Правителството предлага Атанас Семов за генерален адвокат в Люксембург

Правителството предлага Атанас Семов за генерален адвокат в Люксембург

Правителството определи доц. д.ю.н Атанас Семов за кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, съобщиха от Министерския съвет.

Семов спечели конкурса в надпревара с 11 юристи. Той получи най-висока оценка - 5,20, от изпитната комисия с председател доц. д-р Кристиан Таков и членове проф. Жан-Пол Жаке, проф. д-р Габриела Белова – Ганева, Геника Михайлова и Драгомир Йорданов.

От пресслужбата на кабинета припомнят, че Атанас Семов е доктор на юридическите науки и доктор по право на ЕС. От 1999 г. е щатен преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски". От юли 2009 г. до февруари 2010 г. беше зам.-председател на Народното събрание.  

Договорът за функционирането на ЕС предвижда, че на всеки 3 години се извършва частична подмяна на съдиите и на генералните адвокати в съда в Люксембург. На 6 октомври изтича мандатът на четиринадесет съдии и четирима генерални адвокати, като сред държавите, които сега трябва да номинират свои кандидати за генерални адвокати, е и България.

По регламент съдиите и генералните адвокати се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки след консултация със седемчленен комитет. На този комитет е възложено да дава становище за годността на кандидатите да упражняват тези функции. Той е съставен от бивши членове на Съда и на Общия съд, членове на висши национални съдебни органи и юристи с призната компетентност, един от които се предлага от Европейския парламент.

"Съдиите и генералните адвокати на Съда на ЕС се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия за заемане на най-висшите съдебни длъжности в съответната държава", обясняват от Министерския съвет.

Още по темата

Поправят последните промени в ГПК

Предишна новина

144 депутати с два въпроса до КС за промените в Конституцията

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 36
  ??? | нерегистриран
  3
  0

  Кога ще е изслушването пред Комитета ?

 2. 35
  до долния | нерегистриран
  4
  -4

  Какъвто Семов, такива и почитателите му. Все отбор юнаци. Хвани единя, та удари другия.

 3. 34
  | нерегистриран
  10
  -5

  Истината казва за ислямизацията!!! И за циганите също!!! Какви българи сме, народе??? Останахме тука шепа глупаци да се редим на опашка с арабите, турците и всякакви други "българи"... Нпо затова след 20години няма да ни има... продадена е България, а ние очи ще си изповадим кой да седи на важните кресла... Е,спокойно, след 20 год. няма да има един читав българин тук! И тогава ще е рай Земята (България)само да си седите , но кого ще управлявате тогава, питам аз?  Примерно аз не искам да раждам и гледам децата си тук! Нито искам моите внучки да се женят за араби, цигани или турци... защото несъмнено тук ще стане такава мешаница, че нямаме и представа сега...!!!! Пълен Армагедон сме! А от завист на 3 см не виждаме напред. Ах, колко ме боли! А Семов напразно си хаби думите, няма кой да го разбере тук! Понеже имаше неблагоразумието да каже истините на хората в очите! Уважавам го безкрайно! Защото има смелостта всичко да каже! И с всички качества, които притежава, трябва само да се гордее, и да отиде с тежка стъпка в Комитета!И да покаже най- доброто! Излизам и пред всички ще го кажа! И не съм само аз- говоря с хора, които го познават- всякакви. И те са убедени като мен, че е един от най- добрите в България в материята на ПЕС!И не е празна читанчена главица като други, дето пишат в този форум и аз ги познавам. Чест и почитания, доц. Семов! Шапка Ви свалям! И Ви желая най- искрено и безкористно УСПЕХ! България е с Вас и у Вас. В сърцето Ви сте закърмен с България и я обичате, както и аз! Дори и само затова няма никога да спра да Ви уважавам!  Поздравления отново!

 4. 33
  срам и позор | нерегистриран
  7
  -2

  И това чудо ще бъде първият български Генерален адвокат?!? Срам и позор.  Впрочем нека Комитетът го попита коя според него е държавата, която В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва да става член на ЕС. Що за крайности са това ? И такива ли ще са заключенията, които ще пише?

 5. 32
  ... | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #30 от "Напишете писмо до Комитета по чл.255 | нерегистриран":
  Моля някои от френско говорящите колеги напишете писмо до Комитета по чл.255 с всички тези красоти на предложения от правителството ни кандидат за генерален адвокат. Е да ще берем срам пак но поне хората ще чуят кой е предложен.....това е важно да се знае и някой да спре този нагъл човек който не жали сили да върви наред с наглост и безочие!

  Комитетът по чл. 255 си запазва правото да вземе под внимание всяка една публично достъпна информация, която му бъде изпратена (деликатно не се споменава от кого - сиреч може да бъде изпратена от всеки. Важно е да се отбележи, че тази информация трябва да е публично достъпна. Като се има предвид, че посочените в този форум линкове водят към лични публични изявления на спечелилия конкурса кандидат, обективността на тази публично достъпна информация е вън от всякакво съмнение и в никакъв случай не става въпрос за злонамерено оклеветяване на кандидата.  По принцип комитета не приема документи и оценки за кандидата, които не са изпратени от него самия или от правителството, което го номинира. Ако обаче фактическа информация, която е публично достъпна бъде доведена до знанието на Комитета и тази информация е от такова естество, че да предизвика отрицателно мнение за кандидата - Комитетът не я взема под внимание преди да даде възможност на кандидата и държавата, която го изпраща да вземат отношение по нейната истинност и обоснованост.  Като се има предвид че компрометиращата кандидата информация представлява негови собствени изявления пред пресата, с които прави расистки изявления (циганицация) и нетолерантни изявления на религиозна основа (че България щяла да стане ислямска република), и други от такъв характер, е доста интересно как самият кандидат и българското правителство, което го изпраща ще се оправдаят.

