Ако звеното "Антикорупция" може да разследва, защо президентът да не може?

Ако звеното "Антикорупция" може да разследва, защо президентът да не може?
Снимка: БГНЕС

Уволнената от Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова не споделя позицията на президента Росен Плевнелиев, че той няма правомощия да сформира комисия, която да разследва изнесените записи на разговори между нея и бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

Това сподели Ченалова, след като днес отново бе призована в сградата на ДАНС – този път във връзка с първото дело срещу нея, което е за длъжностно и документно престъпление.

По думите ѝ, от изнесеното в записите става ясно, че има намеса в съдебната система, но този проблем нямало как да се реши, след като позицията на президента е, че казусът трябва да се разследва от компетентните институции, защото той нямал компетентност, а оттам и инструмент да извърши такова разследване. Ченалова даде за пример, че подобна ситуация е била разрешена без шум тази година при сформирането на звеното "Антикорупция" по силата на споразумение между ръководителя на ДАНС, министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

"С договор институции от различни власти, в случая изпълнителната и съдебната, създават едно звено, за което няма законова уредба и аз питам - дали действията на това звено, които не се основават на закона, а на някакъв договор, имат правна стойност и последици, и какви са те? Защо тогава не се обърна внимание, единствен обърна внимание адвокат Михаил Екимджиев, но явно никой не го чу. Ако следваме тази логика, би трябвало и сега да може да се създаде такава независима комисия. Въпросът е дали някой го иска, или не", каза Ченалова и добави, че според нея скандалът ще потъне и тя щяла да се окаже единствената виновна в него, защото казала неща, които са реални факти и хората знаят за тях, но не е удобно да се изнасят в публичното пространство.

Тя каза още, че била питана дали би участвала в досъдебно производство, което да изяснява всички тези обстоятелства, но отказала.

"Няма да участвам, защото прокуратурата е пряко подчинена на главния прокурор, той може да отменя всички актове на подчинените му прокурори, той ръководи това специализирано звено "Антикорупция" и в Закона за съдебната власт няма нито една норма, която да дава възможност на Висшия съдебен съвет да предприема действия срещу членовете по право във ВСС. Няма как главният прокурор, освен ако не си подаде оставка, да бъде проверяван или санкциониран. Той ръководи прокуратурата и я контролира – кому да вярвам аз? Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието, например, и ще образува досъдебно производство срещу главния прокурор? Ами това е виц!", допълни Ченалова.

По повод на последния изтекъл през сайта "Биволъ" запис, в който се споменава и името "Делян", съдийката каза, че става дума за депутата от ДПС Делян Пеевски. На въпрос, защо името му се намесва в разговора ѝ с Янева, тя добави: "Публична тайна е, че Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината".

Днес Ченалова била призована, за да бъде питана от разследващите дали ще дава обяснения по делото, но тя отказала.

Според обвинението, през март миналата година, разглеждайки търговското дело, заведено от казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу "Национална електрическа компания", съдийката е извършила две престъпления. Тя е допуснала поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата на гражданския процес – добавени били думи, които нито една от страните не е казвала. По този начин според прокуратурата съдия Ченалова е нарушила служебните си задължения и е помогнала на ОЕТ.

Ченалова се оплака днес, че до този момент никой не ѝ е предоставял доказателствата, въпреки че страните трябва да имат равни права. Миналата седмица тя бе призована и обвинена за още едно длъжностно престъпление, свързано пък с делото за двойното убийство пред "Соло" – за това, че от 20 март до 4 юли 2012 г. не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на Софийския градски съд, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Илиян Тодоров, който впоследствие избяга от правосъдието, въпреки че беше осъден на доживотен затвор.

От думите на Ченалова днес стана ясно още, че следващата седмица тя отново ще е в сградата на ДАНС, защото ѝ била връчена призовка за трето дело, по което засега била свидетел.

Още по темата

Да се създаде механизъм за задълбочено обсъждане на реформата на съдебната карта

Предишна новина

Съдии излъчиха Дария Проданова за зам.-шеф на ВКС

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  | нерегистриран
  0
  -1

  Аферата Янева-Чаналова разкри незначителна част от повърхността на дълбоката и можта мафиотската структура на съдебната система. И с цел да се маскира всичко, въпреки явните данни за извършено престъпление отвисши магистрати, прокурори, министра и депутати и до момента не е започнато разцследване, напротив прави се всичко за да се потули аферата и да се запази мафиотската схема в съдебната система.

 2. 25
  | нерегистриран
  1
  -2

  До *22

  Ако човек знае колко е далеч от истината, бе изпаднал в дълбок размисъл за своите ментални възможности. Жалкото е обаче, че в системата има такива поклонници на предизвикващия смях и възмущение български премиер. Ако не сте изпитали срам от днешните му изявления, жалко за Вас!

 3. 24
  Phips | нерегистриран
  3
  -2

  "...Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието, например, и ще образува досъдебно производство срещу главния прокурор? ...!", допълни Ченалова.

 4. 23
  Izy | нерегистриран
  4
  0

  Какво тук значи някаква си личност!!!

