Съдиите ще бъдат докладвани за закъснения

Съдиите ще бъдат докладвани за закъснения

Прикачени файлове

Ако съдията закъснее с повече от 15 минути за началото на заседание, секретарят да докладва незабавно. Това предвижда нова заповед на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов.

Секретарят ще трябва да съобщава на шефа на служба "Съдебни секретари" (съответно за граждански и наказателни производства) и ако по време на вече започнало заседание, съдията отсъства повече от 15 минути от зала, въпреки че за този час има насрочено дело. След това информация ще се докладва на ресорния зам.-председател.

Според написаното в самата заповед, тя цели "предотвратяване на порочната практика на отделни съдии да закъсняват за насрочените от тях съдебни заседания, както и да насрочват съдебни заседания извън определените им заседателни дни, което затруднява осигуряването на съдебни зали за всички съдебни състави и не позволява своевременно публикуване на графика на съдебните заседания в интернет". С разпореждането си Лалов иска да избегне и случаи, в които неоправдано се насрочват заседания при предварителна яснота, че продължителността им ще наложи провеждането им в извънработно време на администрацията и ще ангажира призваните след 17 ч.

Освен това заповедта цели да се установят уменията на съдиите за оптимална организация на работата и за спазване на графика.

Председателят на СРС нарежда вече да се изготвя график на заседанията, който да се публикува на сайта на съда най-късно 24 часа преди провеждането им.

Съдиите са задължени да гледат дела само в предварително определените им заседателни дни. "При насрочване на съдебните заседания съдиите да съобразяват внимателно очакваната продължителност на заседанието, изведена от броя на страните и участниците, и от фактическата и правна сложност на делата. Да бъде съобразявана и необходимостта за осигуряване на физиологичните нужди на съдебните секретари и на здравословни и безопасни условия на труд", нарежда Лалов.

Секретарите ще трябва да представят на шефовете си и копия от протоколите от заседания, продължили след 17,30 ч. Това правило няма да важи за наказателните дела, разпределени на дежурен състав.

Със заповедта Лалов оправомощава заместниците си във всеки случаи на нарушение - закъснение  и забавяне на съдия, да изискват копия от протокола от заседанието, записи от системата за видеонаблюдение в съда и писмени обяснения от секретарите. Гражданите и адвокатите ще могат да подават писмени оплаквания за закъснения на съдиите.

Малко преди тази заповед Лалов издаде друга, с която регламентира какво да е облеклото на съдиите и служителите. Той забрани носенето на обувки с много високи токчета, на прекомерно къси поли, потници и изрязани и прозрачни блузи. 

Страсбург осъди Русия заради арестуван опозиционер

Предишна новина

Постоянен съвет към Министерския съвет да координира съдебната реформа

Следваща новина

Коментари

59 Коментара

 1. 59
  онзи от миналото | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #57 от "Павлов | нерегистриран":


  Вие юрист ли сте? Знаете ли какво означава ненормирано работно време? Защото дефакто магистратите работят именно при такова. Не забравяйте , че работата със съдбите на хората е отговорна , напрегната и високо интелектуална..Правораздаването по своему е и творческа работа /мисловна/ дедукция . Магистратите не работят на поточна линия с норма за изпълнение често напрежението при тях води до сложни и тежки заболявания.

  Явно не сте запознат много , много с напрежението и стреса свързани с тази професия.  Не задавай тъпи въпроси, "вие юрист ли сте" . Юрист сме , и то още когато си ходел прав под масата. А и не сме само юрист, ама да оставим това. Това е важно , но не е основно. Много юристи, както се назовавате , сме минали през съдебните зали, и не вие сега откривате топлата водичка. И тази плоча, за ненормирания работен ден,/ термин от болшевишката политикономия / не я въртете, щото се въртеше още преди 40 години от разни некадърници завършили политикономия на социализъма. Нищо на този свят не може да се постигне без, знание,труд, дисциплина,воля и морал. Притчата за човешките съдби,също не я размахвайте, щото не знаете какво всъщност е съдба ? Имах случай,когато възрастна жена бита от внучката си, със сълзи разказваше как и обяснявала, " ти кво знаеш ма, аз съдби решавам, ти акъл ще ми даваш./такава съдба беше дочакала женицата/. Името на магистратката ще остане тайна" . Простотията винаги съпътства ,знанието и властта. Простотията е болест,тежко заболяване на ума и нравствеността, също като проституцията и престъпността.Това са аномалии ,които действат като неутрино през вековете и поколенията. За това , по малко говорете и добре работете. Помнете,че нравствения упадък,простотията,интригата, незнанието,глупостта,лицемерието,подлостта и алчността, днес са взели такива размери в обществото ,че управленческите и организационни мерки са плах опит за предотвратяване на предстоящия социален колапс. За всичко на този грешен свят ,има срок, и който не се съобразява с това, времето го помита без милост. За това, просвета, знаене, труд, дисциплина,морал,постоянство,почтенност. Това ще създаде в душите ви самоуважение и убеденост ,че не ядете срамен хляб.Ще ви избави от страха. Останалото е криминално-лъжа и измама до края на жалкия ви страхлив двуличен живот . 2. 58
  реалност | нерегистриран
  7
  -9

