ЕК открива наказателна процедура заради чл. 417 от ГПК

ЕК открива наказателна процедура заради чл. 417 от ГПК
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) открива наказателна процедура срещу България заради чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), съобщи адвокат Десислава Филипова пред "Бгнес".

Тя лично е подала жалба в Брюксел миналата година. "През февруари 2014 г., като представител на неправителствена организация, подадох жалба до ЕК, в която посочих, че чл. 417 от ГПК и принудителното изпълнение в България са в нарушение на правото на ЕС. Което означава, че дори потребителят да не знае своите права като европейски гражданин, съдът е длъжен, когато издава изпълнителен лист, да провери дали има забранени, неравноправни клаузи в потребителските договори, независимо дали последният е възразил или не е. Изтъкнах, че изпълнителните дела в България са в нарушение на задължителната съдебна практика на Съда на ЕС, според която едно семейно жилище, независимо че е ипотекирано, може да бъде продадено едва след приключване на исковото съдебно дело и то само ако съдът е установил, че с потребителския договор не се нарушават правата на кредитополучателите и другите потребители", обяснява адвокатката.

По думите на Филипова тогава от Брюксел я уведомили, че започват проверка на законодателството ни, която ще трае около година и ако се установи, че оплакванията от чл. 417 ГПК са основателни, комисията ще пристъпи към наказателна процедура с цел отмяна на текста.

"Сега от ЕК ми изпратиха писмо, че пристъпват към същински действия срещу България, което означава, че при извършената проверка са констатирани нарушения,  и откриват процедура за извършено нарушение във фазата "официални контакти между Комисията и България". В тази фаза се разменят официални писма между евроинституцията и държавата – нарушител, като целта е доброволно държавата да преустанови нарушението, в случая да отмени чл. 417 от ГПК, и да реформира изпълнителното производство, без да се стига до налагането на глоби на България, които пак ще бъдат плащани от нашия джоб", твърди Филипова.

По думите ѝ ако след тази фаза България не промени законодателството си, ЕК ще пристъпи към завеждане на дело в Съда на ЕС.

"Чл. 417 ГПК член дава възможност на банките и на други лица (например на фирми за бързи кредити, доставчици на други услуги, в случаите в които са подвели потребителя да подпише нотариално заверен договор или запис на заповед) да се снабдяват с изпълнителни листа срещу потребителите без да се води истинско дело, в едно затворено и инквизиционно производство, в което пред съда участва само силната страна – банка или друг търговец или доставчик на услуга. И потребителят не може да се защити", твърди Филипова.

Преди няколко месеца в становище до правната комисия по един от серията законопроекти за изменение на ГПК, внесени в парламента в началото на годината, Филипова и група граждански организации съобщиха за жалбата си до ЕК. От становището става ясно, че според тях чл. 417 противоречи на Директива 93/13/ЕИО. Самата Филипова е председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Новият шеф на СГС поиска наказание за съдия Калинка Илиева

Предишна новина

Затвор за разговор насаме между висши чиновници и магистрати

Следваща новина

Коментари

38 Коментара

 1. 38
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #37 от " | нерегистриран":
  "Никаква процедура за нарушение, нито пилотна процедура, което e терминът за процедурата, подготвяща процедурата за нарушение, не са били откривани що се отнася до член 417 от българския Гражданско-процесуален кодекс", каза Мина Андреева, говорител на ЕК. "Предполагам, че някой гражданин се е оплакал, на което ние като стандартна практика отговаряме", добави тя. "Има оплакване, но няма процедура по въпроса".  Евтин ПР и лаишка излагация. Да видим сега колко медии ще се извинят за дезинформацията и ще започнат да си проверяват източниците и техните новини.

  как ще се коментира това писмо от ЕС е право на всеки . Само че покрай новината , и от повечето коментари е видно че проблем има . Стана ясно че продажба на семейно жилище по издадена зни , без влязло в сила съдебно решение противоречи на европравилата . Също че в заповедно производство и особенно по чл.417 съдът е длъжен да провери за неравноправни клаузи в потребителски договори . От тук до обезсмислянето на чл.417 растоянието е малко. Ще поживеем ще видим...

