Информационен комисар да следи публичността на администрацията

Информационен комисар да следи публичността на администрацията

Всяка информация, поискана от администрацията и предоставена на трима души, трябва да се публикува на сайта на ведомството, а то е длъжно да отговаря на заявления по интернет. Тези изменения в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), които са в сила от 12 януари, бяха отчетени от "Програма достъп до информация" като голям напредък през миналата година.

Организацията представи доклада си за състоянието на достъпа до информация през 2015 г.

Като най-тежък проблем от ПДИ отчетоха новия Закон за обществените поръчки, който е ограничил обема от публична информация. В профилите на купувачите вече не се публикуват данни за плащанията по сключени договори.

Шефът на правния екип на ПДИ адвокат Александър Кашъмов посочи като проблем и липсата на фокус върху публичността на декларациите на лицата на висши длъжности в проекта на антикорупционен закон, известен като закона "Кунева". "Не съществува по-добър начин за превенция на корупцията от публичността на декларациите, но проектозаконът изобщо не адресира този проблем", каза Кашъмов и обясни, че с новия нормативен акт не се прави нищо, за да се преодолее практиката всяко ведомство да разбира публичността на декларациите както си иска и се заличават най-различни данни от тях.

От ПДИ настояват за промени в закона, с които да се създаде информационен комисар, т.е. единен държавен орган, който да уеднаквява практиката за достъп до информация в цялата администрация и да контролира отделните ведомства. "При нас има драстични разлики в публичността, в отговорите на заявления по ЗДОИ, всяко министерство, всяка агенция е отделна губерния", коментира нуждата от такъв орган адвокат Кашъмов. Директорът на ПДИ Гергана Жулева посочи, че има държави, в които тази функция е възложена на националния омбудсман. По думите ѝ основната роля на централен орган, който и да е той, ще е да уеднакви практиката. "Сега какъв отговор ще получиш на заявлението си, зависи от това какво съдебно решение е чел юрисконсултът, който ти отговаря", заяви тя. Жулева разказа, че ПДИ е настоявала такъв централен орган да бъде създаден с последните изменения в закона, но това не е станало с мотив, че няма средства. "Като гледам какви администрации съществуват, с колко дублиращи се функции, се чудя дали това е действителната причина", каза директорът на ПДИ.

Както и през предишни години един от най-честите мотиви на администрацията да не предоставя информация е, че тя засяга трети лица. В такива случаи чиновниците питат третото лице дали е съгласно данните да бъдат предоставени и ако то не отговори, гражданинът получава отказ на заявлението си за достъп до информация. С последните промени в ЗДОИ нещата се обръщат и мълчанието на третото лице ще се приема за съгласие информацията да бъде предоставена.

Предстои от ПДИ да оценят дали администрацията изпълнява закона и отговаря по интернет на електронни заявления за достъп до информация. Първоначалните наблюдения на експертите са, че много ведомства държат дори след като са предоставили данните по имейл, след това да ги изпратят и на хартия. Адвокат Кашъмов подчерта, че при е-заявленията не се иска електронен подпис. ПДИ вече е спечелила на първа инстанция дело срещу отказ на председателя на Пловдивския районен съд Иван Калибацев да предостави информация без е-подпис.

От ПДИ прогнозираха, че 2017 г. ще е годината на електронния достъп до информация. До 1 юни 2017 г. трябва да е готова платформа за достъп до обществена информация. Тя трябва да бъде изградена от Министерския съвет. Платформата ще осигурява възможност за подаване на заявления, а всяко ведомство ще е длъжно да публикува в нея решенията си по ЗДОИ и самата предоставена информация. 

Европейската заповед за арест не се изпълнява при доказано лоши условия в затворите

Предишна новина

Апелативният съд не пусна от ареста обвинения за двойното убийство в Ботевград

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Центурион | нерегистриран
    0
    -1

    Администрация се лекува с децимация!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.