Спецсъдът спира да гледа дела, няма съдебни заседатели

Спецсъдът спира да гледа дела, няма съдебни заседатели

Специализираният наказателен съд спира да гледа новопостъпили дела, защото няма съдебни заседатели, а са му нужни 160 души, пише в. "24 часа".

На 26 януари т. г. мандатът на досегашните, които ще догледат започнатите дела, е изтекъл, а нови няма. За проблема шефът на спецсъда Георги Ушев е уведомил съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Според последните промени в Закона за съдебната власт не по-късно от осем месеца преди изтичане на мандата на заседателите Общото събрание на съдиите от Апелитивния спецсъд трябва да определи бройката на заседателите в спецсъда и да я съобщи на Столичния общински съвет.

На 31 август 2016 г. Ушев изпраща писмо до шефа на Апелативния спецсъд Даниела Росенова. В него той я уведомява кога изтича мандатът на досегашните заседатели и напомня, че е задължение на Общото събрание да посочи бройката на заседателите. В писмото Ушев посочва и че на спецсъда са нужни 150 заседатели.

Едва на 19 септември обаче той получава писмо от Росенова, в което тя иска той да посочи броя на делата, гледани с участие на съдебни заседатели през 2015 г. Това е нужно, за да може Общото събрание да определи броя.

Още на следващия ден Ушев отговаря. Две седмици по-късно - на 3 октомври, той получава копие от протокол от проведено Общо събрание. От него става ясно, че е решено бройката на заседателите да е 160. До избор на нови съдебни заседатели така и не се стига. Затова Ушев пита Столичния общински съвет какви са причините, поради които не са определени кандидатите, които Общото събрание да избира. До момента СОС не му отговоря.

Шефът на съда говорил с Искра Ангелова, председател на временната комисия за избор на заседатели. Тогава научава, че на 3 октомври СОС са получили протокола от Апелативния спецсъд, но поради изборите заседания до 24 ноември не е имало.

"В началото на октомври получихме писмо от съда с искане за провеждане на процедурата. Последната сесия на СОС заради президентските избори бе на 29 септември. В предизборна кампания СОС има принципно решение да не заседава. Още на първата сесия след изборите стартирахме процедурата. Кандидати се набираха 1 месец, но се явиха 30 души. Удължихме срока с месец. Сега кандидати са 70-80 човека, които пак няма да са достатъчно. Вероятно съдът ще поиска от СОС да стартира втора процедура, каза Ангелова.

Според нея проблемът е заради промени в Закона за съдебната власт, приети в края на август, които изискват процедурите за съдебни заседатели да се правят 6 месеца преди изтичането на мандата на старите, но без преходен период.

Пред "Правен свят" Георги Ушев заяви, че вече е направил всичко възможно, за да се спаси положението на първо време. Вариантът за излизане от извънредната ситуация е СОС, а после и Общото събрание на Апелативния спецсъд да назначат една порция заседатели, чиито документи са изрядни, за да може СНС да може да насрочва новопостъпилите дела. А след това да се открие нова процедура по подбор, за да се попълни цялата бройка от 150 граждани. "Чисто процедурно това ще отнеме поне 2-3 седмици. Затова през този период колегите сигурно ще прибягнат до възможността да поискат от мен удължаване на срока за насрочване на делата", обясни Ушев.

Той посочи, че възниква проблем заради новото изискване кандидатите за заседатели да представят удостоверение, че не са принадлежали към бившата Държавна сигурност. "Оказва се, че издаването на този документ отнема около месец и затова само около 1/3 от общо 70-80 кандидати са го представили в общинския съвет", каза Георги Ушев. Именно тези 20-30 души ще може да бъдат избрани за заседатели в спешен порядък. Те ще трябва да се въртят по всички новопостъпили дела в спецсъда поне за 2-3 месеца, тъй като най-малко толкова ще отнеме новата процедура по подбора им.

Ушев посочи, че би било добре, ако Съдийската колегия на ВСС чрез диалог на институционално ниво с комисията по досиетата уговори издаването на удостоверенията в по-кратък срок заради извънредната ситуация.  

"За съжаление от нас нищо не зависи, а две други институции допуснаха голямо забавяне на процедурата", каза председателят на спецсъда.

На извънредно заседание днес Съдийската колегия разгледа писмото на Георги Ушев. Председателят на ВКС Лозан Панов поясни, че вчера е получено уведомление и от шефа на временната комисия за избор на съдебни заседатели към Столичния общински съвет, в което твърди, че имат проблем в тълкуването на чл. 69, ал. 2 от ЗСВ. Във въпросния текст се казва, че съдебните заседатели не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към същия съд.

Според Панов текстът от закона е ясен и няма нужда от тълкуване. Още повече, че Специализираният наказателен съд е от 2012 година. Т.е. няма никакъв шанс въпросната разпоредба на бъде нарушена.

Галина Карагьозова отбеляза, че това е поредната нова разпоредба, за която няма преходна такава, отнасяща се до заварените случаи. Добави, че ВСС не може да прави автентично тълкуване на закона.

В крайна сметка Съдийската колегия реши да изпратят писмо до Столичния общински съвет с настояване за "спешно провеждане на процедурата за избор на съдебни заседатели и за спазване на чл. 66 от ЗСВ и следващите като се съобрази, че Специализираният наказателен съд функционира от 2012 година".

Още по темата

Никой не знае колко са жертвите на полицейско насилие в България

Предишна новина

Трибуналът на ООН нареди Анкара да освободи задържан съдия

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Деляна | нерегистриран
  1
  -6

  Ушев, спри се! На всички в системата ни е ясно, че постоянно намираш начини да атакуваш Даниела Росенова. Ясно е защо сега го правиш - предстои избор на шеф на апелативния специализиран съд. Освен Росенова за поста се бори и Румяна Илиева - любимата на Ушев, която ВСС ще избере.

 2. 5
  | нерегистриран
  3
  -7
  До коментар #1 от "ушко | нерегистриран":
  Докато я има тази недомислица съдебен заседател, така ще е. Че и минимум по 20 лв вече им даваме - затова че гледат в тавана и от време на време подремват

  Недомислица е , че имаме съдии , които "решават" делата!В белите държави журито-т.е съдебните заседатели решават виновен или не , съдията е само определящия размера на наказанието.Затова в България има корупция , решенията на "смелия , независим български съд "са платени и е много по-лесно да купиш един или трима съдии отколкото 12 съдебни заседатели.

 3. 4
  uuuuuuuuuuu | нерегистриран
  6
  -4

  .още,още пари ще излезнат от джобовете ни заради излишвните институции-специализирани,военни,апелативни!

 4. 3
  Гунк | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #2 от "питащ | нерегистриран":
  След като съдебните заседатели не могат да са хора, съпричастни към ДС, защо съдиите могат?!? Такива в системата има. Друг е въпроса, че съдебните заседатели като институт са пълно недоразумение и единственото, което правят е да затрудняват процеса.

  Кой ти каза, че не могат? Трябва просто да представят документа, няма забрана след това да бъдат избирани.

 5. 2
  питащ | нерегистриран
  17
  -5

  След като съдебните заседатели не могат да са хора, съпричастни към ДС, защо съдиите могат?!? Такива в системата има. Друг е въпроса, че съдебните заседатели като институт са пълно недоразумение и единственото, което правят е да затрудняват процеса.

 6. 1
  ушко | нерегистриран
  17
  -9

  Докато я има тази недомислица съдебен заседател, така ще е. Че и минимум по 20 лв вече им даваме - затова че гледат в тавана и от време на време подремват

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.