Хаос със съдебните заседатели няма, шефът на СРС да си създаде организация

Хаос със съдебните заседатели няма, шефът на СРС да си създаде организация

Правосъдният министър Екатерина Захариева не споделя притеснението на председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, че промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) по отношение на съдебните заседатели водят до хаос. Според Лалов въведеният случаен избор на заседатели е добро решение, но няма създадени правила и в момента заседатели в СРС масово напускат, защото така не могат да планират графика си, а недостигът им може да доведе до блокиране на съда.

Захариева обаче е категорична, че всичко е въпрос на организация, която трябва да въведе всеки председател на съд, а правилата ще бъдат изготвени в шестмесечен срок и дотогава може да действа старата система на избор чрез жребий.

"По закон ВСС има задължение в шестмесечен срок да изготви правилата и е ясно, че в този срок ще се прилагат старите правила. Мисля, че до края на септември би трябвало да се промени софтуерът, който вече действа единно за всички съдилища. Има председатели на районни съдилища, които прилагат случайното разпределение на съдебните заседатели и е въпрос на организация на конкретния ръководител да организира така разпределението и графика, че да не се случват проблеми. В крайна сметка това е негова отговорност", каза правосъдният министър пред БНТ.

Според Методи Лалов обаче проблем е именно липсата на заложен срок, в който новият закон не се прилага, докато се създадат условия за действане на новия режим за избор на заседатели.

"Сега той действа, без да е налице наредба на пленума на ВСС, която да създаде организацията за приложението на този режим, няма създаден софтуер за случен избор на заседатели. Отделно от това не са и предвидени пари, които ще са значително повече", защити позицията си Лалов.

Иначе, той е съгласен, че когато за всяко дело се избират отделни съдебни заседатели, не се постига "стиковка между един съдия и дълго работещи с него заседатели, която има отрицателен ефект, защото стават екип, а екипност не се търси в работата със съдебните заседатели".

Председателят на СРС потвърди позицията си, че в момента е създаден хаос в съда, който и без това "ври от проблеми" и има нужда от подкрепа от не една и две институции.

Правосъдният министър пък контрира, че в Районен съд-Пловдив, който не бил по-малко натоварен, системата за случайно разпределение на съдебни заседатели работи отдавна, без да има проблеми. Относно недоволствата на самите заседатели в София, тя каза, че промените в ЗСВ в тази им част са съгласувани и с асоциацията на съдебните заседатели, като голяма част от идеите им били възприети. Ако все пак имало проблеми, тя призова за нова среща с представители на заседателите, на която да ги изчистят.

"Прав е председателят на Софийския районен съд, че има нужда от подкрепа и ние я даваме", добави Захариева и припомни колко пари са отпуснати на СРС за новите сгради.

Относно предложените промени в НПК тя изтъкна, че основната цел, която се преследва с тях е ускоряване на процеса и борбата с корупцията по високите етажи на властта. Като съществени изменения Захариева открои възможността само в разпоредително заседание на първа инстанция делото да може да се връща на прокуратурата и добави, че това е мярка за "дисциплиниране на страните".

Друга важна промяна според нея е възможността за дистанционен разпит на вещи лица, защото експертите са малко и невъзможността да присъстват на заседания често води до отлагане на дела. Относно въвеждането на императивен двумесечен срок за изготвяне на мотивите, Захариева каза, че той е въведен, както след съобразяване с тежестта на делата и изискването за написване на качествени мотиви, така и с желанието да се преодолеят проблемите с неоправданите забавяния на съдиите при изготвянето на мотивите.

