Качеството на правосъдната дейност и администрацията в СРС е безобразно. Протестът на съдиите - възмутителен

Днес съдии и служебен персонал на Софийския районен съд, водени от техния административен ръководител Лалов, протестираха срещу ВСС.

Обявените от тях причини за протеста са следните, цитирам:

- "Неравностойно положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи";

- Непрестанни проверки, накърняващи независимостта на съда;

- Липса на институционална подкрепа за решаване на проблеми на съда (относно недостига на сграден фонд, средства за оборудване, проблеми със съдебни заседатели и др.)"

На пръв поглед, за незапознатите със системата, това звучи като напълно основателни и легитимни причини за недоволство. Проблемът е, че напълно се разминават с фактите. А фактите за периода от 2012 г., когато встъпи в длъжност сегашният ВСС, са:

- Увеличен брой на щатните съдии/мл.съдии в СРС с 48 бр. т.е. почти с 40% (от 139 съдии на 187).

- Увеличена численост на административния персонал на СРС с общо 121 бройки (и въпреки
твърденията за натовареност ръководството на СРС, т.е. Лалов, продължава да държи цели 31 бр. незаети, което белег за слабо административно ръководство на съда, а не проблем на ВСС).

- По отношение на сградния фонд - отпуснати 6,9 млн. лева за ремонт и пускане в експлоатация на новата сграда на СРС на бул."Цар Борис ІІІ. Още 3 млн. лв. за обзавеждане и още 2 млн. и 50 хил. лв. за компютърна техника, комуникации и пр. Отделно от това - още 3,1 млн.лв. за обзавеждане, компютри, комуникации и др.под. на осигурената сграда на СРС на бул. "Скобелев".

- 7.6 млн.лв. годишно за заплати и осигуровки.

Това са реалните факти, които напълно опровергават обявените от Лалов и подбудителите му причини за днешния протест.

Що се отнася до демострираното от съдиите от СРС нежелание да бъдат проверявани по съответния законов ред - това е наистина възмутителна претенция. Не, трябва да бъдат проверявани колкото може по-често, защото всеки запознат със системата знае за безобразно ниското качество на правосъдната дейност и съдебната администрация там!

Източник: Профилът на Борислав Цеков във Фейсбук

Адвокат иска очна ставка по делото"Евстатиев"

Предишна новина

Нов съдебен процес заплашва да осуети Брекзит-а, пише "Сънди таймс"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.