Мъж, арестуван покрай гей парад, осъди България в Страсбург

Мъж, арестуван покрай гей парад, осъди България в Страсбург

Мъж, арестуван покрай първия гей парад у нас през 2008 г., осъди държавата в Страсбург за полицейско насилие и неефективното му разследване. Европейският съд за правата на човека постанови той да получи обезщетение от 10 000 евро.

През 2008 г. Борис Костадинов е на 22 години. Той твърди, че на 28 юни с.г., когато в близост до НДК се провежда гей парадът, той заедно с шестима приятели преминавал през градинката зад двореца. Те носели бутилки с бира и трябвало да се срещнат с други приятели. Според Костадинов, той и компанията му не били агресивни и нямали никакво намерение да атакуват участниците в парада или който и да е било друг. Според оперативната полицейска информация, предоставена от правителство по делото в Страсбург, обаче Костадинов е бил част от група от 50-70 души, които искали да нападнат събралите се на парада.

Костадинов разказва, че е арестуван, сложени са му белезници, накаран е да легне на земята, където е ритан и удрян с палки по гърба, раменете и краката. След това е отведен в полицейското управление, където твърди, че е оставен в коридора и в продължение на два часа е държан прав до стената с вдигнати ръце. Костадинов казва, че през това време е ритан по глезените и удрян с палка по задната страна на коленете си. След това е вкаран в гореща и пренаселена килия, като не му е дадена никаква храна и вода и не му е било разрешено да отиде до тоалетната. На следващия ден Костадинов е освободен и е прегледан от лекар, който установява множество натъртвания и изказва мнение, че те биха могли да са били причинени по начина, по който твърди младият мъж, както и че те му причиняват болка и страдание.

На 10 юли 2008 г. Костадинов подава жалба в прокуратурата, която започва предварителна проверка, която завършва с отказ да се образува досъдебно производство. Основният мотив за това е, че полицията е била изправена пред напрегната ситуация и използването на сила е било оправдано.

Мъжът обжалва отказа и той е отменен от висшестоящия прокурор, който констатира, че въобще не е изяснено дали полицията е употребила сила и ако да, дали това е било в отговор на поведението на Костадинов. Следват нови проверки, но на финала отказът за образуване на досъдебно производство е потвърден от Върховната касационна прокуратура на 22 март 2011 г. Част от проверките са правени от военната прокуратура в София, други от цивилни обвинители.

Според съда в Страсбург обаче нито една от тях не е била независима и не е дала ясен отговор на основните въпроси, възникващи в този случай: дали полицаите са използвали сила срещу жалбоподателя, как точно ​​са го направили, и дали тази сила е обусловена от поведението на Костадинов. Всички тези въпроси са от значение, за да се изясни дали полицията е нарушила забраната за нечовешко и унизително отнасяне и дали е използвала прекомерна сила. Следователно не може да се приеме, че България е изпълнила задължението си да извърши ефективно разследване на твърденията за малтретиране от страна на полицията, заключават европейските съдии.

Те постановяват, че държавата трябва да плати обезщетение на Костадинов за липсата на ефективно разследване, за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отнасяне и за лошите условия в ареста. 

Районният и Окръжният съд в Благоевград остават без председатели

Предишна новина

Прокуратурата даде ген. Шивиков отново на съд, този път за присвояване

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  ********************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 6
  | нерегистриран
  5
  0

  Раздел III.

  Престъпления против правосъдието  Чл. 288. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

  Чл. 294. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.

  (2) Ако това е извършено с цел за имотна облага, наказанието е лишаване от свобода до пет години, но не по-тежко от предвиденото за укривания.

  (3) Горните разпоредби не се прилагат спрямо съпрузите, низходящите, възходящите, братята и сестрите на укриваното лице и техните съпрузи.

  (4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Ако деецът е съдия, прокурор, следовател или полицейски орган, разследващ полицай, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

 3. 5
  прокурорите -Цацаровчета да плащат | нерегистриран
  12
  0

 4. 4
  | нерегистриран
  15
  0

  Че милицията бие-не сме си и помисляли друго. ОБаче е странно,че прокуратурата не се е еминципирала от милицията, и продължава да и прислужва.

  И написаното от статията-цитирам " Основният мотив за това е, че полицията е била изправена пред напрегната ситуация и използването на сила е било оправдано."-това наистина ли е написано в прокурорския акт?

 5. 3
  xxxxx | нерегистриран
  11
  0

  Милиционерщината в България никога не си отивала. Тя само се е маскирала.

 6. 2
  .!. | нерегистриран
  21
  0

  Хайде сега -всички прокурори по веригата-от районна, и тн до ВКС, разписали-подписали или потвърдили отказите за образуване на ДП срещу биячите от милицията да съберат парите, и да плащат обезщетението лично. 20 000 лв, тъкмо 10 прокурорчета, като заделят от безотчетните си пари за дрехи-и ето сумата събрана!

 7. 1
  | нерегистриран
  19
  0

  Гнусната милиционерска практика-да пребиват хора в белезници никога не е спирала. А прокуратурата-верните слуги на милицията по правило прикриват милиционерското насилие, като отказват да образуват досъдебни производства при милиционерско насилие.

  Отказът да бъде привленен към отговорност биячът(ите) милиционер, е сам по себе си коментиран в текст от кодекса.

  Решението на Страсбург е основание да бъде отменен отказът , и бъде отпонат наказателен процес срещу биячите. Друг е въпроса,че след толкова години няма да бъдат разкрити-тоест досъдебното производство ще бъде спряно, поради неразкриване на извършителяТвоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.