Съдът отказа да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище

Съдът отказа да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище
Летящото спагетено чудовище

Пастафарианството в България ще продължи да се практикува предимно на маса, но все така неофициално, след като не беше регистрирано като вероизповедание. Справка на "Правен свят" показа, че Софийският градски съд (СГС) е отказал да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ), която обединява пастафарианците.

Характерно за последователите на ЛСЧ е, че трудно могат да останат незабелязани, ако спазват собствения си дрескод, който включва носенето на гевгир на главата. Не малко пастафарианци по света успяха дори да се снимат с гевгири за личните си документи.

Пастафарианците приемат, че вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище - с един размах на макаронените си израстъци той е създал времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие. Всъщност, това е абсурдната теория на основателя – физикът Боби Хендерсън, с която той се бори срещу креационизма в учебната програма в Канзас, САЩ. Хендерсън казва, че твърдението, че човечеството е създадено от Летящото спагетено чудовище е толкова абсурдно, колкото и обяснението за говореща змия и изтръгването на реброто на Адам в християнството.

Иначе, пастафарианците съвсем сериозно вярват в рационалните и научни обяснения за света, вкусната храна и добрите напитки. На особена почит в религията е бирата.

Историята на пастафарианството и някои прояви на последователите му обаче са приети от съда като търсено противопоставяне на други религии и това в крайна сметка е довело до отказа от регистрация.

Заявлението за регистрация беше направено още през лятото от учредителя Стефан Кирязов. В искането за учредяване на вероизповедание са се подписали 27 души, декларирали присъщността си към пастафарианството.

В решението на съдия Владимир Вълков се посочва, че споделените убеждения сами по себе си не са достатъчни за институционализиране на дейността, като изтъква, че вероизповеданието предполага споделена вяра, за която е характерна и сакралността. Като цитира Конституцията, според която свободата на вероизповедание е ненакърнима, съдът посочва и задължението на държавата да поддържа търпимост и уважение между различни вероизповедания. Съдия Вълков е установил, че от представения устав на Църквата на Летящото спагетено чудовище, идеологията на вероизповеданието се противопоставя на останалите религии.

По делото е било получено становище и от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет, в което били приложени разпечатки от пастафариански ритуали, включително бракосъчетание. През лятото в медиите беше отразена първата пастафарианска сватба в България на учредителя Стефан Кирязов и съпругата му Николет Стефанова. Младоженците бяха бракосъчетани в музея "Земята и хората" от пастор с черпак и гевгир на главата, който държеше в ръцете си една от свещените библии на пастафарианците - "Вселената в орехова черупка" от Стивън Хокинг. Всичко това се е видяло твърде показно и на Дирекция "Вероизповедания", и на съда, като в решението се казва, че използваната символика наподобява ритуали на други религии, което е възприето като противопоставяне.

"Иронизирането на възприети в християнството послания, предвид и очертаната в устава история на формиране на следваното от общността убеждение и декларираната мисия обективно влизат в противоречие с конституционно утвърдения принцип на верска толерантност", пише в решението си съдия Вълков. В него той посочва още, че според Конституцията, с правата си гражданите не могат да засягат чужди такива, което от гледна точка на вероизповеданията означава, че всеки е длъжен да се въздържа от действия, които сам би приел като засягащи, ако са насочени към неговата вяра.

Отказът на съда обаче едва ли ще откаже последователите на Летящото спагетено чудовище от вярата им. В България броят им постоянно расте и вече са над 2000. Статистика за тенденциите в продажбите на гевгири обаче не успяхме да открием.

Ясен Тодоров: Псевдодемократите, нападащи Темида, не успяват да превъзмогнат болшевишкия си ген

Предишна новина

Вичо Вичев засега остава в Софийската апелативна прокуратура

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 27
  | нерегистриран
  2
  -3

  А какво ли ще каже горната инстанция по жалбата срещу този отказ ? В Холандия, може а в РБ - не.

 2. 26
  Кукуригу | нерегистриран
  6
  -1

  "Всеки може да вярва в каквото си иска."

  Там е работата, че те не вярват, не и точно в това, в което уж се състои религията им. :D

  Другото - забавления, "разобличаване" на суеверията и пр., не е работа на религията, т.е. това, което ги разобличава, пародира или служи за забавление, едва ли може да бъде вероизповедание.

  Познавам един от последователите на вярата - не споменатия, а друг, редови последовател. Лятото стана дума за заявлението им за регистрация. Аз тогава му казах, че на мястото на съдията аз лично одма ;) ги отрязвам, по горните причини, но предполагам, тъй като много от хората, от юристите и от съдиите в частност са формалисти, че имат добри шансове за регистрация. Е, видяхме поне, че формалистите не са 100% от всички. Мотивите на Вълков не знам какви са, но по същество решението според мен е правилно.