Още по темата

Прокуратурата с публичен регистър за членство в тайни организации, съюзи и НПО-та

Предишна новина

Прокуратурата с публичен регистър за членство в тайни организации, съюзи и НПО-та

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  Пенкилер Захариев | нерегистриран
  20
  -3

  Шефът на СРС да си създаде организация, в РС-Пловдив си създали някаква, в РС-Варна друга, в Н-ския съд и те различна... Това се казва еднакво прилагане на закона! Всеки сам си създава нещо. Пълна кочина! Вместо тази да признае, че не е чувала за преходна разпоредба, за отлагане действието на закона, с цел да се осигурят условия за приложението му. Що за невежа трябва да си да напишеш в ЗСВ, че ВСС издава в 6-месечен срок наредба, която урежда организационни въпроси, но да дадеш незабавно действие на закона. Значи уумницатана практика казва: Прилагайте нов режим, при липса на организация, която да е единна за цялата съдебна система, т.е. всеки да прави каквото му хрумне. Що за умник трябва да си да не съобразиш, че за да има случайно разпределение по електронен път, трябва софтуер, но такъв няма за цялата съдебна система. Или тази не знае, че няма, все пак преди това е работила всичко друго, но не и нещо свързано със съдебната власт. Ами да беше попитала във ВСС дали има такава програма.

  Аман от пенкилер специалисти!

 2. 21
  Цитирам | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #20 от "съдия в БОС | нерегистриран":
  При нас принципа за случайно разпределение на съдебните заседатели се ползва от около година. Ползва се същия модул като за съдиите. Проблеми няма .Вярно е, че в повечето дни за всяко дело влизам с отделен състав, но това не води до какъвто и да било проблем с графика на съдебните заседатели . Не виждам причини за оплакване , освен желание за публичност  Що се отнася до казаното от министър Захариева, че има съдилища, които отдавна извършват случаен избор на съдебни заседатели, то ако това е правено за всяко дело, е в разрез със закона, тъй като ЗСВ, в старата му редакция, изискваше изборът им да става чрез жребий за всеки съдебен състав, т.е. веднъж се избират основни и резервни съдебни заседатели за съдебния състав, а това не се прави по всяко дело, каквото е новото нормативно разрешение, приложимо, обаче, едва след 09.08.2016 г. В обобщение, изместването на проблема чрез общи приказки, чрез изместване на темата, или чрез привеждане на примери на закононарушения като добри практики...

 3. 20
  съдия в БОС | нерегистриран
  3
  -11

  При нас принципа за случайно разпределение на съдебните заседатели се ползва от около година. Ползва се същия модул като за съдиите. Проблеми няма .Вярно е, че в повечето дни за всяко дело влизам с отделен състав, но това не води до какъвто и да било проблем с графика на съдебните заседатели . Не виждам причини за оплакване , освен желание за публичност

 4. 19
  | нерегистриран
  13
  0

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=357293057992322&id=168332883555008

 5. 18
  | нерегистриран
  19
  -3

  Поне стана ясна каква е тънката мисъл на министърката "Дадохме Ви пари, какво искате?". А на Лалов му е бясна още като я направи за смях със справките за ДСИ-та.

 6. 17
  Кифла осморка | нерегистриран
  23
  -5

  Извинявам се за тона, но тази ли ще ни каже на нас, които сме на пангара в СРС, дали има проблем със съдебните заседатели с "блестящите" промени в ЗСВ, или не. Тази, по правило лилаво облечена, женичка, която не е виждала съд, ГПК, НПК и т.н.

  Замълчи, женичке, и кажи на великолепните си замове да пишат ЗИД на ЗСВ и да отложат действието на закона за няколко месеца.

  Защо не дойде в СРС да види, че не само Лалов мисли това, което казва, но и всички наказателни съдии, а и мнозинството от съдебните заседатели. Да дойде да види какви псувни ще отнесе.

 7. 16
  Кви конкурси бе? | нерегистриран
  17
  -3

  Катя отдавна се е договорила да НЯМА такива! Съображенията са лични! А вие продължавайте да си драскате! :)

 8. 15
  Захариева ще... | нерегистриран
  1
  -19

  ...пусне конкурс за нотариуси след приключването на делата. Може би до края на годината ще са свършиши. Иначе тя няма общо с това, че за тези години има нотариуси монополисти, нито с това, че има още свободни места. Най-безумният и опорочен конкурс се проведе от предшественика на Засриева. Хаосът е пълен, а изхода от делата никак не е ясен. Няма как да се пусне сега конкурс, защото не се знае дали и от кого ще бъдат заети спечелените места. Най-малко министърът има интерес от забавянето на този конкурс, още повече, че местата не са апетитни...

