Столични адвокати зоват за ефективен протест

Столични адвокати зоват за ефективен протест

Призиви за ефективен протест и неплащане на членски внос, докато ефективно не бъдат защитени правата им, отправиха адвокати на годишното отчетно, но и изборно, събрание на столичната колегия, наброяваща над 5000 членове.

Основният повод за недоволството им са "заседналите" в правната комисия на Народното събрание от началото на миналата година промени в Закона за адвокатурата, внесени от председателя на комисията Даниел Кирилов и депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС. Измененията, подготвени от самите адвокати, им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др. Те бяха посрещнати на нож от нотариусите, частните съдебни изпълнители, юрисконсултите и счетоводителите и които видяха в това недопустим опит за изземване на техни правомощия.

Фитилът подпали досегашният председател на комисията за защита правата на адвоката към САК Владислав Янев – един от кандидатите за председател на колегията от "Адвокати за промяна". Той обяви, че ежедневно защитниците са подлагани на репресии от страна на съдии, които им налагат необжалваеми глоби, за да им затворят устата или ги гонят от залата по време на заседания. Спомената бе и съдебната охрана, подлагаща адвокатите на "унизителни тършувания и обиски" очевидно при влизането в съответните палати. Янев напомни и за искането на главния прокурор Сотир Цацаров до Конституционния съд срещу записаното в Закона за адвокатурата право на колегиите да правят проверки по сигнали за нарушения на правата на защитниците и да искат дисциплинарни производства срещу съответните магистрати.

Темата бе подета от друг адвокат с фамилия Янев, но с акцент върху изгубеното достойнство на професията. "Няма по-унижавана и мачкана гилдия от нашата, защото не даваме отпор! За мен е обидно дисциплинарно уволнени магистрати да заявяват, че са се вписали като "едно адвокатче".А уж равнопоставеният с нас прокурор да ни гледа с презрение и да знае, че ако утре го изхвърлят и той ще стане "някакво адвокатче". Кога ще се разбере, че ние работим не за себе си, а за законността?", обяви защитникът, а речта му бе посрещната с аплодисменти.

Ако трябва, да се дадат пари на лобисти, за да се приемат промените в Закона за адвокатурата, прикани пък колегата му Иван Иванов. И издигна призив за "ако не национален, поне общоградски софийски протест на всички адвокати, но не с висене по стълбите, а с невлизане по дела. Един едноседмичен бойкот, особено по наказателни дела, ще взриви цялата съдебна система и ще обърне върху нас вниманието на депутатите", заяви адвокатът. Обърна се и с призив към трима от деветимата кандидати за председатели на САК. "Иво (Ивайло Данов – б.р.), Владо (Владислав Янев – б.р.), Райна (Райна Аврамова-Еланджиева – б.р.), от понеделник насетне забравете неприязънта, не обжалвайте избора на председател!" Приключи революционно: "За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!".

"Да спрем да плащаме членски внос, докато не се направи среща с председателя на Народното събрание за задвижване на промените в закона", даде своя принос към недоволството адвокат Велислав Величков (навремето депутат от СДС).

Част от изказалите се адвокати се оплакаха от липсата на пиар на столичната колегия, който да свеждал на медиите проблемите и действията на защитниците.

До ранния следобед не бяха започнали същинските изказвания на кандидатите да оглавят най-голямата адвокатска колегия в страната. Тази година за поста се борят Ивайло Данов, Владислав Янев, Захаринка Мазнева-Драгиева, Христина Георгиева, РАди Топчев, Евгения Гечева, Райна Аврамова-Еланджиева, Стойко Бърборски и Елка Пороминска.

Миналата година след балотаж между Данов и Янев за председател бе избран Ивайло Данов, но изборът бе отменен заради многобройни нарушения. Събранието е насрочено за днес и утре. Резултати от вота най-вероятно ще има в понеделник.

Още по темата

Цялата концепция за охрана на обществения ред е сбъркана

Предишна новина

И полицаите лъжат пред съда, а законът им гласува доверие*

Следваща новина

Коментари

36 Коментара

 1. 37
  | нерегистриран
  5
  -2

  Така и никой не посм яда отговорина най-важните въпроси: Какво реално е направил Данов за адвокатите? Кои хора са зад него, че да събере толкова много гласове /дали досега известните не са старите номенклатури, кантората на топ, хай, на-най и по-по-най адвокатката и кадрите на МВР/, може би и стотици лековерни, които е умъглил при безкрайните си посещения в чуждите кантори с лицемерни обещания, сладникави приказки и усилени ръкостискания ?! Има ли и други варианти?

 2. 36
  До 35 | нерегистриран
  7
  -1

  Че точно вписаните след 2007 година гласуваха под строй за Данов. Младите най-лесно се лъжат със шарени балончета.

 3. 35
  1234567 | нерегистриран
  2
  -4

  До коментар 33:

  Явно си от тези адвокати завършели многооооо отдавна и си се вписал, като тъкъв без да държиш какъвто и да е изпит.

  Не университетите са ти виновни. Ей на..на янето жената - галка е завършила СУ ....и какъв е резултата.. плачевен.

