Полицай, убил момче преди 17 г., избяга, за да не лежи 7 г. в затвора*

Полицай, убил момче преди 17 г., избяга, за да не лежи 7 г. в затвора*
Александър Вълков (вляво) в съда. Снимка: "24 часа"

Полицай, бивш служител на секретно звено в МВР, се покри от правосъдието, след като получи 7 г. затвор за убийство на 19-годишен младеж, станало през 1998 г.. 44-годишният Александър Александров Вълков е обявен от МВР за общодържавно издирване на 18 септември т.г. Два дни по-рано, на 16 септември, Върховният касационен съд (ВКС) слага точка на дело, продължило 17 г.

В съдебната зала магистратите четат присъда пред смаяния Вълков. Те го пращат в затвора за смъртта на младата футболна надежда Айредин Мустафов от град Славяново, Плевенско. До този момент ченгето не е прекарало нито ден в ареста, дори напротив - до 2012-2013 г. продължава да работи в МВР. От вътрешното ведомство обаче отказаха да съобщят докога Вълков е бил техен служител.

В деня след присъдата служители на съдебната охрана го търсят на всички известни им негови адреси, но от Вълков няма и следа.

За изчезването му е уведомена Софийската градска прокуратура, която сигнализира МВР. Така само за часове бившето спецченге попада в групата на издирваните бегълци от правосъдието. "Може да се укрива в страната, може да е напуснал границата, но е факт, че го няма вече почти 2 месеца", коментира магистрат.

С присъдата си от 16 септември Първо наказателно отделение на ВКС отменя решение на Софийския военноапелативен съд от т.г. С него военните съдии променят обвинението на Вълков от убийство, извършено в състояние на силно раздразнение и афект, предизвикани от пострадалия с насилие или тежка обида, в убийство по непредпазливост.

На това основание магистратите с пагони решават, че Вълков няма да лежи в затвора поради изтекла давност. ВКС обаче преобръща процеса, като казва, че не само давността не е изтекла, но бившият полицай трябва да отиде в затвора за 7 г. за умишлено убийство.

"Присъдата бе прочетена пред самия Вълков. Тя изненада всички ни", каза адвокат Александър Кашъмов, един от поверениците на семейството на Айредин.

Александър Вълков се сдобива с обвинение за смъртта на 19-годишния младеж още преди 17 г. Делото обаче е типичен пример за бавно правосъдие. Прекратявано е 12-13 пъти от военната прокуратура.

Делото, както и самата случка са обвити в мъгла. Дни след смъртта на Айредин през декември 1998 г. се появява съвсем оскъдна информация. Според нея късно вечерта на 2 декември в покрайнините на София бил прострелян младеж, който без книжка управлявал "Фолксваген Голф". Колата била и без номера. По шофьора стреляли полицейски служители, които се придвижвали с бял бус, защото той отказал да се подчини на заповед да спре за проверка. В стрелбата участвали спецполицаи от няколко поделения на МВР - Дирекция на националната полиция, НСБОП, сектор "Издирване" към СДВР и БОИ (Бюро за оперативно издирване).

Това била секретна служба с цивилни служители. Занимавала се с издирване и проследяване. По-късно била закрита и с тази дейност се занимавала СДОТИ. По онова време в медиите се твърди, че сред полицаите, преследвали Айредин, е и известният тогава инструктор по стрелба в БОИ Емил Жечев. Полицаите засичат Мустафов, връщайки се от акция по издирването на известния тогава автокрадец и вече покойник Ганчо Въчков-Ганеца. 

19-годишният Айредин бил буйно момче, завършил спортното училище и играел първо в юношеския отбор на Спартак (Плевен). После бил включен в мъжкия отбор, три пъти бил викан и в юношеския национален отбор.

На 1 декември по обед той взел тайно от гаража на чичо си фолксвагена, който все още не бил регистриран. Колата била купена от баща му, който работел в Швейцария. Чичото я ремонтирал, но нарочно не искал да я регистрира и да сложи номера, за да не я подкара племенникът. Айредин все още нямал книжка, а вече имал пътна злополука година по-рано. Още привечер, щом видял, че фолксвагена го няма, чичото отишъл в полицията в Славяново и разказал за случая. Момчето било обявено за местно издирване.

На магистрала "Хемус" след Ябланица колата попаднала на ченгетата. Те се движели с джип "Чероки" и бял бус без отличителни знаци и никъде не пишело, че са полицейски. Полицаите също били цивилни. По пътя зад втората кола се залепил червеният фолксваген, който карал на дълги фарове, твърдели полицаите.

Според техните обяснения колата ги следвала плътно. Полицаите отбили, преследвачът им също отбил и спрял. Пак според твърденията им един от тях слязъл, като махал със стоппалка, държейки високо полицейската си карта. Тогава видял, че колата е без номера. Внезапно обаче фолксвагенът потеглил. Според униформените колата закачила полицая и той дори паднал.

