Румяна Ченалова "елегантно" получавала указания как да решава определени търговски дела

Румяна Ченалова "елегантно" получавала указания как да решава определени търговски дела

Румяна Ченалова "много елегантно" е получавала указания от бившата шефка на СГС Владимира Янева как да се решат определени търговски дела. Това заяви самата Ченалова пред журналисти на влизане в сградата на Висшия съдебен съвет, където бе поканена на изслушване от Етичната комисия.

Ченалова каза, че е била използвана и на въпрос как и дали и по дела, тя отговори утвърдително. "Не съм единственият съдия, който е викан и му е казвано "Виж това дело как ще се реши" или "Внимавай как ще се реши", в този смисъл. Председателят на съда ме е викал. Не мога точно да кажа кои са делата, определени търговски дела, но не винаги делата стават както се иска, то просто не може, няма как", призна днес Ченалова.

Тя отрече сред тези дела да е и това за "Белведере". Но по едно тях намеси и главният прокурор: "Имаше едно дело, по което главният прокурор я беше повикал (Владимира Янева – б.а.), то не е приключило. И там имаше намеса на един посланик, имаше указания на главния прокурор, но не изпълних указанията и го реших по друг начин."

На въпрос дали за тези услуги е получавала нещо в замяна, Ченалова отрече. Отрече и да й е бил оказван натиск, всичко ставало елегантно. Каза, че не е единственият съдия, който е бил викан за такъв повод.

По повод интервюто си пред "Биволъ", в което твърди, че Янева и съпругът й са я посетили след освобождаването от ареста и са й дали пари, днес Ченалова обясни: "Не знае колко пари ми предлагаха. Парите били сложени на леглото, за да ни послужат. Дори не видях, че мъжът ми говори с нейния съпруг и после моят мъж ми каза какво се е случило. Не исках да се занимавам с това. Моят мъж ги взе, зави ги в някакви торбички и ги върна."

Обясни, че не приела това като приятелска помощ, защото била без заплата от февруари, а тази случка по думите й се разиграла през април. Въпреки неприятностите, съдия Янева не беше дошла в дома ми, ако беше приятелска помощ щеше да се появи по-рано, каза още Ченалова.

По повод другото нейно твърдение – че Янева я предупредила да не се обръща срещу главния прокурор, че ще има неприятности, уволнената съдийка каза, че не приела това като чувство на загриженост: "Мисля че се притеснява за себе си. Има определени обстоятелства за които още не съм говорила." Какво има предвид, тя отказа да обясни.

Ченалова се съмнява, че я следят, защото забелязвала определени автомобили в пловдивска регистрация пред дома си, а по-рано ги е нямало.

Излушването й от Етичната комисия продължи около час, след което тя напусна сградата през задния вход. Въпреки предложението на някои членове на съвета обяснението й да бъде публично, комисията отново не се съгласи. Въпреки първоначално обявения брифинг, комисията размисли. Мотивът - трябвало да има равнопоставеност.

 

Още по темата

ВСС отложи дебата по становището на ЕК за след проверката на Етичната комисия

Предишна новина

Нещо като второ четене на промените в Конституцията, но не съвсем

Следваща новина

Коментари

69 Коментара

 1. 69
  . | нерегистриран
  1
  0

  незаконното имущество за близо 1 млрд. лв. на Цветан Василев

 2. 68
  честни сини очи | нерегистриран
  2
  0

  Още една "натискана" от шефонеге си-това вече стана много модерно.Мъжлето честното пък везело парите увило ги и ги върнало-смях в залата.Ама иначе това става в къщи.Елегантно "натискана"-къде по коридорите в съда?!Интригантска подлога да си го казала тогава-и не само казала, а и доказалалДа би мирно седяло не би чудо видяло-направихте момичето криво,че и не се посвенихте и главния да засягате с Пинокио,Финокио и Дан-дан-дан.

 3. 67
  | нерегистриран
  6
  -1

  Това за честната Ченалова от долната махала ли говорите? Не може да бъде! Тя? Да се подаде на уговаряне? Никога!