 2. 37
  | нерегистриран
  4
  0

  "Никаква процедура за нарушение, нито пилотна процедура, което e терминът за процедурата, подготвяща процедурата за нарушение, не са били откривани що се отнася до член 417 от българския Гражданско-процесуален кодекс", каза Мина Андреева, говорител на ЕК. "Предполагам, че някой гражданин се е оплакал, на което ние като стандартна практика отговаряме", добави тя. "Има оплакване, но няма процедура по въпроса".  Евтин ПР и лаишка излагация. Да видим сега колко медии ще се извинят за дезинформацията и ще започнат да си проверяват източниците и техните новини.

 3. 36
  какво като е нотариус, | нерегистриран
  3
  -3

  И той печатчета слага за пари. Тези демагогии ги приказвай на ония дето се подписаха при нотариус. На падежа кредитора се скри и на следващия ден продаде единственото им жилище. Или го кажи на оня фолк певец Крум , дето не се е подписал там . Ама и срещу него има ЗНИ.

  ВИЕ защитниците на това статукво ще разберете , само като не остане българин на тази територия и останат циганите да Ви оправят

 4. 35
  По-прецизно моля | нерегистриран
  5
  0

  "в случаите в които са подвели потребителя да подпише нотариално заверен договор "?????????

  Как така са го "подвели", че то тогава случаят се е предмет на наказателното право. Ако не се е "подвел" много добре знае какво е подписал, още повече че е потвърдил волята си и е положил подпис пред нотариус.

 5. 34
  до 32 | нерегистриран
  7
  -4

  Не ми хвали нито мутрите-чесеита , нито банкстерите. Да се защитаваш срещу терора на шайката разбойници е достойна позиция.

 6. 33
  до педерасът автриецът | нерегистриран
  0
  -4

  След обвиненията в лъжа-недоказани, и след като аз доказа, че българския ГПК,, това е инкорпориран руския ГПК се оказа,че този така наречен австриец е всъщност е един долен бай Ганьовски лъжец. Отправя обиди, и то грозни и гнусни, въпреки поканата не доказа твърденията си. Само анонимността спасява това да останеш без дъвкателни части, мръсно бай ганьовско дебилче, като те е правил възходящия е трябвало явно повече мозък да ти налее. Но явно пък е добре направил задните ти части, което е причината да се изпедерастиш. Педерас без Т!

 7. 32
  Корпоративна свиня | нерегистриран
  8
  -4

  тая си прави евтин пиар на гърба на ЧСИ и банките.

 8. 31
  дооооста по бавно ще се разлиства сега с това решение на съда в Люксембург , | нерегистриран
  0
  -2

  Решение на Съда (първи състав) от 14 юни 2012 г.

  Banco Español de Crédito SA срещу Joaquín Calderón Camino.

  Искане за преюдициално заключение: Audiencia Provincial de Barcelona - Испания.

  Директива 93/13/ЕИО - Потребителски договори - Неравноправна клауза за мораторни лихви - Заповедно производство - Правомощия на националния съд.

  Дело C-618/10.

  1) Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 година относно неравноправните клаузи в потребителските договори трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска правна уредба на държава членка като разглежданата в главното производство, която не дава възможност на съда в заповедното производство, макар да е установил наличието на всички необходими за това правни и фактически обстоятелства, да преценява служебно in limine litis или на който и да е друг етап от производството неравноправния характер на клауза за мораторни лихви в договор между продавач или доставчик и потребител, ако последният не подаде възражение.  2) Член 6, параграф 1 от Директива 93/13 трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска правна уредба на държава членка като член 83 от Кралски законодателен декрет 1/2007 от 16 ноември 2007 г. за преработване на общия закон за защита на потребителите и ползвателите и на някои допълнителни закони (Real Decreto Legislativo 1/2007 por el que se aprueba el texto refundido de la Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios y otras leyes complementarias), която дава възможност на националния съд, когато констатира нищожността на неравноправна клауза в договор между продавач или доставчик и потребител, да допълни договора

 9. 30
  Народна мъдрост | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #8 от "ехххх | нерегистриран":
  Защо им разваляте рахатлъка на ЧСИ-тата... Те така си работят добре!

  Не можеш да спреш гората да се разлиства.

 10. 29
  Добър вечер | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #16 от "Ами сега? | нерегистриран":
  ЧСИ-тата кое лоби ще използват в случая? Въобще дали ще могат да запазят статуквото? До този момент устояваха на натиска, те са силни в Правната комисия...там всичко потъва, замира и в един момент излиза съвсем друго нещо. Да споменем и закона за адвокатурата...6 месеца го сложиха на трупчета...защото и нотариусите са със същото лоби в Правната комисия...тези две гилдии са изключително силни, влиятелни и в общи линии държавата ги обслужва по всевъзможни начини!