  Забелязвам, че само дъртите адвокати ревът, че имало много университети.

  Аз пък предлагам вместо да се закриват университети да въведат ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ИЗПИТ за всички адвокати вписани преди 2007 г., а тогава да видим колко струвате.

 4. 34
  | нерегистриран
  7
  -1

  Ще направи куп поразии и издънки както досега. Но да караме поред:

  Първо, ще направи два-три популистки хода, после ще започне да си копа собствените интереси, а те са -да се изявява като председател,междувременно да държи здраво правната помощ и да се отблагородява на своите гласоподаватели, да мачка враговете както може и да си изпълни своята задача продиктувана от лобито на големите кантори. Постепенно ще става все по-трудно да си адвокат и особено такъв, който не харесва и критикува Данов. И все повече групи дейности ще се отнемат от редовите адвокати и ще се възлагат само на големи адвокатски фирми. Щом вчера се явиха дружно съдружници в големи фирми и си дадоха бюлетините да им ги попълват на масата на Данов, значи нещо е замислено. Ликуй народе.

 5. 33
  Скъпи адвокати | нерегистриран
  8
  0

  Скъпи българи, стига сме мислили интригантски, по български. Няма никакво значение кой ще изберете за шеф Данов или Бърборанов, все тая. Нека погледнем исторически 1989г. - 1 правен факултет, 2016г. -9 правни факултета. 1989г. - 5 медицински факултета, 2016г. -6 медицински факултета. Лекарите намаляват, а да сте чули, някой лекар да предлага да се създадат още 5-10 нови факултета за медици? И кои ги разрешава тези работи, кой има най-голямо лоби във властта, председателката на Народното събрание каква е била преди да стане политик? Скъпи адвокати, защо не вземете малко акъл от докторите? Гордостта и алчността на никого не прощават.

 6. 32
  | нерегистриран
  6
  -1

  Ако искате да знаете кой са избрали си задайте въпроса& Какво полезна е направил? И като не намерите нищо освен лицемерие си задайте и другия въпрос: Какво тепърва ще направи?!

 7. 31
  The clearest | нерегистриран
  7
  0

  Кого избраха в крайна сметка за председател? ????????????????????

 8. 30
  Много сте зли бе ей. | нерегистриран
  12
  -3

  Това адвокатите нямат никаква хуманност в себе си. Ами нека го изберат Данов, че вече не е първа младост, толкова чупки в кръста прави, за да се хареса, че като нищо може да се схване в кръста за винаги. Ако бъде избран ще бъде постигнат и поне един положителен ефект за всички български граждани - цените на зехтина и олиото рязко ще спаднат. А сега съвсем сериозно - Ужааааааас.

 9. 29
  ((((((((((((((((((((((((((( | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #26 от " Кофти матриал | нерегистриран":
  Уважаеми колеги, първото впечатление за вашите чутовни знания се придобива от правописа. А той, за съжаление, е отчайващ. Не знам кой нормален човек би наел неграмотен адвокат. Защото ако си неграмотен - значи малко си чел. Преди да предявите гръмовните си претенции, моля, научете се къде се слага пълен член. Поне това!

  И твоя правопис куца дружке.Поне запетйките научи. Недей да скърбиш, не пищи ! И чети,чети,чети учи се.

 10. 28
  | нерегистриран
  15
  -2

  Победи лицемерието! И Господ не може да ни спаси от собствената ни слепота и тъпота! Сега започва голямото поне 3 годишно сърбане.....!

  А да ви е честито!

 11. 27
  | нерегистриран
  19
  -2

  Убедителното мнозинство на И.Данов и тази година е налице. До това мнозинство се стигна след няколкогодишно пръскане на щедри обещания -ще променим, ще се погрижим, ще ви осигурим работа, ще имаме пред вид...и разбира се и с не толкова абстрактно като обещанията материално стимулиране, договорки и зависимости. Даже адвокатът Стойко Бърборски е по-достоен кандидат, защото не е обещал на никого нищо, което няма намерение да изпълни, не си лъска фасадата, не търгува с влияние, каквото позицията на Данов му дава.

  С какво Данов ще спре девалвирането на занаята ни и как ще ни реабилитира пред обществото -с интриги, машинации и номера, които скоро ще лъснат когато неговите подръжници си потърсят обещаното.

 12. 26
  Кофти матриал | нерегистриран
  10
  -3

  Уважаеми колеги, първото впечатление за вашите чутовни знания се придобива от правописа. А той, за съжаление, е отчайващ. Не знам кой нормален човек би наел неграмотен адвокат. Защото ако си неграмотен - значи малко си чел. Преди да предявите гръмовните си претенции, моля, научете се къде се слага пълен член. Поне това!

