Книгата "Медицинско право" на проф. Дарина Зиновиева събра видни лекари и юристи

Книгата "Медицинско право" на проф. Дарина Зиновиева събра видни лекари и юристи

Едно от събитията в есенния юридически живот бе представянето на книгата "Медицинско право" с автор проф. д-р Дарина Зиновиева. Видни юристи и лекари, представители на институции и млади автори по темата напълниха Зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Сред гостите, уважили автора, бяха настоящият и бившият председател на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и Даниела Доковска, съдии от Върховния административен съд, д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), председателят на Съюза на зъболекарите в България д-р Борислав Миланов, проф. Златица Петрова, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит", проф. Атанас Щерев, бивш председател на Комисията по здравеопазване в НС и ръководител на една от водещите български клиники, г-жа Здравка Христова, представител от Народно събрание (програма "Студенти на стаж в Парламента"), представители на висши учебни заведения в страната - ЮФ на СУ, ЮФ на ПУ, ЮФ на НБУ, ЮФ на РУ, Медицински университети, а също и на Института за държавата и правото на Българската академия на науката.

Книгата бе представена от проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и председател на Българско юридическо дружество. Той изтъкна изключителното значение на труда и обяви създаването на Дискусионен клуб по медицинско право, който регулярно започва да провежда обсъждания по значими теми в здравеопазването с участието на юристи, медици, държавни органи, граждани.

Проф. Иван Тодоров, научен консултант на автора, заяви от своя страна, че на базата на първото издание на книгата през 2004 г., както и на други монографии на проф. Дарина Зиновиева, са направени редица законодателни промени в правното регулиране на здравеопазването в България. На практика сегашното издание е написано въз основа на една нова нормативна база.

"Най-важното за един човек е здравето, а здравеопазването не може да се подобри без усъвършенстване на нормативната уредба. Това определя нарастващата роля на изследванията в областта на медицинското право", изтъкна проф. Тодоров. Той посочи, че с годините проф. Зиновиева, като научен ръководител и колега, е подпомагала и стимулирала младите си колеги в написването на дисертации, монографии, статии, с което вече е създадена силна академична школа по тематиката в България.

Авторът Дарина Зиновиева благодари на всички присъстващи и на последователите, които заемат специално място в книгата и в представянето ѝ. Тя връчи символично първия екземпляр от издадената книга на проф. Цветана Каменова за първоначалната подкрепа, оказана от нея като директор на Института за държавата и правото на БАН и декан, още преди 20 години. Втория екземпляр проф. Зиновиева връчи на най-младия автор - Илияна Митева, току-що завършила право и започнала научни изследвания в областта на медицинското право.

ВСС е разделен - някои спазват правилата, други ги игнорират

Предишна новина

Рецидивист с 9 присъди е осъден на 3 месецa затвор за 50 лв. подкуп

Следваща новина

Коментари

0 Коментара