Български евродепутати дискутираха срещу "дискриминационния" мониторинг на ЕК

Български евродепутати дискутираха срещу "дискриминационния" мониторинг на ЕК
Заседанието на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.  Снимка: "24 часа"  

Българските евродепутати от различни политически парти обявиха Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за дискриминационен и неефективен и призоваха за незабавното му прекратяване, съобщи БНР.

Депутатите се изявиха на дискусия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Срещу механизма се изказаха и депутати от Германия, Холандия, Испания, Великобритания и Румъния, които поискаха Брюксел да наблюдава корупцията във всички 28 държави на ЕС. 30-минутната политическа дискусия няма правно-обвързващ характер и е формална процедура след публикуването на докладите на ЕК за България и Румъния всяка година, подчертава БНР. Само ден преди дискусията Съветът на министрите излезе със заключения, че мониторинът за Румъния скоро може да отпадне, а от България се изисква спешно да ускори реформите.

"Има и други корумпирани държави в ЕС, механизмът се използва за вътрешнополитически цели и за дискриминация спрямо приемането на България и Румъния в Шенген, критериите му са неясни и неефективни", заявиха Ангел Джамбазки от ВМРО, Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС.

"Този механизъм е дискриминационен, защото проблеми с корупцията и върховенството на закона има в много държави-членки, а той се прилага само за България и Румъния", обясни тезата си Радев. Според "24 часа" той е заявил, че мониторингът трябва да бъде заменен с прилагането на общия механизъм за върховенството на закона. Не става ясно дали евродепутатът от ГЕРБ има предвид процедурата по Механизма за върховенството на закона, която, за разлика от тази по Механизма за сътрудничество и проверка, може да има доста сериозни последици. При процедурата за върховенство на закона в най-тежкия случай може да се стигне до суспендиране на правото на глас на държава членка.

Мария Габриел пък заяви, че в докладите се отбелязвали най-често пропуски и наблюдения, но чрез препоръките не се очертавали ясно критериите и етапите, които да извървят България и Румъния, за да отпадне механизмът.

"Този механизъм буксува от 4 г. и няма никакъв напредък", е тезата на Илияна Йотова. "Това ли е най-добрият инструмент, с който ЕК може да сътрудничи с двете държави. Не ви ли притеснява, че този механизъм е повече политически инструмент за вътрешно-политическа употреба и за двоен стандарт във външно-политически план", попита евродепутатката и се заинтересува колко струва изготвянето на един доклад.

"Може би Еврокомисията трябва да провери какъв е проблемът с този механизъм, който му пречи да дава резултати за поредна година. Иначе влизаме в безкрайна бюрократична процедура, от която в крайна сметка не следва желаният напредък", заяви бившият докладчик за България Джефри ван Орден. Германският евродепутат от социалистите Биргит Зипел обаче попита: "Защо наистина толкова години не се променя културата в тези страни?".

"Намирам за тъжна ирония това, че България и Румъния са принудени да извършат всички тези реформи и когато най-накрая успеят, може би няма да има Шенген, към който да се присъединят, защото той е на ръба на разпадане", заяви Хуан Лопес Агилар от левицата в Испания.

От присъстващите единствено бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей защити запазването на мониторинга докато проблемите не се решат. "Изобщо не смятам, че страната и моите съграждани са дискриминирани от този механизъм. Напротив, ако направите проучване, мнозинството от хората ще ви кажат, че искат той да продължи. Механизмът е в услуга на хората, а не на политиците, които естествено, че не го харесват. Ако не бяха докладите, успешното антикорупционно звено на румънската прокуратура отдавна щеше да бъде закрито. Питате защо толкова години България не изпълнява препоръките. Отговорът е – защото няма политическа воля. Политиците не искат да бъдат съдени, а имуществото им – конфискувано", заяви тя.

По-късно на дискусията, организирана от ГЕРБ, БСП и ДПС и в присъствието на представители на съдебната и изпълнителната власт, тезите бяха повторени.

В изказването си обаче главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е нереалистично мониторингът да отпадне веднага, но той обслужва вътрешнопартийни интереси.

"Абсолютно нереалистично е да очакваме незабавното прекратяване на действието на Механизма за сътрудничество и проверка. Важно е да осъзнаем, че такъв акт ще се дължи не само на действията на ЕК, но и на собствените ни усилия, даже само на тях. Той следва да е резултат на съгласувани действия на всички държавни органи, а и на обща позиция на основните политически партии, защото е от значение за страната ни, а не за тази или онази партия или коалиция", каза Цацаров, цитиран от "Дневник".