  Никой не може да отрече истината, че в съдебната система се вихри хаос.Чест прави на ръководители, които искат да променят нещата в положителна посока.А това се постига, когато се прилагат и нестандартни действия.На такива като г-н Лалов да му пожелаем успех и здрави нерви.Времето и практиката ще покажат една заповед дали работи или не. Всичко останало е само празни приказки.

 3. 57
  Павлов | нерегистриран
  17
  -2
  До коментар #22 от "до 21 | нерегистриран":
  Как пък заседавате всеки ден точно в 12:00 или 17:00....Ха, ха, ха....

  Гражданите не сме невежи, че да ни заблуждавате....В годината я се случи веднъж, я не....Засрамете се и спазвайте работното време както всички работещи българи !!!  Вие юрист ли сте? Знаете ли какво означава ненормирано работно време? Защото дефакто магистратите работят именно при такова. Не забравяйте , че работата със съдбите на хората е отговорна , напрегната и високо интелектуална..Правораздаването по своему е и творческа работа /мисловна/ дедукция . Магистратите не работят на поточна линия с норма за изпълнение често напрежението при тях води до сложни и тежки заболявания.

  Явно не сте запознат много , много с напрежението и стреса свързани с тази професия.

 4. 56
  независим | нерегистриран
  5
  -7
  До коментар #55 от " | нерегистриран":


  ти си от кръжеца на шефа - те са тези, които се вълнуват от бонуси и бързичко се изстрелват към СГС.

  Адвокатите не се вълнуват от темата кой отива в СГС, нито губят време за похвали, когато няма място за такива.

  До коментар [#55 #263776] от "" Адмирации, да видя един задълбочен и професионално написан коментар. Не трябва на повърхността да излиза злобата, завистта срещу един млад човек, който въпреки някои грешки иска да промени нещата за по- добро, с риска да бъде оплют и намразен от доста свои колеги. Не беше ли той, който застана гърди с гърди срещу бившата министърка на правосъдието??????? /кабинета Орешарски/. Колко такива хора има в днешно време????? Като човек, който отдавна наблюдава процесите в съдебната система в лицето на Лалов наистина виждам един реформатор, на който трябва да се подаде ръка.В защита на интересите на работещите в съдебната система.

 5. 55
  | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #53 от "0 | нерегистриран":
  Май трябва и отделна заповед / до там са стигнали нещата/ , да си пишат решенията в срок, да насрочват делата в срок, да си четат докладите в срок а не с месеци да не се произнасят , за някои състави в СРС , в СГС са по малко но и там има зрънца ,се създава впечатление,че не работят,с месеци не се произнасят ,никакви ги няма даже на работа.Не им пука. Защо така се случва Бог знае. Често сме принудени да подаваме молби за да им се определи срок в който да се произнасят. Всичко зависи от човека,има съдии изключително натоварени, но успяват и се справят в срок, но има безнадеждни случаи от които нищо не става. Много нямат представа от организация и управление .Явно нямат умения за самоорганизация,труд,отговорност и дисциплина още от детството. Има някои наказателни състави - жени при които в съдебно заседание имаш усещането ,че си на Женския пазар,чудо на чудесата, вадят те от равновесие, празни приказки, приказки, поуки ,наставления,викове,кряскане, шоу и трогателно отчайващо незнаене със самочувствие да небето. Има други при които е удоволствие да се води процеса,просто рай,всичко е по ноти,съдии, които владеят процеса и материята,в час са с делото,явно са го чели и разбрали. Тези като ,че ли бързо отиват в СГС и нагоре и правилно.Искренно се радвам за тях,но някак си ми липсват ,когато на тяхно място дойдат новички.Голямо професионално задоволство и спокойствие има ,когато съдията е съдия на място и е удоволствие с такъв човек да се работи,без значение как ще завърши делото.Тогава се усеща красотата на професията. Но има случаи ,когато адът се показва с целия си блясък. И за съжаление май отношението е 50 на 50. Явно Лалов се бори с хаоса .Видял се е в чудо, щото никак не му е лесно, ама никак и няма как, трябва да се слага ред ,щото иначе лошо. Това момче може да се изгради като добър управленец и ръководител /без значение,че по някога ядосва с поведението си / и ако е здрав и си запази нервите и продължава с този плам ще стане.Да му пожелаем успех в неговата не лека длъжност.  ти си от кръжеца на шефа - те са тези, които се вълнуват от бонуси и бързичко се изстрелват към СГС.

