Разпитват учители за ученик с раница, който тича към старата телевизионна кула (Обзор)

Полицията издирва младеж, който е заснет да тича 23 минути по бул. "Драган Цанков". Това се случва на обяд на 2 юни, минути преди да започнат да вият сирените за Христо Ботев.

16-годишният ученик Георги Игнатов вече е прободен смъртоносно и лежи на пейка в Борисовата градина.

Всички останали хора на видеозаписите стоят, а тичащият се появява откъм парка на бул. "Драган Цанков" близо до радиото и бяга 23 минути към старата телевизионна кула, където записът спира.

Човекът от

видеото не спира

и за миг, въпреки

че не е облечен в

спортен екип,

и е видно, че не тича за здраве.

СДВР търси съдействие за изясняване на самоличността на мъжа, установен на кадри от видеозапис на камера. Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено в столицата - с такъв текст МВР разпространи кадрите. Полицията моли гражданите да подават сигнали на тел. 112 или в най-близкото районно управление при гарантирана анонимност.

Публикуваме снимките, водени от желанието си да подпомогнем разкриването на това тежко престъпление - (бел. ред.)

Подозренията на криминалистите са, че

този младеж е

или свидетел, или

по някакъв начин

е съпричастен

към убийството

на Георги

в Борисовата градина.

Тъй като 23-те минути, за които издирваният е засечен от камерите за първи и последен път, са много за изминатия от него маршрут, полицията предполага, че или се е лутал в парка извън обсега на камерите, или таймерите на камерите не са синхронизирани спрямо верния час.

Цивилни полицаи обикалят гимназии и техникуми в София и показват записите на учителките с надеждата младежът да бъде разпознат.

След внимателен

оглед на кадрите

всеки учител се

подписва, че не е

разпознал

свой ученик

Според полицейските профайлъри лицето от записа не е спортен тип и бягането му нагоре по наклона точно на обяд на 2 юни е най-малкото необичайно.

На една от

снимките сякаш

се вижда кръв по

лицето му,

но според експертите на МВР вероятно е отблясък и дефект от несъвършените камери. Младежът е обут в сини маратонки, светлосини джинси и кафява блуза, закопчана догоре в топлия юнски ден. Има и раница, която навежда на мисълта, че е ученик.

Криминалистите гледат записи от камери и извън Борисовата градина, за да стеснят кръга от заподозрени за убийството на 16-годишния ученик от софийската Национална търговско-банкова гимназия.

"Колегите са

изгледали

терабайти с

дискове от

камерите

Разширяваме периметъра в спираловидна форма", каза директорът на националната полиция комисар Христо Терзийски.

Освен криминална полиция по случая работят приоритетно и всички служители от Детска педагогическа стая в София. Според Терзийски засега не е отпаднала нито една от версиите, защото все още извършителят не е открит.

Съвещание на полицейските служители с наблюдаващия прокурор ще реши тактиката на разследването оттук нататък.

"Вероятно ще поискаме съдействие от медиите и обществото", каза комисар Терзийски часове преди МВР да разпространи кадрите от охранителните камери. Криминалистите събират доказателства по случая, но не ограничават кръга на заподозрените по възраст. Информация по случая не е съобщавана, за да не може убиецът да изгради защитна теза на по-късен етап.

От местопрестъплението били иззети много веществени доказателства, а експертизите по тях продължавали да се изготвят.

Полицията е действала грубо и непрофесионално при разпита на деца за убийството на 16-годишния Георги Игнатов на 2 юни в Борисовата градина, каза криминалният психолог Росен Йорданов пред Нова тв.

"Става дума за един съученик на убития Георги, за когото е имало информация, че се е карал с него за момиче.

Наричали са го

"убиец", това е

било шок за

детето и за

родителите му",

каза Йорданов. Детето е изследвано в Института по психология и е установено, че няма нищо общо със случая, но шокът е преживян. Когато се пускат такива спекулативни версии и се набляга на тях, това може да създаде изключителен проблем за хората", допълни той. От СДВР отказаха коментар на думите на психолога.

Според Йорданов

убийството на

16-годишния

Георги е

инцидентно,

непланирано, дело вероятно на връстник на жертвата. Фактът, че той носи у себе си хладно оръжие, показва неговия манталитет, свързан със стила му на живот, по-авантюристичен. Няма как да си представим как един солиден човек, организиран професионално, се разхожда с нож в парка, подчерта той.

Криминалният психолог допълни, че проект, проведен в училищата у нас, показал, че агресията при децата нараства. Не толкова като бройка случаи, а нараства жестокостта, подчерта той. Можеш да посегнеш към ножа, дори и за най-дребното, посочи Йорданов.

Запор върху активи на Цветан Василев за 963 млн. лева

Предишна новина

Прокуратурата проверява адресни регистрации

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.