Гласуването "въздържал се" те поставя в нищото

Гласуването "въздържал се" те поставя в нищото

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова не приема за нормално гласуването "въздържал се" от членовете на съвета. По повод на проваления избор на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, който премина с изцяло положителни изказвания, но гласуването показа само 9 гласа "за", 4 "против" и 6 "въздържал се", Найденова коментира пред БНТ, че няма адекватно обяснение за вота "въздържал се".

"Ако трябва да приравняваме гласувалите "въздържал се", те би трябвало да отидат към гласовете, които не подкрепят кандидата. Да, системата, с която се гласува във ВСС, има такава опция. Дали тя е правилна или не, има различни мнения. Аз лично не съм приемала гласуването "въздържал се‘. Това е възможност, която дори и да се позволява, тя те поставя някъде в нищото, т. е. ти нямаш мнение по въпроса. Не може да нямаш мнение, когато взимаш едно решение, особено в случай, когато се касае за избор на председател на един от големите съдилища в страната", заяви Найденова.

Иначе, тя каза, че не вижда лобита в съвета, а усещането за такива отдаде на това, че "обществото много обича да поляризира и да разделя и тази поляризация се пренася и към ВСС". Найденова припомни, че случаят с Нели Куцкова не е първият избор, който е приключил без резултат. Според нея отличителното е, че всички изказвания преди гласуването бяха в подкрепа на Куцкова, а гласуването беше обратно на направените изказвания.

"Приемаме, че тези, които са гласували "за", са се солидаризирали с всички положителни изказвания, но тези, които са гласували "против" и не беше изказано нищо негативно преди гласуването, защото това е важната отлика, че преди да приключи гласуването, нямаше негативни изказвания, т. е. нямаше нещо, което да покаже, че изборът няма да бъде успешен", продължи представляващата ВСС и припомни, че е дошло обяснение от един от членовете, които не подкрепят Куцкова (бел. ред Ясен Тодоров), но то е дошло, след като приключи гласуването.

Соня Найденова заключи, че за натиск над членовете на съвета не би трябвало да се говори, защото той е "нещо, което изначално не би трябвало да присъства".

Колегата ѝ Калин Калпакчиев пък коментира пред БНР, че се надява скандалът с проваления избор за шеф на САС да послужи за основа на реален дебат и промяна.

"За нашата публичност е много характерен моментът "всяко чудо за три дни" т.е всичко бързо да се забравя и да потъва в потока на новините. Иска ми се случилото се да не се забрави и да послужи като повод за дебат във ВСС за това как вземаме решения - кадрови и по дисциплинарни производства, защото решението от заседанието от 30 април 2015 г. бележи само един следващ етап от низходящата градация т.е. деградация в дейността на висшите съдебни съвети", заяви той.

Калпакчиев посочи, че много от решенията на съвета са клиширани, копи-пейст.

Той коментира случилото се на заседанието на 30 април. "Моята сила не е в писането на конспиративни сценарии и тълкуването им. Но е близко до ума, че сцената, която се разигра на 30 април, може би е била предварително обмислена. Или този, който е режисирал как да се случи, как да протече заседанието, не е дообмислил детайлите, или вече до такава степен липсва чувство за мяра, за уважение дори към достойнството на съдиите, на самите членове на съвета, че се действа с чувство за безнаказаност. И с идеята, че, каквото и да се случи, ще отшуми", каза Калпакчиев.

Той разкритикува изказването на шефа на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров пред бТВ, в което той посочи фондация "Америка за България" като "спонсор" на медии и магистратски организации, които обработвали общественото мнение в полза или срещу даден кандидат.

"Това противопоставяне като от времето на Студената война, при което САЩ се представя като олицетворение на злото, за мен показва пълно неразбиране на проблемите и е опит за пропаганда и мистификация, чието цел е да загубим истинския проблем в сенчести образи", заяви Калпакчиев. 

Още по темата

КАТ няма да снима тайно шофьорите

Предишна новина

Членовете на съвета ще мислят повече преди да говорят

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#3] от "":  Съгласен на 100 % ! Като гледам броя на "-"- те, се питам дали ще достигнат 21-22 броя. Ако достигнат тази цифра, ще съм сигурен, че става въпрос за активна реакция на членовете на ВСС - без 3-мата "го/л/ееееееми". А ако достигнат до 25 броя, ще съм сигурен, че най - големия и тежък и по - високия от Магнаурската школа вече не са в отпуск.

 2. 10
  Цинеизъм | нерегистриран
  10
  -8

  "Калпакчиев посочи, че много от решенията на съвета са клиширани копи-пейст"-"- а когато скочи от СРС в САС, не беше ли клиширано?",Тогава питам аз:"липсваше ли чувство за мяра"? Стига , бе Калпакчиев, знаем те колко струваш! Престани да хленчиш за хората, които те протежираха! Малко срам пред колегите си нямаш ли!

 3. 9
  | нерегистриран
  5
  -4

  САМО В ПИК! Скандал в кабинета! От партията на Кунева ще искат оставката на министъра-протестър Христо Иванов - спирал влизането ни в Шенген! Вижте невероятната интрига!

  Автор: ПИКДата14:05 | 07.05.2015Дата5494Коментари5 САМО В ПИК! Скандал в кабинета! От партията на Кунева ще искат оставката на министъра-протестър Христо Иванов - спирал влизането ни в Шенген! Вижте невероятната интрига!

  Огромен скандал тлее в правителството от няколко седмици, научи ПИК от депутати от управляващото мнозинство. Премиерът Бойко Борисов бил наясно с всичко, но засега държавнически изчаквал участниците сами да решат проблемите, които са създали.