 4. 66
  КИРЛИВИ РИЗИ | нерегистриран
  3
  -2

  В Прокуратурата също е така !!!

 5. 65
  | нерегистриран
  1
  0

  ххх

 6. 64
  До 72 | нерегистриран
  0
  0

  Дано си схванал смисъла. Може и да не си от тези ,а колко от колегите ти са ? Де да имах късмет да попоадам на повече свестни като теб, ама малцина сте .

 7. 63
  Занесли парична помощ на милионерката Ченалова! | нерегистриран
  18
  -3

  Тя не се ли усеща, че като лъже се олива по начин, очевиден за всеки, който има представа как действаше.

 8. 62
  съдия | нерегистриран
  11
  -3
  До коментар #61 от " | нерегистриран":
  Аз пък знам някои " елегантни " претседатели на съдилища, които дават "насоки " на подчинените си ,-)

  Аз също знам такива, но трябва да се обръща внимание и на грамотността, все пак. Пише се "преДседател", а не "преТседател". И съдиите не са "подчинени" на Административния ръководител. Поне аз не се смятам за такъв.

 9. 61
  | нерегистриран
  8
  -12

  Аз пък знам някои " елегантни " претседатели на съдилища, които дават "насоки " на подчинените си ,-)

 10. 60
  До 54 | нерегистриран
  4
  -2

  Ох ,колко ми се иска да ги назова ,ако знаеш !!! Но не му е сега времето, когато държавата се сети ,че бързото отстраняване на гнилите ябълки е приоритет, и започнат да се преразглеждат купени , нагласени ,некадърни решения и постановилите ги, биват изритвани от системата за издаването им! Пръв съм с 14 имена от търговишките , пловдивските и ВАС . Имам разбира се да похваля съдии от Хасково,Габрово и Софийски РС.

 11. 59
  ----- | нерегистриран
  6
  -5
  До коментар #22 от "Сашо Катаджията | нерегистриран":
  Съдиите се оказаха по-корумпирани и от прокурорите.

  Браво откри топлата вода

 12. 58
  Досъдебни за Крънчева и Желявска КОГА? | нерегистриран
  14
  -1
  До коментар #56 от "иван | нерегистриран":
  Винаги ми е мъчно когато се рушат добри и безкористни приятелства..., другото в Б-я е от ден за пладне !!!

  Всъщност, къде се скатават Крънчева и Желявска!?

  Така така.къде са тия две корумпета. Желявска продължава да ни излага из Европа.Тази неграмотна юристка, която я бива само за редене на дела.

 13. 57
  | нерегистриран
  15
  -8
  До коментар #42 от " | нерегистриран":
  Цацаров е един от най-добрите главни прокурори. Хванете го за шлифера.

  Ти го хвани за бастуна! Ако не е останал без него в някоя овощна градина в Пловдивско.

 14. 56
  иван | нерегистриран
  19
  -1

  Винаги ми е мъчно когато се рушат добри и безкористни приятелства..., другото в Б-я е от ден за пладне !!!

  Всъщност, къде се скатават Крънчева и Желявска!?

 15. 55
  мистик | нерегистриран
  11
  -1
  До коментар #50 от "информирания | нерегистриран":
  Ченалова не казва точно как ги редят нещата,но и това което споменав си е пробив в стената.

  Има 4 ри подхода :  1.Делчо Спасов- шефа и подчинения се договарят първия да дава делата,а втория да ги решава по точно определен начин,

  2.Безпилотно : страната която е надцакала с пачката дава флашка с решението и то така се произнася,

  3. Услуга срещу растеж- решава се определено дело по определен начин и магистрата израства карйерно,

  4.Мале страх- сгафил нещо магистрат се насажда да реши определено дело по определен начин срещу обещание да не бъде пипан и наказван.  Има и един извънреден Спешна Помощ, които свършва с обрат на делото на най-последната инстанция...  Това е картинката,която при елементарно обследване може да бъде установена по определени странно решени дела...

  Интересна систематизация,която отговаря на действителността!  Явно службите не спят ,както мислят някой персони?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.