не това е целта на подобни мероприятия,но вече е твърде късно каквото и да коментираме.

 12. 68
  | нерегистриран
  6
  -2

  До коментар [#67] от "":  Всичко това си го заслужаваме,щом се доверихме на едно елементарно момиченце,което ни направи за посмещеще. Нищо от обявеното в сайта не се оказа истина за съжаление. Уверявам ви, че ако беше оповестено предварително, че ще има материални награди, дастойните магистрати /а несъмнено има и такива/ нямаше да участват в тази гротеска.

 13. 67
  | нерегистриран
  5
  -1

  ПЪЛНА ПАРОДИЯ!!! И НАГРАДИ И ЖУРИ!!!И ОТЛИЧЕНИ!!!

 14. 66
  | нерегистриран
  6
  -1

  До коментар [#65] от "":  ДО 65. Как кой я избра? Не знаеш ли кой е майстора на изборите? Камен Ситнилски се казва. Нали той вкара Елчето във ВСС. За това тя и тя със зъби и нокти го защитаваше. Сега той и се отблагодари за защитата.Явно и Ралица за нещо им е признателна.

 15. 65
  | нерегистриран
  4
  -2

  Чета и не вярвам на очите си. Елчето юрист на годината. Кой я изба - четиричленно "жури" . Проф.Герджиков, достатъчно компрометиран в юридическите среди, отявлен слуга на Симеончо, п-ла Джамбазов, един безделник адвокат и капацитета Ралица. Супер!

  Защо организаторите не дават никаква яснота за електронното гласуване, та нкой ли не ги е удостоил с внимание? И какво 4-ри "капацитета" решиха??? Пошлост до безобразие!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.