  От партията на Меглена Кунева обаче имали намерение да поискат оставката на правосъдния министър-протестър. Причината – Христо Иванов торпилирал влизането ни в Шенген и отпадането на унизителния Мониторингов механизъм над България. С действията си Иванов, не само, че провалял усилията на вицепремиера Кунева, но и уронвал престижа на страната пред европейските ни партньори.

  Заместник министър-председателят Меглена Кунева била шокирана от действията на протестъра-министър на правосъдието Христо Иванов. Кунева, която има дълъг политически опит, не можела да повярва, че министър от българско правителство може да работи срещу националните интереси.

  В последните месеци първият български еврокомисар посети няколко европейски столици, за да лобира за скорошното приемане на България в Шенген, както и за по-добър тон в предстоящия устен доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка. Всяка седмица Кунева провеждала и по няколко срещи с посланици от страни-членки на ЕС в София.

  На 29 април, вицепремиерът имала среща и с мисията от европейските експерти, които били у нас във връзка с предстоящия устен доклад на ЕК за борбата с корупцията и организираната престъпност.

  Шокът за Меглена Кунева дошъл от това, че по време на всичките й срещи, европейски министри, посланици и експерти изтъквали, че от българското правителство идват противоречиви сигнали за готовността на България да се присъедини към Шенген, както и за напредъка на страната в областта на съдебната реформа.

  Нещо повече, при срещите си с министри на правосъдието в Брюксел, Берлин, Стокхолм, Париж и Крайова, както и с дипломати в София, Кунева била информирана, как министърът на правосъдието Христо Иванов действал България да получи, както пореден отказ за присъединяване към Шенген, а така също, ЕК да не смекчава тона в устния Доклад по напредъка в правосъдието и вътрешния ред. Пред всеки европейски представител, до който има достъп, Христо Иванов остро критикувал и Стратегията за борба с корупцията, изработена от екипа на Кунева и приета от правителството в началото на април. Иванов твърдял, че антикорупционната стратегия е бутафорна и неефективна.

  Правосъдният министър-протестър засипвал с доноси за България високопоставен европейски чиновник, който пряко отговарял за Мониторинговия механизъм на България. Мандатът на този еврочиновник обаче скоро изтичал, уточниха депутатите от управляващото мнозинство пред ПИК. Кунева, която се ползва с авторитет и уважение в Европейската комисия с огорчение приемала поведението на напористия министър-протестър и дори съжалявала, че подкрепила през ноември издигането му за министър на правосъдието.

  Атаките на Христо Иванов срещу България и в частност срещу Кунева, дали повод на ключови представители на “Движение България на Гражданите” да обявят, че ще оттеглят публично доверието си от протестъра-министър, ако не спре “да хленчи” пред европейските ни партньори.

  Христо Иванов обаче получил подкрепа за подривната си дейност от протежето на Драгалевския ментор Иван Костов – Радан Кънев. Целта на злополучния тандем Кънев-Иванов била чрез атаки срещу България, включително и срещу политиката на кабинета “Борисов” 2, да се осигури скорошен достъп на магистрати от кръга на Фондация “Америка за България” до ключови за съдебната власт ръководни постове и в евентуалния нов състав на Висшия съдебен съвет. Действията на тандема Кънев-Иванов обаче можело да доведат и до скорошен разпад на Реформаторския блок, категорични са източниците на ПИК в парламента.

 4. 8
  Нормалната практика | нерегистриран
  13
  0

  Време е да прочетем на страницата на НС концепциите на някои членове на ВСС и да ги попитаме точно коя част от тях смятат, че са изпълнили до момента.

 5. 7
  ще поживеем, ще видим, Сонче | нерегистриран
  7
  0

  На 27 май дали ще се въздържиш при гласуването на кандидатурата за председател на Апелативен съд - Бургас?

 6. 6
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 5
  наблюдател | нерегистриран
  10
  -9

  вотът "въздържал се" да се забрани с Конституцията направо. Включително и когато се провеждат избори. В противен случай - глоба и порицание пред колектива, може и общественополезен труд - чистене на тротоара пред ВСС.  Сонче, айде стига пиар, че май не ти се връща в градския съд.

 8. 4
  до ВСС | нерегистриран
  23
  0

  Абе нали трябваше да има вече някакво решение за трудовите възнаграждения?!Май ви е страх от този младеж-Горанов?!

 9. 3
  | нерегистриран
  20
  -6

  Самия ВСС поляризира и ни разделя, за жалост, не на можещи и неможещи, а на протежирани и непротежирани ! Моженето остава извън листата на необходимите качества. Хубав ден и действително: Моля, спрете да ни занимавате с активните или неизречените - въздържани, мнения на т.нар. "членове" на ВСС !

 10. 2
  Джедай | нерегистриран
  21
  -5

  Май наистина е време да си ходят тези. Много и безразборни каши забъркаха. истината е, че магистратската гилдия им няма и грам доверие, вече. Срамота!!!

 11. 1
  | нерегистриран
  25
  -9

  Стига сте ни занимавали с глупости ! За Куцкова се изписа и каза всичко. Без да съм ни най-малко фен на Ясен, той този път каза истината. Вероятно някой му е поръчал това. А Куцкова е създател и част от проблема и няма как да бъде неговото решение!! Що се касае до Сончето, то винаги е било и ще си остане в нищото!Струва ми се, че ходенето до Америка на екскурзия нещо я промени. Ще и припомня само за списъка съставен от Янева и предаден на ГЕРБ за парламентарната квота, в който списък се мъдреше тя.За това да се свре някъде и да замълчи докато ги изгонят. Колкото време открадне на тази позиция е нейна полза. Хайде много време им отделяме на тези ......

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.