  Кредиторите, кредиторите, кредиторите....Те решават как ще се събира.

 11. 28
  до австриецът -ИЗВИНИ СЕ БЕ | нерегистриран
  0
  -2

  Руският кодекс е почти същия като нашия, с незначителни разлики и промени-. Учебникът им е като нашия. Институтите и процедурите са същите. термините са същите, с малки разлики-нямат например заповед за незабавно изпълнение. От този линк можеш да изтегриш целия учебник по руски граждански процес /lawlib.at.ua/load/9-1-0-67

  Представителство-същата история, подсъдност родова и местна-същите неща, същите термини, искова молба-е руснаците вече казват исково ЗАЯВЛЕНИЕ-ето разлика, заповедното произвоство по 410-същото-е при тях не е по чл 410, а в друг чл-и се казва ПРИКАЗНОЕ ПРОИЗВОДСТВО, възражението и последиците-същото, изпълнителните способи и изп процес-почти същия(нямат ЧСИ-но процедурата е същата)-същите, охранителното производство-същото, особени искови производства-същите, теоретичната разработка на доказателствотото право, и дефинициите-същите като у нас, теорията и дефиницията на СПН-същата, лека разлика при апелацията и съществена разлика при касацията-но и при нас касацията търпи постоянни промени, производството за установяване на факти-същото, свидетелски показания и кога не се допускат същите неща като у нас, обезпечаване на доказателства-същото, реквизити на ИМ-същите, обявяване на безвестно отсътвие (същия израз) и смърт-същото. Та руснаците са копипейстъри-само дето техния кодекс е приет преди нашия.

 12. 27
  руски учебник по граждански процес | нерегистриран
  0
  -3

  СОДЕРЖАНИЕ

  Часть I ГРАЖДАНСКОЕ ПРОЦЕССУАЛЬНОЕ ПРАВО РОССИИ 5

  Раздел I ОБЩИЕ ПОЛОЖЕНИЯ 6

  Глава 1.Предмет и система курса гражданского процессуального права 7

  Формы защиты субъективных прав, свобод и законных интересов граждан и организаций. Значение правосудия по гражданским делам 7

  Понятие, предмет и система гражданского процессуального права и его значение 10

  Источники гражданского процессуального права. Действие гражданских процессуальных норм во времени и в пространстве 15

  Соотношение гражданского процессуального права с другими отраслями права 21

  Понятие гражданского судопроизводства (процесса), его задачи и стадии. Гражданская процессуальная форма 22

  Предмет, задачи и система науки гражданского процессуального права 31

  Глава 2.Принципы гражданского процессуального права 33

  Демократизм гражданского процесса 33

  Понятие, система и значение принципов гражданского процессуального права 34

  Организационно-функциональные принципы правосудия 38

  Принципы, определяющие процессуальную деятельность 49

  Взаимосвязь принципов гражданского процессуального права 64

  Глава 3.Гражданские процессуальные правоотношения и их субъекты 66

  Понятие гражданских процессуальных правоотношений. Основания их возникновения и содержание 66

  Субъекты гражданских процессуальных правоотношенийи их классификация 70

  Глава 4.Лица, участвующие в деле 73

  Понятие и состав лиц, участвующих в деле 73

  Гражданская процессуальная правоспособность и гражданская процессуальная дееспособность 76

  Понятие сторон в гражданском процессе, их права и обязанности 79

  Понятие надлежащей и ненадлежащей стороны. Замена ненадлежащего ответчика 81

  Процессуальное соучастие 83

  Третьи лица 86

  Процессуальное правопреемство 90

  § 8. Участие прокурора в гражданском процессе 92

  § 9. Обращение в суд в защиту прав, свобод и законных интересов других лиц 97

  § 10. Участие в деле государственных органов, органов местного самоуправления для дачи заключения 102