 5. 22
  До #16 | нерегистриран
  6
  -7

  Леле,колко сте нагли от протестна мрежа. Нямате срам,принципи и дори логичско мислене. Смятате,че една лъжа повторена сто пъти става истина и продължавате да викате на черното-бяло. Не разбрахте ли,че тук не е Америка. Българинът е бил подложен на толкова манипулации,че вече е изградил някакъв имунитет. Няма да мине Йори,Прасчо,Мистик/всъщност един и същи човек /. Пиши си, пиши. Нали трябва да си заработиш парите. Само не мисли,че някой ти вярва.

 6. 21
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #18 от "мистик | нерегистриран":
  Ако Вие МАГИСТРАТИТЕ се страхувате,какво ли остава за обикновените граждани?!  От какво толкова се страхувате?

  Точно обратното писах- ми не, не ме е страх.

  Но аз съм "никой" и такъв ще си остана. Ясно защо.И няма да ме подкрепят.

  И глас кога надигам си остава глас в пустиня.

  Когато ВСС иска становища- пиша. Но няма кой да чете.

  Изразявам лично мнение по делата си, без да се съобразявам много от върховните магистрати. То и последните рядко биват самите те на едно мнение.

  Нямам хотели. Нямам и къщи- един апартамент имам, купен преди да стана магистрат изобщо. И Красьо не познавам. Нито хора от ВСС.

  И такива като мен първи ги отлюспват. Писах вече- ясно защо.

  Затова решихме и стягаме багажи- поне децата да не заробваме.

 7. 20
  | нерегистриран
  7
  -5

  Много ви е мила тая Ченалова бе "Анален свят"!!!Както се вика направо сте си :Дупе и гащи!

 8. 19
  мистик | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  га яде кифтетата не рива, сега е "борец за справедливост и морал". Айде не на нас тия. Да й се чудиш на какво се надява изобщо и с кой акъл ги прави всички тези неща?!? Явно й е обещано нещо....

  Застраховка "антибирал"!  Нещата са много страшни и мадам Ч. знае,че това е единствения начин ,за да не й посегнат физически...

 9. 18
  мистик | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Казвам я. Вече редовно.

  Знам, че телефонът ми се чува не само от онзи насреща. Че трафикът ми се следи. И пак я казвам.

  Но какво от туй?

  Вече стягам багажа. Друго ми не остана.  Кой ще го провери този скандал?

  Че нали от години администрацията държавна драпа и се додрапа до послушни ръководства в системата, а другите нямат правомощие да сторят каквото и да било.  ...

  Между впрочем- защо смяташ, че Албания е "зад нас"?

  Ако Вие МАГИСТРАТИТЕ се страхувате,какво ли остава за обикновените граждани?!  От какво толкова се страхувате?

 10. 17
  | нерегистриран
  10
  -4

  га яде кифтетата не рива, сега е "борец за справедливост и морал". Айде не на нас тия. Да й се чудиш на какво се надява изобщо и с кой акъл ги прави всички тези неща?!? Явно й е обещано нещо....

 11. 16
  | нерегистриран
  14
  -5

  Б.Б. продължава да се гаври с почтеността на свестните хора в тази страна. Последното му изказване е цинично. Опитва се да иронизира и омаловажава за пореден път фактите по случая. Без капка мъжко достойнство се шегува с двете съдийки, с които иначе си е говорил, писал си е есемеси, а вероятно е искал от тях и съответни услуги. Тук не става въпрос само за морала на Янева и Ченалова, а и за онези управници, които развращават склонните към компромиси недостойни представители на съдебната система.Очевиден е стремежът отново всичко да се замете под килима и нещата да продължат по същия срамен начин.

 12. 15
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 14
  Страсбург ни чака | нерегистриран
  18
  -3

  Ченалова н яма да има никакъв проблем да осъди България в Страсбург и явно се стяга за това. Може да е черна като катран, но другите замесени са същите като нея, а няма механизъм, процедура, по която да бъдат проверени. Така, че скоро ще станем свидетели на поредното шоу в Страсбург, за което всички ще плащаме. Отдавна случващото се тук сочи, че не сме някаква държава, а за върховенство на закона просто не може и да се мисли. Жалко.

 14. 13
  | нерегистриран
  15
  -4

  Такова беззаконие! Как може да не бъде разследване тези явни данни за корупция в съдебната система? Как воже да се прикрива корупцията и то на такова високо ниво? Тези магистрати и останалите замесени в тази корупционна схема ненаказуеми ли са?

 15. 12
  | нерегистриран
  18
  0

  Казвам я. Вече редовно.

  Знам, че телефонът ми се чува не само от онзи насреща. Че трафикът ми се следи. И пак я казвам.

  Но какво от туй?

  Вече стягам багажа. Друго ми не остана.  Кой ще го провери този скандал?

  Че нали от години администрацията държавна драпа и се додрапа до послушни ръководства в системата, а другите нямат правомощие да сторят каквото и да било.  ...

  Между впрочем- защо смяташ, че Албания е "зад нас"?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.