Бъдещето е в машинното гласуване*

Бъдещето е в машинното гласуване*
Снимка: БГНЕС

След два успешни пилотни проекта на избори в България, смело можем да кажем, че машинното гласуване има много повече предимства от проблемното гласуване с бюлетини.

За минути се получават подробни, точни и достоверни резултати за няколко вида избори или гласуване и за референдуми по едно и също време (например съвсем реално е да се проведат местни избори и референдум наведнъж). Освен това качествено се намаляват разходите в сравнение с ръчното гласуване.

С максимална прозрачност, списъкът от потенциални ползи за този нов вид провеждане на изборите може да е дълъг и завладяващ, в зависимост от степента, в която автоматизираният процес е подкрепен и от заинтересованите страни. Въпреки безспорните ползи, стартирането на един такъв новаторски процес, може да се случва частично, с други думи, може да се проведе на етапи. Това позволява адаптиране на законодателството, процедурите и практиките по контролиран начин. Първият етап от този процес на преминаване обикновено се изпълнява чрез пилотно машинно гласуване. Това се случи и при нас, след като вече

два пъти беше проведено експериментално

машинно гласуване. Така бяха проведени изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. със 100 машини за гласуване, разположени в 100 избирателни секции в София, Пазарджик, Велинград и Ракитово. Същото бе направено и на изборите за народни представители през октомври 2014 г., като машинното гласуване бе проведено в 300 избирателни секции, с 300 машини в избрани пет избирателни района – 10-ти Кюстендил; 14-ти Перник; 15-ти Плевен; 17-ти Пловдив и 24-ти София.

Двата пилота в машинното гласуване бяха проведени напълно успешно по мнение на възложителя – Министерския съвет и ЦИК. Нямаше критики от обществеността, нямаше компромати, гласоподавателите с любопитство и готовност се включиха в експеримента.

Гласуването с бюлетини има един огромен недостатък. Голяма част от

секционните комисии са станали като семейства

Причината – в голям брой от случаите съставът им е еднакъв на много последователни избори и те са се сприятелили. На много места това позволява лесни измами – в бюлетината е гласувано за една партия или кандидат, а в протокола се нанася друга партия или кандидат. Застъпниците често не са в час, а и не следят всичко. Особено в малките населени места. Така в протоколите често има сериозни различия от бюлетините. Често секционните комисии се подкупват в пакет и си затварят очите пред изборни измами. Когато Конституционният съд за първи път разреши повторно преброяване на бюлетините при спор за народен представител от СДС, измамата лъсна. Крайно време е да се сложи край на предварителното попълване на бюлетини, индианските нишки, подмяната на протоколите, влаченето на чували в помещенията на районните комисии, проблемите с печатниците и пр. архаизми.

Няколко предимства,

които предлага процеса на Машинно гласуване:

 • Много по-добре гарантирана тайна при гласуването и анонимност на избирателя;
 • Оборудване с изключително лесен достъп, удобен за гласоподавателя , включително и за хора в неравностойно положение – незрящи граждани;
 • Предотвратяване манипулиране на гласовете;
 • Лесно управление и поддръжка на софтуера и хардуера;
 • Отчетност чрез документиране на всички дейности по време на изборите;
 • Възможност за точен одит и надзор над изборния процес.

Машината за гласуване позволява да се правят проверки на всички етапи от изборния процес, в предизборния период, по време на гласуването и след него, благодарение на постоянния носител за запазване на данни и пълен опис на изпълнените операции.

Поради изброените предимства въвеждането на машинно гласуване по своята същност е една стратегическа цел на държавите със съвременно мислещи и честни политици.

Как го правят другите или да погледнем към няколко различни по степента на развитието си държави:

- САЩ – само за 4 години – над 50 изборни събития в повече от 100 области в 16 щата плюс окръг Колумбия.

- Белгия (2012 г.) – външно одитна електронна изборна платформа, създадена и изградена за всички избори в страната през следващите 15 години.

- Бразилия (комуникационни услуги за избори и предаване на резултати през 2012 г. и за президентските избори през октомври 2014 г.) – тестване на над 500 000 електронни машини за гласуване за изборите през 2012 г.

