ДАНС ще проверява твърденията за подслушване на посолства

ДАНС ще проверява твърденията за подслушване на посолства

Служители на ДАНС ще проверят архива на Софийския градски съд, в който трябва да се съдържа информация за разрешените специални разузнавателни средства. Проверката е във връзка с изнесените в рамките на аферата "Яневагейт" информация за подслушани чужди посолства, е казал председателят на СГС Калоян Топалов пред Mediapool.

"ДАНС се самосезира във връзка с изнесените данни от г-жа (Румяна) Ченалова за това, че са били подслушвани и посолства. Те ще направят една къде извънредна, къде планова проверка, която ще започне от 28 януари. Нека да видим какво ще установи проверка във връзка с тези искания и съответно разрешения, които са давани за подслушване на посолства", обяснява Топалов пред изданието.

Преди две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката по "Яневагейт" със заключението, че няма открити нарушения на замесените магистрати. Основният аргумент за това бе, че експертиза показала, че записите са манипулирани.

Информацията, че са подслушвани посолства излезе в един поредните записи на разговорите Владимира Янева и Румяна Ченалова. От него стана ясно, че в регистъра за специалните разузнавателни средства (СРС) в Софийския градски съд (СГС) има такива и срещу посолства.

В разговора им Янева обяснява на Ченалова, че отишла при градския прокурор на София Христо Динев, за да го пита "какво е положението" с нея около скандала "Червей". Той не й казва нищо конкретно, но я моли да предостави цялата искана информация от регистъра за СРС към градския съд. Янева му отговаря, че се притеснява да му го даде защото "там има… за посолства, за това, за онова и така нататък информация…".

Всяко поискано СРС се вписва в специален регистър в СГС, напомня изданието. Това е секретен документ, съхраняван и контролиран по реда на Закона за защита на класифицираната информация. До него достъп имат служителят по сигурността на информацията и определени със заповед на председателя на съда лица. Контролът на воденето и съхраняването на този регистър се изпълнява от Националното бюро за контрол на СРС.

 

Богомил Николов: Налагат ни незаконна такса за спиране пред гараж

Предишна новина

Обвинените в убийството на Тодор от Враца остават на свобода срещу 2000 лева гаранция

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Departamentul Securității Statului | нерегистриран
  14
  0

  salut Hristo

 2. 12
  Мдаа | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #11 от "Уязвим ли? | нерегистриран":
  Според мен, кафената премяна му тупа като ЕКСТРА КАЧЕСТВО от времето на зрелия СОЦ.  То бива, бива, бива ... но е нахлузил здраво цървулките на Николай Кокинов и Роман Василев!  Кои са тези партньорски служби - ЦРУ ли имаш предвид? Де да беше така! Момчето здраво е разтворило бузки в това "приоритетно направление"! В смисъл в посоката, откъдето духа вятъра, но нали това размазва кафявото повсеместно ...  Подслушвано е руското посолство! Това се знае!

  Явно коментари 10 и 11 са уцелили десятката. Но всички вече ги прочетохме

 3. 11
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 10
  ****************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 9
  ЮЗУ | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #3 от "Динев изгоре яко! | нерегистриран":

  Правно-исторически факултет, след задължителната "правна" подготовка в редиците на онези "които ни пазят".  Това е теоретичната подготовка, след практичната заготовка!  Да гори, та на кладата направо - заслужава!  Всички инквизитори са били наистина специалисти по римско или канонично право. Сега ми е абсолютно ясно, защо е била така. И ми е повече от ясно, защо за другарите и такива като Динев - Инквизицията е мракобесническа, но ИНСТИТУЦИЯ!  СГП И ДАНС ИНСТИТУЦИИ ЛИ СА, ИЛИ ...

 6. 8
  СГП | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #7 от "за т.нар. ДАНС | нерегистриран":
  Освен супервисоките заплати, меките кушетки, кожените кресла и разбира се хубавите и дашни секретарки ... друг резултат няма.  Най-много да "разкрият" КОЙ на КОЙ бил любовник. Или на КОЙ е изпращал еротичен SMS - Ясен, като много етичен.  Те това са те тия!  Да вземета най-накрая, ама най-накрая, да разследвате те тия данни ЛИЧНО ВИЕ КАТО ПРОКУРОРИ!  Даже с риск да се провалите, файда ще има - ще проличи какво е истинското ви професионално ниво! Понеже не зная в последните 75 години, редови прокурор да е станал някой извън структурата на МВР и после ... да се е издигнал!  Всички които се "издигат" до последния етаж над лъвовете, са все те такива! Това е все едно да хвалим средновековния палач, че е преизпълнил нормата си!  БОКЛУЦИ И ИЗРОДИ!

 7. 7
  за т.нар. ДАНС | нерегистриран
  8
  -1

  Освен супервисоките заплати, меките кушетки, кожените кресла и разбира се хубавите и дашни секретарки ... друг резултат няма.  Най-много да "разкрият" КОЙ на КОЙ бил любовник. Или на КОЙ е изпращал еротичен SMS - Ясен, като много етичен.  Те това са те тия! 8. 6
  | нерегистриран
  10
  0

  Къде са се разбързали ..колко време мина можеше и още

 9. 5
  boiko | нерегистриран
  15
  0

  Че нали уж бяха манипулирани записите,защо отказаха срещу Янева а ще проверяват по манипулирани записи в СГС?Не е ли това двоен аршин? Или пък записите не са манипулирани?

 10. 4
  Изнудвал ли е градския прокурор председателя на СГС? | нерегистриран
  15
  -2

  Владимира Янева: Идва пресаташето и ми казва: От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата.  Аз фърча в петъка при Ицо Димов (става дума за градския прокурор на София Христо Динев – бел.ред.). И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Динев (вторият път му казва името правилно-бел.ред.) казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър?  И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…  Ченалова: Да, да, да…  Владимира Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

 11. 3
  Динев изгоре яко! | нерегистриран
  13
  0

 12. 2
  разгеле | нерегистриран
  12
  0

 13. 1
  Динев какво е осъщевствил по НК? | нерегистриран
  15
  0

  Кой го прикрива?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.