45-тият парламент се събира на 15 април

45-тият парламент се събира на 15 април
снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание, насрочено за 15 април 2021 година от 9.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се на 14 април указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

Както "Правен свят" вече писа, по време на първото заседание на новия парламент се определят председателят, неговите заместници, както и парламентарните групи. Наред с това настоящото правителство подава оставка, след което президентът започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

След това идва ред на връчването на мандатите, като президентът ги дава по ред, определен от вота на избирателите. Първи мандат за съставяне на кабинет получава партията или коалицията, събрала най-висок процент на изборите и сформирала най-голяма парламентарна група. В настоящия случай това е групата на ГЕРБ-СДС. Ако до седем дни има предложен състав на кабинета и парламентът го одобри с две гласувания при обикновено мнозинство, тогава ще има избрано правителство. Ако това не се случи мандатът ще бъде връчен на втората по големина парламентарна група, тази на "Има такъв народ", но ако и тя не успее да излъчи одобрен кабинет мандатът се връчва на партия по избор на държавния глава. При трети неуспешен опит президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да бъдат насрочени нови парламентарни избори. 

Още по темата

Резултатите от изборите са в „Държавен вестник“ – на ход е президентът

Предишна новина

Полк. Румен Петков пое ръководството на Военно-апелативния съд

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Фалшимент Петров | нерегистриран
  0
  0

  Тръгнаха да местят НС, заседнаха насред път
  Бъркотия на жълтите павета


  PANIC ON THE YELLOW BRICK ROAD

  Къде да заседава новото Народно събрание? Този въпрос прокара линията на първото разделение в новия парламент, където по идея съединението прави силата. Но на практика през годините съединението все се е осъществявало фрагментарно, партизански, на прибежки и припълзявания между парламентарните групи.

  Сега партията на Слави Трифонов ИТН и останалите парламентарни сили без ГЕРБ искат НС да се върне от Партийния дом в старата сграда с надпис "Съединението прави силата". ГЕРБ обаче си харесват ремонта за 44 млн. в Партийния дом и си предпочитат да заседават там.

  То не се знае дали това Народно събрание ще изкара и месец, но хората си имат принципни позиции!

  Писателите, юристите, каратистите и мозъците пети мандат на ГЕРБ си харесват Партийния дом, защото им омръзнало 4 мандата в една и съща сграда. След колосалните разходи и организационни усилия на Цвета Караянчева по местенето сега е просто грехота да се връща всичко в позиция, по-лоша и от изходната.

  Старата сграда е в "мерзост на запустението", както е казал пророк Даниил. В старото Народно събрание тепърва трябва да се купуват нови килими, защото старите Цвета Караянчева ги подари на театъра в Кърджали, където събират метани и овации до днес.

  В крайна сметка новите парламентаристи тръгнали да местят скупщината, но ГЕРБ като най-многобройна група спрели преселението насред път и сега Народното събрание е на жълтите павета. Даже може да си протестира срещу себе си.

  Ето как коментираха някои политически играчи.

  ***

  "Не можем да връщаме килимите от Кърджали в София! - категоричен е Лъчезар Иванов - Сивото вещество. - Не е коректно, не е красиво, ние милеем за културата, аз не съм лъчезарен идиот!" - изтъква медикът, парламентарстът, мозъкът и просто човекът на име Иванов.

  ***

  Цвета Караянчева избра друга комуникационна стратегия:

  "Добре, ние ще се върнем в старата сграда на НС, но трябва да кажем на народа колко ще ни струва това - откровена е Караянчева. - Аз понеже имам някакъв опит в тая работа, искам да ви кажа, че за да влезем да заседаваме в старата сграда, ще опукаме едни 50-60 млн. за ремонт и реадаптация. Знаете, че не правим компромиси с качеството на ремонтите, а и аз обичам да си ми е хубавко на работното място.

  Таман си направихме Партийния дом, айде сега популистите ни връщат при "Съединението прави силата"! Знаете ли колко струва да се купят само нови фикуси и рододендрони за старата сграда? Не знаете и не ви трябва! Тук дори не говоря за разходите по хамали от площад "Македония", хамали-студенти и други подобни. Стига излишен популизъм, сега за няколко седмици Народно събрание ще харчим като сватбари, защо? След няколко месеца ще спечелим още по-убедително изборите и пак ще се местим в Партийния дом. Нали разбирате, че това е несериозно."

  ***

  Има такъв народ замислят концерт на жълтите павета, с който да изтласкат опонентите си към старата сграда на НС.

  ***

  Мая Манолова заяви, че може да заседава на жълтите павета, може в палатка, може и в инвалидна количка.

  "Това не е популизъм, просто при мен има голямо значение с кого съм говорила последно".

  ***

  Христо Иванов каза, че българската политика трябва да напусне жълтите павета и да се насочи към ВСС.

  ***

  Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще подкрепи всичко и всички, защото е партия на заедността.

  "Ще подкрепим Слави - обещава Карадайъ, - ще подкрепим промяната, но ще подкрепим по някакъв начин и ГЕРБ, защото имаме дълго дискретно сътрудничество. Тоя парламент като цяло няма дълъг живот, но то и на къси спринтове се правят бързи пари. И ВМРО ще подкрепим, и "Атака" и Цветан Цветанов - ние си знаем бизнеса!" - намигна Карадайъ и се усмихна половинчато.

  ***

  Елтън Джон и Били Джоел изпяха песен против жълтите павета и заявиха подкрепа за преместване на парламента в старата баня на "Овча купел".

 2. 1
  | нерегистриран
  3
  0

  Айдеее наште....!!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.