КС образува дело за правилата за избор на нов управител на БНБ

КС образува дело за правилата за избор на нов управител на БНБ

Конституционният съд (КС) образува дело срещу правилата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Докладчик по него е проф. Цанка Цанкова.

Делото е по искане на 74 депутати от опозицията, които твърдят, че с правилата, по които ще бъде избран новият гуверньор, се нарушава Конституцията. Начело на народните представители, подписали искането, е лидерът на БСП Михаил Миков.

Те атакуват една точка от правилата, която предвижда, че "предложение за кандидат за управител на БНБ се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група". Според тях тази разпоредба противоречи на три текста от Конституцията – чл. 67, чл. 73 и чл. 87 ал.1.

Първият гласи, че "народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ". Според опозицията в парламента, тъй като по закон управителят на БНБ  се избира от Народното събрание, е недопустимо правото да издигат кандидатури да бъде дадено само на парламентарните групи и независимите депутати.

От опозицията посочват още, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива.

В искането си те твърдят, че с правилата за избор на нов гуверньор на Централната банка е нарушена равнопоставеността на депутатите. "Конституцията не допуска ограничение на правата на отделен народен представител в законодателния процес или при приемане на други актове от Народното събрание", пише в него.

До избора на нов управител на БНБ се стигна след като сегашният Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли.

За поста има четири кандидатури. От ГЕРБ предложиха финансиста от Международния валутен фонд  Димитър Радев. От Реформаторския блок подкрепиха кандидатурата му, но паралелно с нея издигнаха и тази на Бисер Манолов – бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От АБВ посочиха икономиста Виктор Йоцов, а от Патриотичния фронт – члена на Надзорния съвет на "ДЗИ – Животозастраховане" доц. Григорий Вазов. 

Предстои в четвъртък бюджетната комисия да изслуша четиримата. 

Промени в законодателството - само след оценка за въздействието им

Предишна новина

Съдебни състави за работа с деца започват работа до края на месеца

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Правин Банкеер | нерегистриран
    0
    0

    Искането на БСП само по себе си не е зле формулирано. Вероятно е КС да го уважи. Но това на практика само ще забави избора и нищо няма да промени. Дори и отделни народни представители от различни парламентарни групи да издигнат повече кандидатури, това няма никакъв смисъл. Те няма да получат подкрепа. Иначе фаворит е Димитър Радев. Бисер Манолов – също има шансове. Виктор Йоцов - няма шанс, не е известен, няма подкрепа. Григорий Вазов - абсурд, не е на възраст и положение, на което да става за нещо повече от което е в момента.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.