2 години от трагедията в мина "Ораново"


На 16 юли 2013 г. загинаха четирима миньори в мина "Ораново".

Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загинаха от задушване след срутване на скали и кал в мината. На 16 юли в 64-та подетажна събирателна галерия в рудник "Ораново" изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-и метър. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Въпреки опитът за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал, същият ден е констатирана смъртта на двама от миньорите – Христо Младенов и Асен Стойнев. 18 дни по късно и неспирни спасителни и издирвателни акции, бяха открити телата на другите двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград почина от инфаркт по време на издирвателната акция, на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".

Управителят на рудника Валери Манов заяви тогава, че оставка няма да подаде след трагичния инцидент. Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти, каза още управителят на рудник "Ораново".

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев подчерта несвършената работа от администрацията по отношение на осъществения контрол. В доклад пред парламента той съобщи, че в мината се извършва нормална експлоатационна дейност, въпреки че не е имало одобрен годишен план, а миньорите не са имали право да работят в 64-а галерия преди 1 август.

5 август 2013 г. бе обявен за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина "Ораново". Тридневен траур беше обявен в община Симитли.

С постановление от 1 юни 2015 г. Окръжна прокуратура – Благоевград прекрати наказателното производство за причиняване на смъртта на четиримата миньори от мина "Ораново" при професионална непредпазливост, поради липса на извършено престъпление.

С определение от 10.07.2015 г. Окръжен съд гр.Благоевград е потвърдил постановлението на Окръжна прокуратура -гр.Благоевград.

Сред мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство са, че между 9,30 и 9,45 във фаталния ден за изключително кратко време мрежата от минни изработки, след 165-я метър на подетажната 64 галерия, се напълнила със смес от вода, кал, скални и въглищни късове с различна едрина и размери. В резултат на това в тези изработки загинали четиримата миньори – Асен Костадинов Стойнев, Христо Методиев Младенов, Иван Радославов Лазаров и Николай Борисов Михайлов. Водно-калната маса, в общ обем от около 270 m3 /кубически метра/ запълнила изцяло: 40 m от подетажната галерия; 5 m остатък от орт "Б"; 9 m галерия между ортове "А" и "Б"; 10 m неотработена част от орт "А" и 5 m напредък от орт "В".

Съгласно изготвените по делото съдебномедицински експертизи причината за смъртта на Христо Методиев Младенов и на Асен Костадинов Стойнев е механична асфиксия, дължаща се на притискане на гръдния кош и корема /цялото тяло/ от затрупала ги земна маса, смъртта на Иван Радославов Лазаров и Николай Борисов Михайлов се дължи на остра дихателна недостатъчност, вследствие на механична асфиксия от запушване на дихателните пътища от чуждо тяло /кал/ и притискане на снагата – гръдния кош в затворено пространство, което е ограничило дишането и дихателните движения.

В хода на разследването е назначена комплексна техническа експертиза, възложена на специалисти по минно дело, специалист геолог, специалист хидрогеолог, специалист техническа безопасност, специалист скална механика, специалист взривни работи и специалист руднични крепежи и конструкции.

Според експертите вероятните причини за инцидента са, че мястото на инцидента представлява сложен тектонски възел. Част от разломите са новоустановени. Новооткрит е разсед, който се очаква в дълбочина да минава близо до изземвания орт "Б". Вероятно водоупорната повърхност на този разсед е увеличила водопритока в този район и е създала условията за водно-калния пробив.

Направените контролни лабораторни изследвания на материал от калната маса изтекла в галерията, го определят като песъчлива глина, с показател на пластичност в зоната на границата с глинестия пясък. Това означава, че изходният материал е именно от литоложки разновидности. Преди изтичането този материал се е намирал в течно до течнопластично състояние и при създаване на условия за разкриването (изтичането) му, той се е втечнил и е формирал водно-калния поток. При това изтичане е възникнал въздушният удар в участъка (по свидетелските показания). /БГНЕС

София / България

Прокуратурата погна общината в Кърджали за нарушения в доставки за детски градини

Предишна новина

Съдът отмени електронен фиш за 200 лв на Министерството на спорта

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.