Ченалова стоя два часа в сградата на ДАНС, но излезе само като свидетел

Ченалова стоя два часа в сградата на ДАНС, но излезе само като свидетел
Снимка: БГНЕС

Уволнената от Софийския градски съд (СГС) съдийка Румяна Ченалова престоя два часа в сградата на ДАНС, където беше разпитвана във връзка с разследване, свързано с нейно търговско дело, по което тя е само свидетел. Тя обаче не посмя да даде повече подробности, защото можела да получи нова призовка.

"Опасявам се, че ако кажа каквото и да било, после ще ми се върне като бумеранг. Ако кажа, утре пак ще получа призовка. Става дума за ново дело", каза само Ченалова.

Миналата седмица тя бе призована от разследващите и отказа да дава обяснения по първото дело срещу нея, което е за длъжностно и документно престъпление.

Според обвинението, през март миналата година, разглеждайки търговското дело, заведено от казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу "Национална електрическа компания", съдийката е извършила две престъпления. Тя е допуснала поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата на гражданския процес – добавени били думи, които нито една от страните не е казвала. По този начин според прокуратурата Ченалова е нарушила служебните си задължения и е помогнала на ОЕТ.

Преди това тя беше обвинена за още едно длъжностно престъпление, свързано пък с делото за двойното убийство пред "Соло" – за това, че от 20 март до 4 юли 2012 г. не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на Софийския градски съд, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Илиян Тодоров, който впоследствие избяга от правосъдието, въпреки че беше осъден на доживотен затвор.

В понеделник Ченалова е поканена и във Висшия съдебен съвет във връзка със записите на нейни разговори с бившата шефка на СГС Владимира Янева. От думите ѝ стана ясно, че вероятно ще отиде във ВСС, въпреки че не виждала противоречие, което да се изяснява.

"Аз твърдя, че такива разговори е имало, а съдия Владимира Янева казва, че не си спомня. Тоест, не виждам къде е противоречието. От друга страна аз трябва да покажа, че заставам зад думите си", каза Ченалова, но допълни, че очакванията ѝ са всичко да приключи без резултат и дори да я обвинят накрая в набеждаване.

Относно вчерашното питане на главния прокурор за това, как е разпределено делото "Октопод" на Румяна Ченалова, днес тя обясни, че то ѝ било разпределено от съдия Карамфила Тодорова. Тогава тя била дежурна по разпределение по правила, определени от тогавашния шеф на съда Георги Колев.

Още по темата

Христо Иванов ще е министър, докато представителите на ДСБ са във властта

Предишна новина

ЧСИ: За 10 години доказахме, че сме обществени съдебни изпълнители

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  до 10 | нерегистриран
  4
  -2

  Чели сме го,а защо не вземете да прочетете мотивите?

 2. 10
  горчиво за Румяна,а Соло | нерегистриран
  3
  -5

  Защо не прочете особеното мнение на съдия Дончева от собствения й състав

 3. 9
  адвокат | нерегистриран
  9
  -2

  Ченалова разбирала,ама защо чак сега.Яхтите,колите,дрехи и диаманти с нейната заплата.Изпортиха я Калоян и Момчил,но защо нея ;оставиха на скрито жените на другите адвокати;напр на Стефан.Алчността е порк,но не всички плащат.

 4. 8
  до 5 | нерегистриран
  0
  0

  В грешка си Медуне!

 5. 7
  Izy | нерегистриран
  1
  -2

  Merry me, Chenalova!!!

  Ожени се за мен, Ченалова!!!

 6. 6
  информирания | нерегистриран
  17
  -7

  Приятели нека да не я бъзикаме,тъй като в момента тя разбира същината на нещата за слабата и безпомощна страна...  Този горчив урок е изключителнп тежък и труден,а и освен това могат да й посегнат и физически.

 7. 5
  Мечо Пух | нерегистриран
  18
  -8

  Ченалче, Айшето те чака на яхтата в Сливенския.

 8. 4
  Видов ден | нерегистриран
  13
  -6

  Тази цял живот е опрасквала и когато я опраскаха,равен като вдовица за...

 9. 3
  Тончо Тонев | нерегистриран
  6
  -4

  Руме, извинявай!

 10. 2
  Мишо Бирата | нерегистриран
  11
  -5

  ами ако при поредния ботокс ти инжектират рицин , тъй че говори дърта п...о !!!

 11. 1
  | нерегистриран
  19
  -5

  Ченалова, със сигурност на "оня" свят, там горе, в ада, ще сте си заедно със съратниците - вече известни, а други още не, но и на "този" не ги оставяй да се измъкнат ! Моля те, говори, заради читавите си, но неуспешни, колеги и заради хората го направи !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.