46 сирийски бежанци, някои деца, напълниха съда в Русе


46-те сирийски бежанци, които се опитаха в петък да преминат нелегално ГКПП "Дунав мост", скрити в турски камион, бяха докарани днес в Русенския районен съд. Бежанците подписаха споразумение с прокуратурата, с което се признават за виновни и получават една година условно. Двамата турски шофьори, които са ги превозвали нелегално, получиха ефективна присъда от две години затвор.

В Русенския съд за първи път се гледа дело с толкова много участници. Тъй като бусовете на съдебната охрана не стигнаха, се наложи превозът на задържаните да се извърши на няколко транша.

95% от задържаните сирийци са в младежка възраст, като седем от тях са непълнолетни момчета. Единият е едва на 15 години. Всички те са пътували за Германия, като целта на семействата им е била да бъдат изведени от Сирия и да се установят в безопасност в Западна Европа.

Те са преминали през различни места българската граница откъм Турция и в София са тръгнали като цяла група, укрита в камиона, който е превозвал машина за платове.

За извършеното нарушение на закона бежанците ще бъдат глобени с по 300 лв., а непълнолетните ще получат обществено порицание.

Шофьорите-каналджии са глобени с по 1000 лв.

В камиона бяха задържани още осем нелегални емигранти, но техният случай ще се гледа отделно, тъй като самоличността им не е установена. Те се представят за иракски граждани, но има вероятност и да са кюрди. Сирийците са получили обратно своите документи и ще бъдат върнати в бежански центрове в София.

От Районна прокуратура обаче са притеснени, че в последните 6 месеца се наблюдава тенденция за нарастване на случаите на опити за незаконно преминаване на границата през ГКПП"Дунав мост" гр. Русе. Пресечени са повече от 8 опита за такова преминаване, като общият брой на е над 120 души.

Прокуратурата възнамерява да постави този въпрос на община Русе и областния управител и да се помисли за създаване на временен бежански център на територията на областта. Идеята е в него бежанците да бъдат настанявани до приключване на наказателното производство във всичките му фази в случаите, когато не са задържани под стража.

15 години затвор за американец, чиито питбули разкъсали пенсионерка

Предишна новина

Джигити на пътя жалят наказанията си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.