  И да не забравя да спомена - аз също като тях съм атеист.

 3. 25
  K.Georgiev | нерегистриран
  1
  -2

  Към 5:http://pravoslaven-sviat.org/2014/08/11/ateizma-e-psihichno-razstroistvo/

 4. 24
  K.Georgiev | нерегистриран
  1
  -2

  Към 4:http://lib.pravmir.ru/library/readbook/2341#part_39705

 5. 23
  K.Georgiev | нерегистриран
  1
  -2

  Към 3: http://pagez.ru/olb/feofan1/1144.php

 6. 22
  K.Georgiev | нерегистриран
  1
  -2

  Та бъгът продължава да си го има, затова и ще дам линковете към източниците в отделни постинги, за което се извинявам и моля за разбиране. Както и обръщам внимание на админите за този проблем в системата, ако не е временен проблем или такъв свързан само с моя профил:

  Към 2: http://www.vernost.ru/ri8.htm

 7. 21
  K.Georgiev | нерегистриран
  1
  -2

  Впрочем има някакъв бъг в системата и линковете откъде съм взел различните цитати са подменени само с първия от тях. Поради което моля да се имат предвид следните източници в интернет:

  Към 1:

  първият линк остава от публикацията по-горе.

  вторият е: http://www.tertullian.org/fathers/chrysostom_adversus_judaeos_04_homily4.htm2

  Към 2: http://www.vernost.ru/ri8.htm

  Към 3: http://pagez.ru/olb/feofan1/1144.php

  Към 4: http://lib.pravmir.ru/library/readbook/2341#part_39705

  Към 5: http://pravoslaven-sviat.org/2014/08/11/ateizma-e-psihichno-razstroistvo/

 8. 19
  Никола | нерегистриран
  13
  0

  Нашето общество,макар и доста разградено все още си е и малко консервативно. От векове ни е завещано да вярваме в обилната трапеза,свинското и винското. И тази вяра ни е съхранила. Не трябва да допускаме такива упадъчна западна субкулинария като пастата да подронва устоите ни.

  Решението си е баш в духа на Коледа,известна по нашият край със "свинските сватби" и убеждението,че Коледа идва от "колене".

  А иначе - все пак трябва да се знае,че думата "църква" носи известна сакралност в себе си.Затова - недоволните да нахлупват гевгира и да се спасяват...

 9. 18
  | нерегистриран
  0
  0

  и какво ще правим сега? Не знам, просто не ми се мисли...

 10. 17
  Архимакаронт Стефан Кирязов | нерегистриран
  9
  -9

  Благодарим за подкрепата, църквата оценява вашата съпричастност в този труден момент. Ако споделяте идеите ни, но все още не сте членове - можете да станете членове като се запишете в мейл листата или фейсбук страницата:

  https://www.facebook.com/pastafarian.bg/

  http://pastafarian.bg

 11. 16
  кой той | нерегистриран
  5
  0

  Това рицарят на печалния образ ли е или Зон Жуан?

 12. 15
  Зъл пастарфарианин | нерегистриран
  8
  -4

  Не ги е срам, такова кощунство!  Така ни радикализират и ни обръщат на фундаменталисти!  Но FSM ще пребъде напук на иноверците, неправоверните, атеистите, агностиците, фарисеите и еретиците.  Рамин!

 13. 14
  глупости на търкалета до № 12 | нерегистриран
  17
  -6

  Ако щеш, още 29 пъти напиши "регистратор", щом ще ти олекне на злобната душичка, от това правото на преценка на съда, няма да се промени.

 14. 13
  Темидо Темидович | нерегистриран
  15
  -4

  Вярвам в Цацаратурата. Аз съм последовател на тази религия. Почитам бог Цацарон!

 15. 12
  | нерегистриран
  6
  -13
  До коментар #7 от "Шибан народ или обикновени чукундури | нерегистриран":
  До коментар [#3 #305987] от "блях блях":

  До коментар [#4 #305990] от "":

  Действията на представителите на Църквата на Летящото спагетено чудовище е описано най-точно от Радой Ралин: "Срещнали се на полянка, прабългарин и славянка. Цуни-гуни, вади-тури, народили се чукундури. Хем ебливи, хем крадливи. Но най-вече прости и завистливи." Като вас тримата и тези от Църквата на Летящото спагетено чудовище

  До коментар [#11 #306003] от "глупости на търкалета": ще си го регистрира както си иска, след като има всички изискуеми документи, а не някакъв си регистратор да си смучи от пръстите глупости, т.е. общи лафове, за да откаже

  ти за необикновен чукундур ли се имаш?! може би само защото си се пръкнал от турчин и ромка?! хем тъп, хем прост...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.