 13. 25
  айде, айде | нерегистриран
  9
  -20
  До коментар #23 от "Стига срам. | нерегистриран":
  Аз не бях там, не ядох, не пих, не се веселих ,защото се погнусих от селянията,алчността,нечистотията и простотията .Не искам и никога няма да бъда. Аз бях при народа си и не се срамувам от себе си и приятелите си. Прав сте.То не бяха коктейли, то не бяха екскурзии на ганьовците до Мадрид,Барселона,Париж,Йерусалим,Белград,Бостън, и кой знае още къде.То не бяха служебни защити на воля ,то не бяха кабинети ,то не бе лапане ,лапане, лапане ,то не бе селяни на власт,то не бе див порив към власт ,то не бе облъчване тип " Вишински",то не бе,"аз съм промяната" ,"аз съм промяната", "аз съм развитието" то не бе "промяна" и развиване ,развиване , облаги и пунта мара пернишки малоумия от детството на СДС,то не бе "всичко хубаво е синьо" . Иде време за нормалност . Да кажем сбогом на арогантната простотия ! Време е адвокатурата да си отдъхне.Стига срам. Да кажем сбогом на бай Ганьо.

  В този форум дежурят платени лузъри!  Стига сте настройвали срещу адвокатите! Да, и Цветанов оцени Менко ... по достойнство! В цял свят, когато имаш проблем, искаш - адвокат. У нас - прокурор! Плащаш и получаваш! Така че, не адвокатурата като свободна професия създава проблеми! Проблемите ги създават политиците и т.нар. съдебна власт!  А платените тролове във форума е ясно какво защитават - монопола на онези раздаващи "правомощия" от МП и т.нар. съдебна власт! Това са нотариуси, частни съдебни изпълнители, държавни съдебни изпълнители и вся остольная сволоч зависеща от преразпределението на хранилката от държавната софра. Иначе знаем - изцяло сте за частната инициатива и свободното пазарно стопанство!  БОКЛУЦИ!

 14. 24
  адвокат | нерегистриран
  21
  -3

  Аз съм адвокат от 25 год.,но такова ниско професионално адвокатско ниво,не е имало.ПУЦ-ове бълват неограничен брой притежатели на диплома по право.Тези,които се намърдат в прокуратурата и съда,искат-не искат,малко по-добре от нас се развиват.Сами сме си виновни за трагчното ни състояние.Решението на проблема минава през закриване на всички ЮФ за период от 10 год.Слуд това да бъде отворен само ЮФ при СУ"Климент Охридски".Другото е нерешаване на проблема.

 15. 23
  Стига срам. | нерегистриран
  17
  -1
  До коментар #22 от "Филофоб | нерегистриран":
  И аз бях там. "Ядох, пих и се веселих". Гледах, слушах и се чудех на незрелия ентусиазъм на хора, които с изключителен апломб отправяха популистки послания, но най-лошото е, че предлагаха и популистки решения. Характерното за всяка форма на популизъм е правдивото и справедливо звучене на отправяните послания. Бурните аплодисменти обаче заглушиха здравия разум, несериозността и невъзможността от изпълнение на предлаганите неправилни разрешения,които се приеха. Най-сериозния проблем обаче се оказа лекотата, с която бяха приемани съмнителни декларации, дерогиращи самосъзнанието за персонална и колективна еманация на форум на добре образовани и свободомислещи хора, призвани да бранят правата и законните интереси на гражданите. Това опосредяване на ОС на САК има своите исторически корени и в най-новата ни история. Неизвестно защо обаче опитни и грамотни колеги не се възпротивиха. Дали защото имаха снимки по брощурите, дали защото припознаха някои от позиращите, никога няма да се разбере. Факт е обаче, че едните призоваваха за ефективни действия, които да доведат до негативи за другите, а другите бурно ръкопляскаха. Ужас. Адвокатската професия по дефиниция следва да е дълбоко благородна и иморална, също като съдийската, бидейки арбитър, като прокурорската, бидейки защитник на публичния интерес, като тази на полицаите, призвани да ни пазят. Нищо обаче не доказа, че се различаваме от онези 400 човека, окъпани във всенародната любов, силна дотам, че да ги пази НСО. Защо нито един кандидат за председател не отказа от възнаграждени, защото се състезават единствено за него. Който не го разбира - жалко, на който не му изнася - сори. Това обаче е голата истина. Ако е вярно, че адвокатурата е цвета на нацията, то каквато нацията, такъв и цвета. Еее, жалко за нацията де.

  Аз не бях там, не ядох, не пих, не се веселих ,защото се погнусих от селянията,алчността,нечистотията и простотията .Не искам и никога няма да бъда. Аз бях при народа си и не се срамувам от себе си и приятелите си. Прав сте.То не бяха коктейли, то не бяха екскурзии на ганьовците до Мадрид,Барселона,Париж,Йерусалим,Белград,Бостън, и кой знае още къде.То не бяха служебни защити на воля ,то не бяха кабинети ,то не бе лапане ,лапане, лапане ,то не бе селяни на власт,то не бе див порив към власт ,то не бе облъчване тип " Вишински",то не бе,"аз съм промяната" ,"аз съм промяната", "аз съм развитието" то не бе "промяна" и развиване ,развиване , облаги и пунта мара пернишки малоумия от детството на СДС,то не бе "всичко хубаво е синьо" . Иде време за нормалност . Да кажем сбогом на арогантната простотия ! Време е адвокатурата да си отдъхне.Стига срам. Да кажем сбогом на бай Ганьо.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.