 9. 14
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 13
  ************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12
  | нерегистриран
  28
  -2

  Че нищо не разбира от право - стана ясно от много отдавна. Поне да обърне вниемание на мъжа си и на семейството. Другото е до време, а с добро няма да я запомним!!!

 12. 11
  Решението | нерегистриран
  30
  -2

  Влиза съдията и отлага делото поради липса на законен съдебен състав, и така докато са приемат правилата и се внедри софтуера.

 13. 10
  . | нерегистриран
  31
  -2

  На това Министерство "не му върви". Мазало след мазало.

 14. 9
  До 1 | нерегистриран
  8
  -7

  И какво очакваш да направи МП по въпроса? Ще се раздадат едни пари и този ще продължава да дерибейства така, както го прави толкова години-нагло и безпардонно! И не е само той и не е само този район. Имаче Захариева си прави някакви ПР-и... Трагична работа. Няма кой да я пита какво мнение има пза свободните места и за нотариуси и за чси!

 15. 8
  Това написаха във Фейсбук от СРС | нерегистриран
  23
  -2

  Чуйте казаното от министър Захариева относно проблема със съдебните заседатели, създаден с последните изменения на ЗСВ (от 23:15 мин. от предаването). Това е пример как се избягва от същината на проблема, като се говори общо и се хвърлят цифри на ангро.  Проблемът, за който ние говорим, е в това, че в ЗСВ не е създадена преходна разпоредба, която да отлага действието му в тази част до създаване на необходимите условия за приложение на новия режим за съдебните заседатели. Без наличие на: 1) Наредба на ВСС, която няма как да бъде приета едновременно с влизане в сила на закона на 09.08.2016 г., още повече в сезона на отпуските; 2) На единен за цялата съдебна система софтуер за случаен избор на заседателите, което означава, че всеки съд би могъл да прилага различен и неодобрен от ВСС програмен продукт; 3) Без увеличаване на броя на избраните съдебни заседатели, който е крайно недостатъчен за СРС при новите правила, действието на закона от "днес за днес" създава пълна каша. Именно за това вече 24 съдебни заседатели към СРС се отказаха да участват в съдебни заседания.  Вместо конкретика, отново слушаме за предимствата на случайния избор на съдебните заседатели за всяко дело, които ние не оспорваме. Подчертаваме, че негодуваме срещу липсата на трезва преценка, че едно иначе добро решение, прилагано без да са налице предпоставките за това, ще създаде тежки проблеми.  Що се отнася до казаното от министър Захариева, че има съдилища, които отдавна извършват случаен избор на съдебни заседатели, то ако това е правено за всяко дело, е в разрез със закона, тъй като ЗСВ, в старата му редакция, изискваше изборът им да става чрез жребий за всеки съдебен състав, т.е. веднъж се избират основни и резервни съдебни заседатели за съдебния състав, а това не се прави по всяко дело, каквото е новото нормативно разрешение, приложимо, обаче, едва след 09.08.2016 г.  В обобщение, изместването на проблема чрез общи приказки, чрез изместване на темата, или чрез привеждане на примери на закононарушения като добри практики, както и чрез въвеждане на други теми, нямащи общо с поставения проблем, е контрапродуктивно. В България явно е трудно някой да признае, че е създал проблем.  Какво да кажем за декларираното от министър Захариева, че винаги е готова да помага на СРС, след като само преди няколко месеца на СРС и СРП бяха отпуснати общо недостатъчните 5,375 млн. лева, при поискани от председателя на СРС само за нуждите на съда, които са и нужди на гражданите, 5 млн. лв. В тази връзка твърдението, че са дадени "7 млн. лева, почти 6 млн. за обзавеждане", очевидно е невярно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.