Колегите му от джипа слезли да му помогнат, а тези от буса, шофиран от Александър Вълков, погнали автомобила. Започнала гонка с бясна скорост и малко преди тунела "Витиня" бусът наближил бягащата кола. Фолксвагенът обаче почти успял да се измъкне от преследвачите. По радиостанцията си полицаите се обадили на колегите си в София да причакат автомобила на КПП-то при кв. "Враждебна" или на някой от постовете на околовръстното шосе. Неколцина катаджии наредили подвижни прегради по магистралата и застанали до отклонението при кв. "Кремиковци". Някъде по пътя започнала стрелбата. Стреляли поне 5-6 полицаи. Около 22,30 ч Айредин влязъл в София. Служителите на МВР видели как колата потъва в уличките на кв. "Христо Ботев". След неколкоминутно преследване из квартала колата била спряна. Вътре имало само един младеж, който уплашен си признал, че бяга, защото няма книжка. Той бил откаран в Пето РПУ.

При огледа на автомобила полицаите забелязали дупки от куршуми по фолксвагена, както и пробойна в задната седалка. Тогава извикали Бърза помощ. Медиците прегледали Айредин, заключили, че е здрав, и си тръгнали. Около 23,45 ч той се оплакал, че не е добре. Полицаите го откарали в "Пирогов", където лекарите открили две рани от куршуми и го оперирали. Пет дни по-късно Айредин починал. Според експертизите по колата били изстреляни 21 куршума.

Вещите лица установили, че смъртоносният куршум, който улучил момчето, влязъл в колата през задната дясна колонка, когато полицейският автомобил я изпреварвал от дясната страна.

Куршумът, проникнал отдясно през колонката, минал по диагонал и се забил в Айредин. Следствието установило, че от тази страна по автомобила стрелял единствено Александър Вълков. Той държал оръжието с лявата ръка, шофирайки полицейския микробус. Преди това се бил подготвил, като измъкнал оръжието си от калъфа и го затъкнал в колана си,

На 15 декември 2000 г. Вълков е осъден на първа инстанция от Софийския окръжен военен съд на 4,5 затвор за убийство в състояние на афект. След това делото потъва до 2012 г., когато отново влиза в съда.

Адвокат Александър Кашъмов:  Военната прокуратура прекратява делото между 11 и 13 пъти

- Адвокат Кашъмов, защо делото за смъртта на Айредин Мустафов продължи 17 г.?

- Делото влезе в съда през 2000 г. На първа инстанция съдебният състав с председател съдия Атанас Гебрев, който сега е прокурор във ВКП, даде 4 г. и половина затвор на Вълков. Бе прието, че подсъдимият е действал в състояние на афект. Теза, с която не бяхме съгласни. Не можеш да преследваш някого като полицай и да си афектиран. Приема се, че афект има само между близки. Освен това не е имало посегателство върху тях от младежа, не е имало причина да смятат, че той е разбрал, че са полицаи, защото са били цивилни. След присъдата делото отиде във Военноапелативния съд. Тогава се смени защитата на Вълков. Вместо Ани Крулева адвокат му стана Камен Ситнилски, а докладчик бе г-н Веселин Пенгезов. Апелативният съд върна делото на досъдебна фаза поради съществени процесуални нарушения, които не бяха много ясни. За мен това решение бе дълбоко проблематично. Междувременно г-н Ситнилски стана зам. главен прокурор. От този момент 10 или 11 г. делото бе прекратявано между 11 и 13 пъти. Дори имаше един съдия, който бе забранил на военна прокуратура да прекратява делото поради липса на доказателства.

- Знаете ли докога е работил в МВР?

- Не, но си спомням, че включително на съдебни заседания ставаше ясно, че той продължава да работи в МВР. През 90-те бил в БОИ, а впоследствие - в ГДБОП.

- Кога последно го видяхте?

- Той се яви пред ВКС през септември. След като чу присъдата, излезе много бързо от залата. Явно се беше притеснил.

Вълков и колегите му дебнели
известния крадец Ганеца

Официалната версия на полицаите, които стрелят по Айредин е, че се връщали от акция по преследването на легендарния през 90-те години Ганчо Въчков-Ганеца. Той е търсен от МВР 3 г. за автокражби, преди да бъде убит в центъра на София на 6 юли 1999 г.
Тогава Ганеца е засечен в района на френската гимназия. Метнал се светкавично в колата и открил огън по цивилните барети зад гърба си. Десетки столичани стават свидетели на екшъна, разиграл се по ул. "Раковски" до Сточна гара и ул. "Мърфи". Там автомобилът на Ганеца отказал - гумите му били пробити от куршуми. Той го зарязал и се скрил в тавана на близка кооперация. Според разследването той сам се прострелял в главата, след като бил обграден. 11 г. по-късно родителите му осъдиха държавата в Страсбург. В решението на Евросъда се казва, че България дължи 30 000 евро на семейството, защото операция по задържането на сина им не е планирана адекватно, а използваната въоръжена сила не е била необходима.

Служители от БОИ пребиват баща и син на язовир "Искър", взели ги за шпиони

Служители от БОИ се забъркват и в още един мегаскандал в края на миналия век. На 8 май 1999 г. край Щъркелово гнездо 7 служители пребили четирима мъже и жена край язовир "Искър" и изстреляли по джета им 19 куршума, защото ги взели за шпиони.