Според него е напълно постижимо да мислим за отпадане на мониторинга в рамките на настоящия мандат на ЕК, както заяви на 18 февруари и председателят й Жан-Клод Юнкер.

"Не може да има съмнение, че цялостният ефект на този механизъм за страната е повече от положителен. Докладите са колкото коректив, толкова и стимул. Дават обективна оценка на постигнатото и са изиграли ролята на катализатор и за законови промени", каза още Цацаров. Добави, че в последните години механизмът действа повече като средство за проверка, отколкото за сътрудничество и именно като такава възприемал и препоръката за независим анализ на прокуратурата. Напомни, че още през есента на 2014 г. е поискал да има у нас постоянна мисия от чужди експерти, които да подпомогнат реформите в съдебната власт и прокуратурата. Тогава ми бе отговорено, че такава помощ не може да е в рамките на механизма, а 2 г. по-късно виждаме, че е възможно, коментира главният прокурор.

Според него източниците на информация, която служи за основа за изводите и препоръките в доклада на ЕК, са спорни. Разказа, че в срещите с експертите на ЕК участват и експерти, "чиято компетентност е под огромен въпрос". Отправи упреци и към постоянния съветник на ЕК в България Юри Бюрер Тавание – нямало непрекъснати контакти с него, виждал го веднъж на четири месеца, когато евроекспертите са у нас, но не и по други поводи. "Предаването на непълна и дори на едностранна информация, особено от Министерството на правосъдието, бе сред основната причина за последните текстове в последния доклад, които са несъответни на действителното положение", заяви Цацаров. И разкритикува, че за разлика от Румъния, много често държавните органи в България нямат единна или поне съгласувана позиция по доклада.

Смята, че препоръките в доклада се формулират общо, акцентира се на факти с нееднозначно значение. И даде пример с посочването в доклада на записа между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Да оставим настрана дали записът е законен или не, но според проучване едва 8,3% от българите считат, че въпросните разговори са сред основните проблеми на съдебната система, каза Цацаров.

После изрази опасението си, че мониторингът все повече се превръща в инструмент за вътрешнополитическо противопоставяне и борба. Заяви, че месеци преди докладът да излезе, е било насаждано убеждението, че ще е "унищожителен". Обективно погледнато докладът не е оптимистичен, но е далеч от това определение, допълни Цацаров.

По думите му имало множество произволни тълкувания на препоръките, които с нищо не допринесли за изпълнението им, но обслужили целите на политическата конюнктура. И допълни, че вътрешнополитическата полемика се свежда до елементарната теза "за" или "против" механизма и така бележи разделителни линии не само в политическия живот, но и в съдебната власт. "Хората и институциите се определят като реформатори или като привърженици на статуквото, едни и същи лица засипват аудиторията с безсмислени тези за това как от запазването на механизма зависи победата над олигархията и мафията", каза още той, цитиран от "Дневник". И добави, че дори дискусията в Европарламента се определяла в партийна декларация (има предвид позицията на Гражданския съвет на Реформаторския блок – б.а.) като опит за оказване на политически натиск върху ЕК.

Това е елементарната полемика вътре в страната, която принизява механизма и не изпълнява целите му, заяви Цацаров.

Безспорни за ВКС факти срещу Мургина, апелативните съдии намериха за декларативни

Предишна новина

ВАС с крачка по-близо до признаване правото на непълнолетните лица самостоятелно да подават жалби

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 6
  ************************************************************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 5
  Ран Босилек | нерегистриран
  12
  -1

  Със 100% сигурност мога да кажа, че в представителството на ЕК у нас от редови граждани и магистрати се изпращат множество документи с абсурдни становища издадени от ИВСС, ВСС и др. подобни органи. Иначе казано представителството работи по оригинални документи, а не по твърдения.

 4. 4
  | нерегистриран
  14
  -1

  Нашите се напъват , като гладен във ВЦ напън,-) Не разбрахте ли , че хората ни знаят . Информацията не капе до комисията, тя направо тече от хилядите българи сблъскали се с гнилите ябълки в системата!! Колкото и да се напъвате да си се кротнат така нещата, няма да стане!

 5. 3
  | нерегистриран
  4
  -16

  Да поздравим българските евродепутати! Каквото и да си говорим тук, водени - за съжаление,от чисто котерийни страсти,простиращи се до хоризонт най- често ограничен от носа ни, днес те защитиха национална кауза!

 6. 2
  | нерегистриран
  17
  -5

  Адмирации за Моника Маковей! Както обикновено - ясна, точна и категорична. Затапването е неспасяемо, а еврольольовците ни да хапнат по едно брюкселско зеле след поредния сеанс за обслужване на мутрокрацията и организираната престъпност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.