"Източникът" от ЕК за записите на "Бивол" - човек, свързан с протестърите


Т.нар. източник от Еврокомисията, стоящ зад писмото, изманипулирано от "Медиапул", е човек, пряко свързан с протестърите у нас. Това стана ясно от статия в ПИК, разкриваща, че анонимният чиновник от Брюксел, чието мнение бе използвано от сайта на бившата говорителка на Иван Костов, за да се изкара, че ЕК настоява главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен, докато върви проверката за записите, публикувани от "Бивол", е Юри Тавание. Тавание е постоянният представител за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка, но също така и доскорошна половинка на дългогодишното перо на "Капитал" и "Дневник" и настоящ член на ръководството и съветник на председателя на Българския хелзинкски комитет Яна Бюрер-Тавание.

Топлите следи далеч не приключват до връзката между Тавание, кръга "Капитал", "Икономедия" и "Медиапул". БХК и правосъдното министерство в лицето на шефа му и също виден протестър Христо Иванов имат дълга и твърде спорна обща история. Последният скандал бе едва преди дни, когато Иванов вкара в проектозакон изменения, нарушаващи принципа на невиновност, направени от НПО на осъдения за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман и подкрепяни именно от БХК. БХК пък издигна преди месец Полфрийман за "човек на годината", но бе принуден бързо да оттегли номинацията след бурна реакция на цялото общество и серия от протести.

Междувременно стана ясно, че депутатите няма да правят анкетна комисия за записите на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, публикувани от "Бивол". Шефът на парламентаристите от ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че няма смисъл от създаването на подобно звено и призова: "Нека се съобразим с независимостта на съдебната власт. Съдебната система има достатъчно инструменти, за да провери случая". Той подчерта също, че пред избраниците стои разглеждането на важни текстове и трябва да се съсредоточат върху тях. Подчерта и че при гласуването на второ четене на промените в Конституцията парламентът трябвада се придържа към първоначално приятия вариант, който събра подкрепата на 180 депутати. "Текстове, които не могат да съберат поне 160 гласа, дори няма смисъл да се коментират", посочи Цветанов.

Апелативният съд в Бургас отмени оправдателната присъда на полицай за подкуп

Предишна новина

Телефонен измамник с трета условна присъда, взел 9000 лв. от 83-годишна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.