Сред пострадалите са 57-годишният бизнесмен Светльо Шишков и 32-годишният му син Славейко.

По-късно бащата разказва, че докато били на плаж на брега на язовира със свои близки и се возели с джета, попаднали на база със скъпи лодки, коли и коне. При тях дошли непознати и питали защо ги шпионират. Докато се изяснявали, пристигнали 12 мъже с джип и бус. Били в камуфлажни дрехи и жилетки с надписи "Полиция", въоръжени с автомати. Започнали да бият наред, не посегнали само на една жена, която била бременна. Шишков бил с 4 счупени ребра, а Славейко с 2 счупени ребра и разбита глава.

7 души са обвинени за средни телесни повреди, нанесени от длъжностни лица. Военният съд на два пъти спира делото и го връща в прокуратурата. Първия път, защото МВР не е било вписано като страна, а втория, защото не ставало ясно кой от обвиняемите какво е направил. През 2010 г. Шишкови осъдиха България в Европейския съд в Страсбург и получиха 19 хил. евро обезщетение.

*Статията е препечатана от в. "24 часа"

"Частен катаджия" осъди прокуратурата за 60 000 лева

Предишна новина

Само 3 години и половина затвор за 1 кг. кокаин

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Izy | нерегистриран
  1
  -3

  Значи медийте за Бегалеви,Соло и др.тръбят нон-стоп, а за този милиционер нищо, нищо.

  Е ква е тази медийна сергия.

  Държава няма вече.

 2. 8
  | нерегистриран
  2
  -2

  Камен Ситнилски му бил адвокат!Алоо Правен свят, няма ли да излезете с някое мазно опровержение , че плюят необосновано вашия човек!

 3. 7
  | нерегистриран
  3
  0

  Това за афекта на Кашъмов е глупост, разбира се. Но истината е между кориците и евентуално в мотивите. Това, че са го гонили и стреляли с цел задържане е нормално, но въпросът има ли прекомерност в употребата на сила. Ей от такива келеши държавата е заприличала на нищо. Иначе за прокурорските и ченгеджийските номера - за това сме адвокати.

 4. 6
  адвокат в САК | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #2 от "льольо | нерегистриран":
  "Приема се, че афект има само между близки." Някой може ли да ме насочи за това твърдение от къде се черпят аргументи?

  на сашо кашъмов глупостите. хахахахахаха

 5. 5
  Лукчо | нерегистриран
  3
  -6

  Тоя май изобщо не е очаквал ВКС да го "опраска", но явно е имал някаква готовност да "отпраска" на някъде. Няма и да разберат накъде, ами нали тея дето трябва да го издирват са я бивши колеги, я бивши колеги на бивши колеги. Солидарност, какво да се прави. Ама и съдебна охрана си я бива. Чак на втория ден - да има време да си събере багажа де. Ако не беше успял да изчезне сигурно щяха да го потърсят на третия.Жалко за пладежа, но историята е много, много показателна и за разследванията в БГ, и за ПРБ и за ВС. Силно раздразнение а? Ами раздразнен е бил, сърбяли са го ръцете да попребие някой, а този някой ще му бяга. Хайде, де.

 6. 4
  | нерегистриран
  4
  -2

  За разлика от други подсъдими, този е бил в залата при четенето на присъдите-тоест знае. Избегалевите , ако бъдат хванати ще излязат с номера-ми ние не знаехме.

  Но -мисля,че не може да се приложи 297 НК-защото текстът е за затворник. А ти си затворник, не от момента на четене на окончателнтата присъда, влязла в сила, а от момента в който те задържат(така си мисля де-затворник ли е по смисъла на 297 лице, което чуе в залата, че има окончателна присъда, влязла в сила, но още не арестуван-май не е затворник).

  И какво прави осъдения-чува присъдата, и по живо по здраво за секунди се изнизва от залата, излиза и от входа(1 телефонно обаждане да го спрат-общо 2 са входовете за граждани), може би дори се прибира у тях-да си вземе лични вещи , пари(напуснал МВР-то доброволно-тоест би трябвало да е взел поне 15 заплати, евентуално отпуски, последна заплата, не малка сума, а и вероятно има спестявания-все пак е работил 15 г-нормално е да е спестявал, като знае,че може да го осъдят-тоест минимум с 25-35 000, а и повече еврака в джоба можеш ,ако харчиш по 1000 евро месечно да изкараш примерно в Гърция над 2-3 г,без да работиш)

 7. 3
  ВКС | нерегистриран
  10
  -1

  Състава на ВКС който е чел окончателната осъдителна ефективна присъда защо не е организирал задържането му още в залата, след като подсъдимия е присъствал тогава.

 8. 2
  льольо | нерегистриран
  12
  0

  "Приема се, че афект има само между близки." Някой може ли да ме насочи за това твърдение от къде се черпят аргументи?

 9. 1
  Борнео | нерегистриран
  4
  -1

  Защо и една версия не могат да измислят, поне да звучи достоверно?

  Защото нищо милиционерско не им е чуждо и се чувстват недосегаеми за закона.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.