Прокуратурата коригира обвинението срещу Герман Костин

Прокуратурата коригира обвинението срещу Герман Костин

Прокуратурата е преправила обвинителния акт срещу руснака Герман Костин и той ще се изправи пред съда в края на януари, показа проверка на "Правен свят". Той е подсъдим за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чието тяло беше намерено през 2015 г. в куфар, изхвърлен в язовир "Искър".

Прокуратурата внесе обвинението срещу Костин в Софийския градски съд (СГС) още на 25 юли м.г., а той беше задържан три месеца след като случайни минувачи откриха тялото на детето. В хода на разследването стана ясно, че край Приморско е открита убита и майката на момченцето – Ана Леонтиева, но Костин не е обвинен за това убийство.

През септември обаче съдия Атанас Николов Атанасов прекрати делото и го върна на прокуратурата, след като установи разминаване от 13 часа между първоначалното обвинение и внесеното в съда по отношение на момента на извършване на престъплението. В постановлението за привличане е бил посочен период "от 13 ч. на 8 февруари 2015 г. до около 23 ч. на 9 февруари 2015 г.", а в обвинителния акт - "от 8 февруари 2015 г. до около 23 ч. на 9 февруари 2015 г.".

"Тоест с обвинителния акт реално се повдига обвинение, каквото не е било предявено на обвиняемия в досъдебното производство и по което същият не е имал възможност да се защитава", посочи съдия Атанасов и добави, че подобно разминаване е недопустимо. Освен това съдът поиска прокуратурата да посочи и кой точно е номерът на колата, с която твърди, че Герман Костин е закарал тялото на детето до язовира.

Месец по-късно прокуратурата изпълни указанията и внесе отново обвинителния акт в съда, като този път съдия Атанасов не е видял пропуски и е насрочил делото за предварително изслушване на 23 януари.

Още по темата

Министри от новия румънски кабинет са съдени и заподозрени в престъпления

Предишна новина

Съдът отказа да освободи подсъдимия за убийството на Яна в Борисовата градина

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  да, ама не | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "Европейски наблюдател | нерегистриран":
  Ето това е ярък пример за огромния проблем "формализъм" и силно изразен защитен уклон на българския НПК, според който иначе досъдебното производство има само "подготвителен характер".

  това всъщност е ярък пример за некадърността, която цари в прокуратурата.

 2. 1
  Европейски наблюдател | нерегистриран
  4
  -4

  Ето това е ярък пример за огромния проблем "формализъм" и силно изразен защитен уклон на българския НПК, според който иначе досъдебното производство има само "подготвителен характер".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.