  Адвокатите не се вълнуват от темата кой отива в СГС, нито губят време за похвали, когато няма място за такива.

 6. 54
  Дaнъкoплaтeц | нерегистриран
  3
  -4

  Само в София има към 700-800 съдии в различните съдилища! Така че тия 145 съдии от ЦЯЛАТА страна, подкрепили Лозан Панов, са малък процент от съдиите! Мнозинството желае ЗАПАЗВАНЕ на МУТРО-МИЛИЦИОНЕРО-ПАРТИЙНО-ШУРО-БАДЖАНАШКО-КУМОВСКОТО СТАТУКВО от комунистически тип! Промените в правоохранителната и правораздавателната система няма да се инициират, още по-малко осъществят, от самата система! Трябва смел и решителен човек, като Александър Македонски, за РАЗСЕЧЕ този корупционно-тунеядски казуистично навързан ВЪЗЕЛ!!!

 7. 53
  0 | нерегистриран
  7
  -4

  Май трябва и отделна заповед / до там са стигнали нещата/ , да си пишат решенията в срок, да насрочват делата в срок, да си четат докладите в срок а не с месеци да не се произнасят , за някои състави в СРС , в СГС са по малко но и там има зрънца ,се създава впечатление,че не работят,с месеци не се произнасят ,никакви ги няма даже на работа.Не им пука. Защо така се случва Бог знае. Често сме принудени да подаваме молби за да им се определи срок в който да се произнасят. Всичко зависи от човека,има съдии изключително натоварени, но успяват и се справят в срок, но има безнадеждни случаи от които нищо не става. Много нямат представа от организация и управление .Явно нямат умения за самоорганизация,труд,отговорност и дисциплина още от детството. Има някои наказателни състави - жени при които в съдебно заседание имаш усещането ,че си на Женския пазар,чудо на чудесата, вадят те от равновесие, празни приказки, приказки, поуки ,наставления,викове,кряскане, шоу и трогателно отчайващо незнаене със самочувствие да небето. Има други при които е удоволствие да се води процеса,просто рай,всичко е по ноти,съдии, които владеят процеса и материята,в час са с делото,явно са го чели и разбрали. Тези като ,че ли бързо отиват в СГС и нагоре и правилно.Искренно се радвам за тях,но някак си ми липсват ,когато на тяхно място дойдат новички.Голямо професионално задоволство и спокойствие има ,когато съдията е съдия на място и е удоволствие с такъв човек да се работи,без значение как ще завърши делото.Тогава се усеща красотата на професията. Но има случаи ,когато адът се показва с целия си блясък. И за съжаление май отношението е 50 на 50. Явно Лалов се бори с хаоса .Видял се е в чудо, щото никак не му е лесно, ама никак и няма как, трябва да се слага ред ,щото иначе лошо. Това момче може да се изгради като добър управленец и ръководител /без значение,че по някога ядосва с поведението си / и ако е здрав и си запази нервите и продължава с този плам ще стане.Да му пожелаем успех в неговата не лека длъжност.

 8. 52
  гражданин | нерегистриран
  3
  -15

  Я стига бе, не се правете на ущипани !!!Идвайте на време на работа и работете като всички граждани на тази страна! За вас няма ли работно време?

  Е, наложило се някой път да бъдете в зала около 12 или 17 ч и какво толкоз, в годината веднъж и ревете....Какво правите през останалото време....Хапвате обилно и почивате у дома и ви няма никакви на работните места - там където трябва да бъдете за да взимате тлъстите възнаграждиния...

