45-годишен българин в чужбина е подавал фалшивите сигнали за бомби в София


Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов поясни  подробности във връзка с установяването на автора на злоумишлени телефонни сигнали. "Работа за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме  контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за Европейската комисия. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му", съобщи Иванов.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН, като по НК е предвидено наказание, включително "лишаване от свобода", а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията", посочи директорът на СДВР и уточни, че само през последните дни подадените злоумишлени обаждания са няколко – за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.

Полицейският началник съобщи още, че активните действия с партньорските служби продължават. Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България. Според данните до момента, от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.

Прокуратурата атакува в съда заменка за скандален небостъргач

Предишна новина

Конституционният съд ще разгледа пет дела

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Хайде сега и другите сигнали | нерегистриран
    1
    0

    Над 15 години неизвестни извършители/или може би неизвестен извършител/ тормозят съдилишата по висящи дела със сигнали за бомби в съдебните палати/които са в графата-неразкрити/.Чакаме разкриване на извършителите на тези престъпления по чл.326 от НК, защото иначе ще излезе ,че се работи само по едни сигнали , а по другите - не се работи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.