Призовка към съседка във "Фейсбук" за втори път спъна прокурорка за шефски пост

Призовка към съседка във "Фейсбук" за втори път спъна прокурорка за шефски пост

Изпълняващата функциите на районен прокурор на Тервел Маринела Марчева за втори път не получи подкрепата на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оглави районната прокуратурата в града. Прокурорската колегия на съвета отказа да избере Марчева за титуляр заради случай от 2013 г., при който обвинителката поканила през "Фейсбук" съседката си Светлана Денева да се яви в прокуратурата, като двете имали личен конфликт.

"Този начин на покана на гражданин в районна прокуратура е недопустим. Има институт на призоваването, а ако си замесен лично ти, това изключва отправянето на лична покана някой да те посети в институцията, в която работиш. Работила съм в районна прокуратура и зная как хората в малкия град се познават и какъв обществен отзвук има подобно поведение", обясни позицията си Елка Атанасова, която се обяви срещу избора на Марчева.

Марчева беше кандидат за мястото и през февруари, но и тогава ВСС не я избра. И при двете процедури, тя получи само един глас в своя полза, но продължава да изпълнява функциите на районен прокурор на Тервел. Този път "за" нея гласува само Васил Петров. 

Днес членовете на прокурорската колегия обсъдиха още два случая от практиката на прокурор Марчева, в които тя пък се е произнесла по дела, в които пострадал се явявал баща ѝ. Те са били обсъждани от ВСС и миналата година, когато Марчева е имала възражения към последната си оценка от атестация. В единия случай става дума за опит за кражба на ограда, като по това дело наблюдаващ прокурор е била именно Марчева, а баща ѝ е разпитан като свидетел. Делото е образувано през август 2013 г., а едва през ноември тя се е отвела. Пред съвета още миналата година прокурорката обяснява, че се е получило "недоглеждане", което не ѝ се е случвало друг път.

Другото дело е за срязани гуми на автомобила на бащата на прокурор Марчева, като за него тя казва, че е попаднало при нея след обединяване на преписки, извършено от районния прокурор Живко Желязков, за което тя разбрала по-късно и също се е отвела.

Днес Елка Атанасова коментира, че има принципно несъгласие с професионалното поведение в миналото на прокурор Марчева, като подчерта, че във Върховния административен съд върви производство по обжалване на атестацията на прокурорката. Тя е представила материали, от които се установява, че по двете спорни дела, баща ѝ няма качеството на пострадал по смисъла на НПК, защото не е собственик на недвижимия имот и на автомобила. Нямало спор обаче, че той ги е ползвал, още повече, че сигналът за кражбата е подаден лично от Марчева.

По време на изслушването днес Елка Атанасова попита прокурор Марчева и за микроклимата в районната прокуратурата, от което стана ясно, че там работи още само един прокурор, с който в последните години не били в добри отношения.

"С колегата отношенията ни винаги са били колегиални и добри до 2013 г. , когато настъпи този рязък обрат в тях, което не мога да обясня на какво се дължи. Гледам напред, продължавам да работя. На първо място за мен е достойнството на магистрата и на тази база чрез диалогичност колегиалност да работя занапред в нашата прокуратура", каза по този повод Марчева.

В разрез със закона МП аутсорсва охраната на съдебните сгради

Предишна новина

Румънското правосъдие: Брендо беше осъден на 14 години затвор

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  пострадал | нерегистриран
  1
  0

  Не ми е ясен коментирания случай и не вземам отношение по него.

  Коментарите ме наведоха към явление, което все повече се разширява и изпреварава законовата уредба. Например- печатната медия! Публикува се невярна, непроверена и накърняваща репутацията информация, като единственото вярно е например службата и името. Има общо законодателство, но е бавно, поради процесуалните действия на институциите.

  Не е възможно в правова държава да се извършва действие по "изпълнение на административното наказание "обществено порицание", без да е виновен "нарушителя" и без да има нарушение!

  Време е да се вземат СПЕШНИ законови мерки за защита правата и свободите на личността в интернет пространството и печатните издания.

 2. 6
  dada | нерегистриран
  3
  -5
  До коментар #4 от "justice | нерегистриран":
  Разбира се че няма да я изберат и 20-ти път да кандидатства!

  Аман от селски пръчки с големи амбиции.

  Вие представяте ли си какъв ръководител ще бъде тая провинциална селянка? Какъв морал ще има?

  Ама ти си бил голям гражданин. Нищо, че живееш в кашонена колиба под Лъвов мост. Ти си шефа.

 3. 5
  Jivko | нерегистриран
  3
  -4

  Най-големия сикаджия в прокуратурата е Живко Желязков

 4. 4
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 3
  абв | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #1 от "123 | нерегистриран":
  Адмирации за ВСС, че не са избрали Марчева! Не я познавам, нито пък съм от тоя град, дори не съм го чувала, а то и прокуратура имало там. В селските градове и прокуратури, хората които са в съдебната власт - било съдии или прокурори, започват да се изживяват като богове и започват със селските си изпълнения. Призовка по фейсбук - звучи ми като "ти знаеш ли коя съм аз, а? аз работя в прокуратурата!  А в градските прокуратури как е?

  Всичко по мед и масло?!

  Абе лаф да става.

  Те и във ВСС са такива лафчии.

 6. 2
  | нерегистриран
  5
  -3

  по адм. дело № 8589/2015. на ВАС

 7. 1
  123 | нерегистриран
  14
  -10

  Адмирации за ВСС, че не са избрали Марчева! Не я познавам, нито пък съм от тоя град, дори не съм го чувала, а то и прокуратура имало там. В селските градове и прокуратури, хората които са в съдебната власт - било съдии или прокурори, започват да се изживяват като богове и започват със селските си изпълнения. Призовка по фейсбук - звучи ми като "ти знаеш ли коя съм аз, а? аз работя в прокуратурата!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.