- Венецуела (15 избори от  2004 г. до 2013 г.) – над 150 милиона подадени и преброени гласове и над 55 милиона гласоподаватели, идентифицирани биометрично в изборните секции в деня на изборите в 4 избори от октомври 2012 г. в страна, почти колкото Нигерия.

- Филипините (3 избори – два национални, един регионален съответно през 2010 г., 2013 г. и 2018 г.) Над 70 милиона подадени, преброени и отчетени гласове в архипелаг с над 7 хиляди острова и с много предизвикателни комуникационни и логистични пречки.

Машинно гласуване се прави успешно в десетки държави по света и броят им непрекъснато се увеличава.

След успешното завършване на тези пилотни проекти, България може да се посочи в частта на машинното гласуване като пример за прозрачност, надеждност и доверие - атрибути, които несъмнено ще засилят имиджа на държавата пред гражданите й.

Преминаване от ръчно към машинно гласуване е съществен напредък за обществото на една страна. И ако някой иска да ограничи машинното гласуване, значи той цели манипулиране на гласуването. Няма друго обяснение.

* Материалът е препечатан от в. "24 часа".

Ще борим подкупите от главата на рибата

Предишна новина

Прокуратурата вкара в съда дело за убийство от преди 16 години

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 30
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 29
  Дали Салвадор | нерегистриран
  4
  -1

  Бъдещето е на отпадане на гласуването.

 3. 28
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 27
  Константин Йорданов | нерегистриран
  3
  0

  Дискусията дали да гласуваме машинно или ръчно с бюлетини е аналогична на това дали да ползваме автомобили или каруци. Живеем в 21 век, в който дори телефоните ни са компютри и няма логика за едно обаждане, често безсмислено,да ползваме новите технологии, а при процеса, от който пряко зависи бъдещето на страната, да не го правим.

 5. 26
  | нерегистриран
  2
  0

  За размисъл:  http://blog.peio.org/?p=8013  http://www.elections.ca/content.aspx?section=res&dir=rec/tech/ivote/comp&document=benefit&lang=e

 6. 25
  захари | нерегистриран
  4
  0

  Машината може да реши само част от проблема с гласуването, защото повечето хора не гласуват изобщо. Аз съм твърдо ЗА да се въведе, ако за да гласуваш трябва да си сложиш личната карта в машината(като банкомат), защото така поне ще "изрежем" мъртвите души, които при eдна проверка може да се окажат мнозинство :)

 7. 24
  | нерегистриран
  6
  0

  Докога лица в турция, неплатили и 1 стотинка данък, неспазили закона-дори ида подадат данъчна декларация в българия, за доходите иим от Турция, неговорещи български език ще могат да гласуват на български избори. Да не би потомците на 500 000 тракийски българи, принудително изгонени от Одринско и лозенградско да могат да гласуват на турски избори? Против интернет гласуването-това би значило още стотици хиляди гласове от турция, докато въпросът с двойното гражданство не бъде решен. А как да бъде решен-дава се срок примерно 2 месеца да заявят-турско или българско гражданство искат да имат-и каквото изберат-това е ще е.

 8. 23
  Pro Vote | нерегистриран
  3
  0

  Твърдо ЗА електронното гласуване.

  Стотици хиляди българи в чужбина са не-репрезентирани в парламента, а вкарват милиони в България.

 9. 22
  Sylvana | нерегистриран
  4
  0

  Не мога да се въздържа и ще напиша моето мнение относно "манипулирането на ИТ системата".

  Използването на машините за електронно гласуване в почти всеки аспект на изборния процес има предимства от гледна точка на сигурността на цялостната система и предотвратяване на манипулацията на изборите. Едно от основните предимства на използването на машини за електронно гласуване е, че преди изборния ден, преди определеното време, е невъзможно да се влезе в системата, чрез което се предотвратява подаването на неправомерни гласове.

