546 тома прати прокуратурата в съда по делото срещу братята Бобокови

546 тома прати прокуратурата в съда по делото срещу братята Бобокови
Част от материалите по делото, внесени в съда, снимки:ПРБ

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, заедно с бившия министър на околната среда и водите Красимир Живков, по делото, придобило популярност в публичното пространство като „Боклукгейт“, съобщиха от държавното обвинение. На съд заедно с братята Бобокови и Живков отива още и бизнесменът Николай Миховски, както и още двама с инициали В.К. и И.Хр.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили следните престъпления от Наказателния кодекс: чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред).

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления - Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а бившият екоминистър е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с В.К. Освен за участие в ОПГ – Николай Миховски и В.К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда.  Пламен Бобоков е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И.Хр. е предадена на съд само за документно престъпление. Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години. За извършените екологични престъпления, законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева. За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.

Преди по-малко от три седмици трима от групата на Бобокови признаха вината си за незаконния внос на боклуци у нас. Това са бившият ръководител на плевенската екоинспекция Габриел Савов, който получи 1 година и половина условно, бизнесменът Айгюн Еминов, който получи 2 години и бившият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов – 1 година. Съдът отмени действащите към момента мерки за неотклонения "подписка" на тримата. Също така отпадат забраните им да напускат страната.

Още по темата

Нетаняху пледира "невинен" в съда по дело за корупция

Предишна новина

Доставчик на онлайн услуги за споделяне на съдържание според Директива 2019/790 и какво да очакваме у нас

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.