45 номинации за наградите и антипризовете в Международния ден на правото да знам 2017


На 28 септември – Международният ден на правото да знам, 45 номинирани ще поделят четири награди "Златен ключ" и две антинагради – "Катинар" и "Вързан ключ", за принос в областта на свободата на информация, съобщават от фондация Програма достъп до информация (ПДИ).

Петнадесетата церемония по награждаването ще се проведе в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата, София от 16 ч.

Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, както и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Денят на правото да знам е важна част от кампанията за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември е признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Търсят с полиция свидетели по дело за 14,5 тона хашиш

Предишна новина

Арабист и тюрколог представят експертизи по ислямското дело

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.