  В изборния ден бутонът за дистанционно активиране, с който се активира машината за гласуване и урната, в която гласоподавателите пускат хартиените бюлетини с подадения от тях глас, се поставят на публично място, откъдето може да се провери дали процеса протича както е редно. Друга характеристика за сигурност на процеса е, че машината за гласуване може да получи ограничен брой гласове, който е точно броят на избирателите, регистрирани да гласуват в конкретната изборна секция. Най-съвременният метод да се гарантира, че само надлежно регистрирани гласоподаватели са допуснати да гласуват, е да се използват биометрични данни за гласоподавателите в процеса на удостоверяване на тяхната самоличност и този процес на идентификация да се прибави към активирането на машината за гласуване

 10. 21
  piturpan | нерегистриран
  4
  0

  Привет и от мен.Много лошо е че темата просто ще се бистри без да има явно развитие .Както всяка страна и ние си имаме управници.Всеизвестно е че не винаги хайманите са тези на власт .Процеса и кукловодите са комплексни фигури.При евентуално електронно гласуване се случва следното:

  Всеки дава своят глас ,в следващата секунда е регистриран и записан без право на манипулация може да си види от всякъде и то веднага на момента.

  Да но от това излиза следното не е възможна да се манипулира вота да се сложат мнимите души по разни схемички и версийки с кебапчата с черешки ако щеш да се закупят гласове с пари и някой дето е решил че е "АГА" да казва аз искам така правете.

  Веднага трябва да се направиелектронно гласуване разбира се .Всеки дето твърди че не става е некадърен неграмотник.

 11. 20
  | нерегистриран
  2
  -1

  А манипулирането на ИТ системата?

 12. 19
  Sylvana | нерегистриран
  4
  0

  Въвеждането на машинното гласуване ще възпрепятства порочната практика на купените гласове и "мъртвите души". Определено е стъпка в правилната посока.

 13. 18
  Мисля | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#17] от "sorry":  Sorry, има правота в думите ти. Но на мен ми се струва, че гледната точна на професора цели да покаже, че дори в развиващи се страни, е възможно да се въведе тази система за гласуване. Съгласна съм, че би следвало да вземаме пример от развитите страни като Германия и Великобритания. Технологията, която да се използва, ще се прецизира, ще се избере най- удачната. Но основният въпрос, който се поставя, е прекратяването на покупко- продажбата на гласове. Защото този така доходоносен бизнес е само една малка инвестиция, която правят партиите и после им се връща многократна, като влезат в парламента. А това си е чиста кражба от мен и от теб.

 14. 17
  sorry | нерегистриран
  2
  -1

  Няма едно машинно гласуване навсякъде има различия както в машините така и в отчитането и преброяването.

  да ни се дават страни като Филипините и Венесуела е смешно. Ние трябва да се ръководим единствено от начините на гласуване в Германия, Холандия или Великобритания, не да вземаме за пример развиващите се страни където демокрацията прилича на диктатурата, разликите са в цвета на фланелките, корупцията пък е станала традиция.

  За прословутото "машинно" гласуване в САЩ няма да си припомняме, как с едно отклонение с няколко см в перфорирането на бюлетини и после машинно преброяване, в един щат се шкартираха хиляди гласове на избиратели, които си бяха свикнали да гласуват през една година, и от това беше променен вотът на избирателя и беше избран загубилия кандидат. Ако не сте наясно има един хубав филм казва се "Recount" дават го често и отразява действителни събития през 2000 г.

  Единственото, с което реално помага едно гласуване с машина, е да има гласуване с въвеждане на данни на монитор и последващо отпечатване с баркод на малка бюлетина на която да се изписва точно и без съмнение че точно определена партия или кандидат е избран от всички останали предложения, и тази бюлетина да се пуска в урната за да няма грешки и "възможности" за обяваването и за невалидна. Това обаче не отменя нито преброяването, нито протоколите, нито съхраняването им, нито дава гаранция че избирателните комисии ще броят правилно, заради това си има преброителни центрове което е нещо съвсем различно и пак не дава съвършени гаранции.

  А да вярваме, че "съвършената машина" ще ни осигури съвършено машинно гласуване е нищо повече от утопия.

 15. 16
  гимназист | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#8] от "":  Надежди за каквото и да е в България - сега или никога???

  Какво пише над портата на ада?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.