  Глава 5. Представительство в суде 105

  § 1. Понятие и значение судебного представительства 105

  §2. Виды судебного представительства 109

  § 3. Полномочия представителя 116

  Глава 6. Процессуальные сроки 121

  § 1. Понятие и виды процессуальных сроков 121

  §2. Исчисление процессуальных сроков 122

  § 3. Приостановление, восстановление и продление процессуальных сроков 124

  Глава 7. Подведомственность гражданских дел 126

  § 1. Понятие и виды подведомственности гражданских дел 126

  § 2. Разграничение подведомственности гражданских дел между общими и арбитражными судами 129

  Глава 8. Подсудность гражданских дел 133

  § 1. Понятие и виды подсудности 133

  § 2. Родовая подсудность гражданских дел судам общей юрисдикции 135

  §3. Территориальная подсудность 141

  § 4. Передача дела из одного суда в другой 147

  Глава 9. Судебные расходы. Судебные штрафы 151

  § 1. Понятие и виды судебных расходов 151

  § 2. Государственная пошлина 151

  §3. Издержки, связанные с рассмотрением дела 154

  §4. Освобождение от уплаты государственной пошлины 156

  § 5. Распределение судебных расходов между сторонами и бюджетом 157

  § 6. Судебные штрафы 160

  Глава 10. Судебные доказательства 162

  ОБЩЕЕ УЧЕНИЕ О ДОКАЗАТЕЛЬСТВАХ 162

  § 1. Понятие судебных доказательств и судебного доказывания 162

  § 2. Предмет доказывания 167

  §3. Обязанность доказывания и представления доказательств 172

  § 4. Относимость и допустимость доказательств 175

  § 5. Классификация доказательств 178

  §6. Оценка доказательств 181

  ОТДЕЛЬНЫЕ ВИДЫ ДОКАЗАТЕЛЬСТВ (СРЕДСТВА ДОКАЗЫВАНИЯ) 182

  §7. Объяснения сторон и третьих лиц. Признание 183

  § 8. Свидетельские показания 184

  § 9. Письменные доказательства 188

  § 10. Вещественные доказательства 190

  § 11. Аудио- и видеозаписи 192

  § 12. Заключения экспертов 193

  § 13. Обеспечение доказательств 196

  Раздел II ПРОИЗВОДСТВО В СУДЕ ПЕРВОЙ ИНСТАНЦИИ 197

  Глава 11. Иск. Возбуждение гражданского дела 198

  § 1. Понятие и сущность искового производства 198

  § 2. Понятие иска и его элементы 198

  § 3. Виды исков 201

  § 4. Право на иск и право на предъявление иска 208

  § 5. Защита интересов ответчика 210

  § 6. Право сторон на изменения в исковом споре 215

  § 7. Обеспечение иска 221

  § 8. Порядок предъявления иска и последствия его несоблюдения 223

  § 9. Исковое заявление и его реквизиты. Порядок исправления недостатков искового заявления 224

  § 10. Принятие искового заявления. Отказ в принятии заявления и возвращение без рассмотрения 227

  § 11. Правовые последствия возбуждения гражданского дела 232

  Глава 12. Подготовка дела к судебному разбирательству 233

  § 1. Значение подготовки дела к судебному разбирательству и ее задачи 233

  § 3. Предварительное судебное заседание 237

  § 4. Извещения и вызовы суда 239

  Глава 13. Судебное разбирательство гражданских дел 241

  § 1. Значение и порядок судебного разбирательства 241

  § 2. Подготовительная часть судебного разбирательства 244

  § 3. Рассмотрение дела по существу 250

  § 4. Судебные прения. Вынесение и объявление решения 257

  § 5. Отложение разбирательства дела 259

  § 6. Приостановление производства по делу 261

  § 7. Окончание дела без вынесения решения 264

  § 8. Протокол судебного заседания 268

  Глава 14. Постановления суда первой инстанции 271

  § 1. Понятие и виды судебных постановлений. Сущность и значение судебного решения 271

  § 2. Содержание судебного решения 272

  § 3. Требования, предъявляемые к судебному решению 275

  § 4. Устранение недостатков судебного решения вынесшим его судом 279

  § 5. Немедленное исполнение решения. Обеспечение исполнения решения 281

  §6.Отсрочка и рассрочка исполнения решения, изменение способа и порядка исполнения судебного решения. 282

