МВР пак предаде тихомълком противници на Ердоган*

МВР пак предаде тихомълком противници на Ердоган*

България е върнала тихомълком на Турция още седем граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Те са открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния, съобщи БГНЕС. От пресцентъра на МВР заявиха единствено, че не могат да потвърдят информацията. От свои източници "Сега" научи, че такъв случай има. Подробности бяха описани във в. "Хюриет", който цитира агенция "Доган".

При проверката на граничната полиция са открити трима бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели. Сред арестуваните са и Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналистът от закрития в. "Заман" Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и Омер О., собственик на магазин, който е имал обвинения и за разпространение на наркотици. Не е ясно защо не са им повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата, каквато е обичайната практика. Само шофьорът е получил такова обвинение, има и присъда, която излежава в България. Вероятно това се е случило в рамките на бързо производство, той е признал вината си и се е споразумял с прокуратурата. Според БГНЕС осъденият ще бъде върнат обратно в Турция, след като излежи наказанието си у нас.

Докато българските власти гузно мълчаха, в турските медии се появиха снимки на предаването на арестуваните. Според агенция "Доган" мъжете са влезли у нас на 12 октомври и са били арестувани при опит да преминат в Румъния, но не е ясно къде са задържани. Арестуваният учител е бил разпитан у нас и освободен. Той взел автобус за Истанбул, но в Одрин бил арестуван отново. Били му повдигнати обвинения за членство в организацията ФЕТО. Останалите са изпратени в градовете, от които е поискан арестът им.

Експресното връщане на седемте турски граждани е на път да възпламени скандал, подобен на този с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, сочен за виден гюленист, който бе предаден на Турция, макар че съдът у нас отказа да го екстрадира. Казусът със седемте турски граждани не е стигнал изобщо до съда. Връщането им не е докладвано и на прокуратурата в Свиленград, въпреки че те са върнати през ГКПП "Капитан Андреево". Източник от МВР обясни, че седмината са върнати въз основа на реадмисионното споразумение между България и Турция от 1968 г., което предвижда предаване на граждани, които се издирват от правораздавателните органи на съответната държава. Заповедта за експулсирането може да се обжалва пред съд, но това не спира изпълнението. Не е ясно дали на предаването е имало представители на омбудсмана и на български или международни неправителствени организации. При предаването на Бююк наблюдатели нямаше и това също предизвика скандал. От началото на годината по това споразумение са върнати 130 души. Каква част от тях са заподозрени за участие в опита за преврат, не е ясно.

Случаят с предадените граждани рязко контрастира с отношението към политически бегълци от Турция, което демонстрира съседна Гърция. Преди няколко дни полицията в Ксанти задържа двама турски офицери в кола с български регистрационен номер. Не е ясно дали са поискали убежище, но те не бяха върнати светкавично обратно на Турция. В Гърция вече има 8 военни, избягали от режима на Ердоган веднага след опита за преврат. Те поискаха убежище, а молбите им бяха отхвърлени на първа инстанция от съда. Те още не са екстрадирани, защото обжалват.

*Статията е препечатана от в. "Сега"

ВКС: Делото за взрива в завод "Миджур" остава във Видин

Предишна новина

Ексдепутат от ДПС е осъден условно заради 9 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  до 9 | нерегистриран
  0
  0

  Тук въпросът е,че престъпната оргжанизация мевере може да отвлече, пребие, затвори всеки от нас, да фалшифицират окументи и го правят безнаказано. А който ще спори да си спомни за фалшивия паспорт на Куювич-издаден от същото мевере.

 2. 9
  Мюлер | нерегистриран
  1
  -3

  Не се правете на принципни и интересни, защото в Турция има близо 3 000 000 мигранти и чужденци...Ако ги натирят през Странджа в България и мешерето няма да остане! Да не говорим за пишещите по-долу...

 3. 8
  куку | нерегистриран
  2
  0

  АЛОООООООООООООО!!! Има ли прокурори в тая държава, Главни или каквито и да е....????