 9. 51
  | нерегистриран
  22
  -4
  До коментар #50 от "гражданин | нерегистриран":
  Уважаеми" обидени" съдии! Ако това, което е започнал съдия Лалов не успее, да знаете , че негова политика ще поемат гражданите, с които вие отдавна се подигравате. И не се правете на ощипани моми!  Никога не се знае как ще тръгне едно дело, дали няма да се наложи извършване на очни ставки, колко дълго ще бъде разпитвано вещото лице, дали адвокатите ще пледират продължително. Съдът е длъжен да изясни делото и няма право да прекъсва адвокат по време на пледоария. Подобни заповеди не само, че засягат авторитета на съдиите и човешкото достойнство на служители на съда - секретарите, които работят в екип със съдията, но се намесват и в правото на съдията да води съдебното заседание, съобразно естественото развитие на конкретното дело. Ако има проблеми с конкретни съдии, които неоправдано закъсняват за началото на заседанието, заповедта трябва да е насочена конкретно към тях и да им е връчена лично, без да се търси сензация, чрез използване на медии.Необяснимо е, това което се случва и начина, по който се случва. 10. 50
  гражданин | нерегистриран
  3
  -18

  Уважаеми" обидени" съдии! Ако това, което е започнал съдия Лалов не успее, да знаете , че негова политика ще поемат гражданите, с които вие отдавна се подигравате. И не се правете на ощипани моми!

 11. 49
  съдия от СРС | нерегистриран
  18
  -3

  Аз пък като съдия от СРС възлагам на Лалов като председател на този съд да намери достатъчно съдии, с което да се нормализира броя на делата. И мамен не ми е приятно за половин ден да изглеждам 10 дела и да стоя на тръни да не вляза в графика на колегата орт след обяд, но това е действителността. Много бих искал да имам по 3/4 дела на ден и да мога да им отделя нужното време, но при тази натовареност ще насрочвам за 2018 г. Не че имам нещо против, както се казва до тогава я камилата, я камиларя, може и в по-горна инстанция да ме преместят. Не знам обаче раята, която тук във форума одобрява действията на Лалов, ще реагира.

 12. 48
  Минка Мосева | нерегистриран
  9
  -1

  И той ще падне, а аз ще остана!!!

 13. 47
  | нерегистриран
  4
  -13
  До коментар #46 от "Минка Мосева | нерегистриран":
  Методи, недей така бе, мойто момче! Какви са тези заповеди, какви са тези правила? Прави като мене - крия се по цял ден, не излизам от кабинета, даже се заключвам да не би някой ей тъй на да дойде. Не че идват, ама за всеки случай - да се подсигуря. Пафкам и пийвам, ама тайно, щото единия ми зам. има мерак да ме издаде на органите! Пък ме е и страх, страх! Пък и аз не ща да ги гледам. Какво да им гледам! Не са за гледане! Чувам нещо ще се черпят. Ужас! Пак трябва да ги търпя! Та един съвет от мене - не прави нищо, крий се и ще оцелееш!!!

  Да, за съжаление е така. Такива като него ги оплюват и не оцеляват. Трябва да не правиш нищо и оцеляваш. Но за радост, има и такива като г-н Лалов, които искат да променят статуквото. Заслужава си човек да се жертва.

 14. 46
  Минка Мосева | нерегистриран
  5
  -3

  Методи, недей така бе, мойто момче! Какви са тези заповеди, какви са тези правила? Прави като мене - крия се по цял ден, не излизам от кабинета, даже се заключвам да не би някой ей тъй на да дойде. Не че идват, ама за всеки случай - да се подсигуря. Пафкам и пийвам, ама тайно, щото единия ми зам. има мерак да ме издаде на органите! Пък ме е и страх, страх! Пък и аз не ща да ги гледам. Какво да им гледам! Не са за гледане! Чувам нещо ще се черпят. Ужас! Пак трябва да ги търпя! Та един съвет от мене - не прави нищо, крий се и ще оцелееш!!!

 15. 45
  ! | нерегистриран
  7
  -25

  Възможна е промяна когато магистратите престанат да мислят, че са БОГОПОМАЗАНИ !!!Да получават възнаграждение за сваршена работа и уплътнен работен ден !!! Трябва да бъдат на работните си места както всички работещи българи а не - на напоителен обяд или следобедна дрямка у дома!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.