  §7 Индексация взысканных судом денежных сумм 282

  §8 Законная сила судебного решения 283

  Определения суда первой инстанции 285

  . Заочное производство 288

  Понятие и значение заочного производства 288

  Условия и порядок рассмотрения дела в заочном производстве 289

  Содержание заочного решения 291

  Способы и порядок обжалования заочного решения 292

  Содержание заявления об отмене заочного решения 293

  Полномочия суда 294

  Основания к отмене заочного решения вынесшим его судом 294

  . Законная сила заочного решения 295

  . Приказное производство 297

  Понятие и сущность судебного приказа и приказного производства 297

  Возбуждение приказного производства 299

  Вынесение судебного приказа 303

  Извещение должника о вынесении судебного приказа 304

  Выдача судебного приказа взыскателю или отмена судебного приказа 304

  . Производство по делам, возникающим из публично-правовых отношений 306

  Правовая природа дел, возникающих из публичных правоотношений 306

  Производство по делам о признании недействующими нормативных правовых актов полностью или в части 319

  Производство по заявлениям об оспаривании решений и действий (бездействия) органов государственной власти, органов местного самоуправления, общественных объединений, должностных лиц, государственных и муниципальных служащих 330

  § 4. Производство по делам о защите избирательных прав и права на участие в референдуме граждан Российской Федерации 340

  Глава 18. Особое производство 347

  § 1. Понятие и сущность особого производства 347

  § 2. Установление фактов, имеющих юридическое значение 349

  § 3. Усыновление (удочерение) ребенка 356

  § 4. Признание гражданина безвестно отсутствующим или объявление гражданина умершим 364

  § 5. Ограничение дееспособности гражданина, признание гражданина недееспособным, ограничение или лишение несовершеннолетнего в возрасте от четырнадцати до восемнадцати лет права самостоятельно распоряжаться своими доходами 367

  § 6. Объявление несовершеннолетнего полностью дееспособным (эмансипация) 371

  § 7. Признание движимой вещи бесхозяйной и признание права муниципальной собственности на бесхозяйную недвижимую вещь 373

  § 8.Восстановление прав по утраченным ценным бумагам на предъявителя или ордерным ценным бумагам (вызывное производство) 375

  § 9.Принудительная госпитализация гражданина в психиатрический стационар и принудительное психиатрическое освидетельствование 378

  § 10. Дела о внесении исправлений или изменений в записи актов гражданского состояния 383

  § 11. Восстановление утраченного судебного производства 384

  Раздел III ПРОИЗВОДСТВО В СУДЕ ВТОРОЙ ИНСТАНЦИИ 387

  Глава 19. Апелляционное производство по пересмотру решений и определений мировых судей 390

  § 1. Сущность и значение апелляционного производства 390

  § 2. Право апелляционного обжалования решения мирового судьи 392

  § 3. Процессуальный порядок рассмотрения жалобы 394

  § 4. Полномочия суда апелляционной инстанции 395

  §5. Постановление апелляционной инстанции 396

  § 6. Обжалование определений мирового судьи 397

  Глава 20. Производство в суде кассационной инстанции 400

  § 1. Сущность и значение стадии кассационного обжалования решений и определений, не вступивших в законную силу. Задачи кассационной инстанции 400

  § 2. Право кассационного обжалования, представления 401

  § 3. Процессуальный порядок рассмотрения дел по кассационным жшюбам, представлениям судом кассационной инстанции . 405

  § 4. Полномочия суда кассационной инстанции 409

  § 5. Основания к отмене судебных решений 412

  § 6. Определение суда кассационной инстанции 416

  § 7. Обжалование определений суда первой инстанции 418

  Раздел IV ПЕРЕСМОТР СУДЕБНЫХ РЕШЕНИЙ И ОПРЕДЕЛЕНИЙ, ВСТУПИВШИХ В ЗАКОННУЮ СИЛУ 421

  Глава 21. Пересмотр судебных решений и определений в порядке надзора 422

  § 1. Сущность и значение стадии пересмотра судебных постановлений в порядке надзора; основания к пересмотру 422

  § 2. Право на обращение в суд надзорной инстанции 423

  § 3. Суды, рассматривающие дела в порядке надзора 424

  § 4. Действия суда надзорной инстанции после получения надзорной жалобы или представления прокурора 426

  § 5. Процессуальный порядок рассмотрения дела судом надзорной инстанции 430

  § 6. Полномочия суда надзорной инстанции 432

  Глава 22. Пересмотр вступивших в законную силу решений и определений по вновь открывшимся обстоятельствам 436