 4. 7
  Интересна компания | нерегистриран
  0
  -2

  Двама полицейски шефове, доцент, учител и журналист се возят нелегално в ремаркето на ТИР - интересна компания. Нищо чудно да е някаква нова туристическа услуга, примерно по пътя на нелегалния имигрант или нещо подобно. Абе тия според ама много добре знаят защо правят тази екскурзия.

 5. 6
  антрополог | нерегистриран
  1
  -1

  Да се знае !- МВР е основна престъпна клетка , около 70-80 процента от личния състав са потомци на криминални престъпници , назначени за милиционери след преврата на 9.09.1944г и последвалата съветска окупация !

  При съдиите и прокурорите не е по различно , повечето са деца и вече внуци на такива , носят си престъпния ген !

 6. 5
  д | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #2 от "Кукиша | нерегистриран":
  Амъ то вилаета изпълнява волята на султана.

  Къде да ходим инак ако онези ни пуснат мигрантите?

  ...относно бежанците ЕС има думата,не Турция.Нас разбира се никой няма да ни пита,защото с нашият премиер ЕС не се съобразява изобщо!България ще се напълни с чужденци,защото тя е най-подходяща,за наше съжаление!.....умрял кон как да рита?!

 7. 4
  Веселин | нерегистриран
  14
  0

  Така е, дами и господа. Веднъж започнеш ли да действаш на ръба на закона /което с Бююк си беше направо отвъд закона/, с каквито и да е мотиви, следва пълно институционално и държавно разложение, защото се погазва фундамента, обществения договор.

  И веднъж изнуден, ставаш жертва за цял живот.

 8. 3
  прокуратуро? Как ще коментираш, прокуратуро? | нерегистриран
  17
  0

  Терминологични уточнения-екстрадиране значи предаване на друга държава по нейно искане. Налага се от съд. Тук съдебно решение няма-значи нямаме екстрадиция(странно защо-щом турция ги е поискала-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се преминава през съдебна процедура, и не недопустимо чрез ЕКСПУЛСИРАНЕ ДА СЕ ПРИКРИВА ЕКСТРАДИЦИЯ-ЧЛ 33 ЗЕЕЗА).  Експулсиране значи изгонване. Спокойно можете да използвате и българската дума-изгонване-коректна е.

  Експулсиране се налага по реда на закона за чужденците.

  И тук четем чл Чл. 44а. (1) (Нов - ДВ, бр. 42 от 2001 г., предишен текст на чл. 44а - ДВ, бр. 23 от 2013 г.) Чужденец, на който е наложена принудителна административна мярка експулсиране, не се експулсира в държава, в която животът и свободата му са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко или унизително отношение.

  ТУРЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ТЕЗИ ХОРА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ! По съображенията в чл 44а. Плюс това тази заповед, и предварителното и изпълнение подлежат на жалене пред съд.

  И друго-когато има искане на друга държава ,за предаване на нейни граждани, не се извършна ЕКСПУЛСИРАНЕ(ИЗГОНВАНЕ),а се преминава през процедура по аекстрадиция. Трябва си съдебно решение. Ако съд беше казал да бъдат екстрадирани-нищо не можем да кажем-щеше да е законно!

 9. 2
  Кукиша | нерегистриран
  9
  0

  Амъ то вилаета изпълнява волята на султана.

  Къде да ходим инак ако онези ни пуснат мигрантите?

 10. 1
  ... | нерегистриран
  13
  -1

  Поредното беззаконие.

  Въпрос-уведомен ли е омбудсмана?

  Дадена ли е възможност да обжалват заповедта и предварителното и изпълнение?

  Как така се предават тези хора в Турция, при положение,че в турция има извънредно положение, суспендирана ЕКЗПЧ, арестувани хиляди съдии.

  МВР над закона ли е?

  За екстрадиция трябва съдебен акт, явно са експулсирани(?)-а АА за експулсиране подлежи на жалене, вклч и предварителното й изпълнение.

  Кой ще ни пази от беззаконията нае МВР?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.