 6. 31
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #30 от "Напишете писмо до Комитета по чл.255 | нерегистриран":
  Моля някои от френско говорящите колеги напишете писмо до Комитета по чл.255 с всички тези красоти на предложения от правителството ни кандидат за генерален адвокат. Е да ще берем срам пак но поне хората ще чуят кой е предложен.....това е важно да се знае и някой да спре този нагъл човек който не жали сили да върви наред с наглост и безочие!

  Щом имате желание, можете да си напишете писмото и на български. Българският е един от официалните езици на ЕС.

 7. 30
  Напишете писмо до Комитета по чл.255 | нерегистриран
  10
  -1

  Моля някои от френско говорящите колеги напишете писмо до Комитета по чл.255 с всички тези красоти на предложения от правителството ни кандидат за генерален адвокат. Е да ще берем срам пак но поне хората ще чуят кой е предложен.....това е важно да се знае и някой да спре този нагъл човек който не жали сили да върви наред с наглост и безочие!

 8. 28
  А, я вижте това: | нерегистриран
  5
  0

  „Лидерът на партия РЗС Яне Янев заедно с Атанас Семов пристигнаха на улица „Арарат" 8, за да се срещнат с Алексей Петров в дома му. Яне Янев пристигна в черен „Опел" с един килограм грозде, а Семов носеше ябълки. Те посочиха, че са поканени от Алексей Петров, за да се срещнат и да обсъдят престоя му в ареста през последните 8 месеца“

 9. 27
  Пратихме за геерален адвокат расист и нетолерантен към други религии човек. | нерегистриран
  10
  -2

  За 5 мин търсене в мрежата открих маса недопустими за един генерален адвокат изказвания на Атанас Семов на етническа и верска основа. Вероятно затова е искал членът на комисията доц. Кристиян Таков да се провери какво има в мрежата за отделните кандидати.

 10. 26
  . | нерегистриран
  7
  0

  „ще станем или ислямска, или президентска република“ Семов 2014

 11. 25
  . | нерегистриран
  6
  0

  "Ние сме нацията, която най-бързо изчезва в света, с най-бързо променящ се етнически състав и най-бързата ислямизация на българските цигани"

 12. 24
  . | нерегистриран
  7
  0

  „вместо да работим за изчистването на негативния ни имидж, наслоен през годините от политиците, циганите и бандитите ни, то ние продължаваме да добавяме негативни краски в представата на останалите държави“ Атанас Семов 2008г.

 13. 23
  Расист ли е Атанас Семов? | нерегистриран
  6
  0

  Ето какво казва избраният за първият български генерален адвокат Атанас Семов в края на март 2015г.:  „Ние сме държавата с най-бързо изчезващото население на света и държавата с най-бързо намаляващ дял на населението, което носи националната идентичност, българското население. Обезлюдяването, циганизацията и ислямизацията са вихрено протичащи процеси с невиждана в историята скорост и неразбирането и подценяването на тези процеси ни обричат те да се развият още по-бързо и, в рамките на няколко десетилетия, да доведат до изчезването на българската национална държава.“  Дали ако изказвания като това достигнат до ушите на Комитета по чл.255 Семов има шанс?

 14. 22
  хихи-хо | нерегистриран
  5
  -2

  Позор и срам за България! Кандидт,който само 2 месеца преди това се провали нпа същия изпит! Явно е, че формираната нова комисия,състояща се все от хофа на Семов-председател- колеги от същия ВУЗ, в който първият работи, чужденец-юрист, доведен от кандидата Семов,за да чете лекции/срщу добро заплащане/ в ръководената от него магистратура и чест гост на масата му,е била лесно преодолима за разлика от предходната!!! Формирана от силни и уважавани юристи-магистрати от висок клас и значими с трудовете си професори предишната комисия беше безпристрастчна и не можеше да се повлияе от ходатайте. Затова я смениха чисто пo български- да се направи всичко, та "нашето момче да успее"! Сега на ход е Европа и дано поне там преценката да е честна, дори и да се повтори сценкат "Р.Желева".

 15. 21
  | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #20 от "Констатация | нерегистриран":
  Димитър Стефанов за нищо не става, но продължава да шества из форумите и безспирно неуморно да си прави реклама. Страшно е да се гледа съчетанието на болна амбиция и неможене. Мъка, мъка! Спасява го това, че сред слепите Митето е с половин око. А истината е, че комисията, провела конкурса, беше съставена не само от подставени услужливо приятели на Семов, но също така те си бяха заклети СЛЕПЦИ по ПЕС! И каквото им беше поръчано, това и направиха. Отлични изпълнители. Но без достойнство. А поръчителят е министърът Бойкикев. Задкулисие, корупция и мръсота!

  Какъв човек трябва да си, за да подозираш хората в това, че ще седнат сами анонимно да пишат хвалебствия за себе си по форумите?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.