  § 1. Понятие и сущность стадии пересмотра по вновь открывшимся обстоятельствам 436

  § 2. Основания для пересмотра по вновь открывшимся обстоятельствам решений и определений, вступивших в законную силу 437

  § 3. Производство по пересмотру судебных решений, определений по вновь открывшимся обстоятельствам 439

  Раздел V ПРОИЗВОДСТВО ПО ДЕЛАМ С УЧАСТИЕМ ИНОСТРАННЫХ ЛИЦ 442

  Глава 23. Вопросы международного гражданского процесса 443

  § 1. Общие положения. Источники 443

  § 2. Положение иностранных лиц и иностранного государства в гражданском процессе 446

  § 3. Подсудность дел, осложненных иностранным элементом 450

  § 4. Судебные поручения 457

  § 5. Порядок применения иностранного права (процессуальный аспект) 460

  §6. Признание и исполнение иностранных судебных решений. 461

  Раздел VI ИСПОЛНИТЕЛЬНОЕ ПРОИЗВОДСТВО 471

  Глава 24. Общие положения 472

  § 1. Значение принудительного исполнения судебных актов и актов иных органов 472

  § 2. Роль суда в исполнительном производстве 473

  § 3. Органы принудительного исполнения. Судебный пристав-исполнитель 474

  § 4. Органы и организации, исполняющие требования судебных актов и актов других органов 476

  § 5. Стороны в исполнительном производстве, их процессуальные права и обязанности 476

  § 6. Защита прав взыскателя, должника и других лиц в исполнительном производстве 478

  § 7. Основания исполнения. Исполнительные документы. Давность исполнения 481

  § 8. Общие правила исполнения. Меры принудительного исполнения. Расходы по исполнению 486

  § 9. Отсрочка, рассрочка, изменение способа и порядка исполнения. Разъяснение акта, подлежащего исполнению . 488

  § 10. Приостановление исполнительного производства. Отложение исполнительных действий 489

  §11. Окончание исполнительного производства. Возвращение исполнительного документа. Прекращение исполнительного производства 493

  § 12. Поворот исполнения отмененных судебных постановлений 495

  Глава 25. Исполнение судебных решений и актов иных органов 497

  § 1. Обращение взыскания на денежные средства и имущество должника 497

  § 2. Особенности обращения взыскания на имущество организаций 506

  § 3. Обращение взыскания на заработную плату и иные доходы должника 508

  §4. Распределение взысканных сумм 510

  § 5. Исполнение решений о передаче определенного имущества 514

  § 6. Исполнение решений о совершении определенных действий 514

  Часть II АРБИТРАЖНЫЙ ПРОЦЕСС 515

  Глава 26. Порядок рассмотрения и разрешения дел в арбитражных судах 516

  § 1. Арбитражные суды, их задачи и система 516

  § 2. Подведомственность и подсудность 519

  § 3. Производство в арбитражном суде первой инстанции 522

  § 4. Пересмотр судебных актов арбитражных судов 536

  Часть III НЕСУДЕБНЫЕ ФОРМЫ ЗАЩИТЫ ГРАЖДАНСКИХ ПРАВ И ОХРАНЯЕМЫХ ЗАКОНОМ ИНТЕРЕСОВ 542

  Глава 27. Нотариат 543

  § 1. Понятие нотариата и его задачи 543

  § 2. Организация и порядок деятельности органов нотариата 545

  § 3. Компетенция нотариата 549

  § 4. Основные правила совершения нотариальных действий 550

  § 5. Дела по заявлениям о совершенных нотариальных действиях или об отказе в их совершении 554

  Глава 28. Третейские суды 556

  § 1. Понятие и значение третейского разбирательства 556

  § 2. Рассмотрение споров третейскими судами 560

  § 3. Производство по делам об оспаривании решений третейских судов 564

  § 4. Производство по делам о выдаче исполнительных листов на принудительное исполнение решений третейских судов. 569

  Указатель сокращений 573

 13. 26
  до 25 | нерегистриран
  0
  -2

  Докажи,че има лъжа. Или да пусна съдържанието на руски учебник по новия руски ГПК? Или да сравним руския ГПК. Ако не докажеш, ще се окаже,че лъжеца си ти!

 14. 25
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 24
  ла | нерегистриран
  6
  0

  така е като не можем да идем в ккато граждани в конституционния съд като граждани ще летим в еврокомисията правилен ход

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.