60% по-малко телефонни измами отчете прокуратура за 1 година

60% по-малко телефонни измами отчете прокуратура за 1 година

Телефонните измами у нас са спаднали с близо 60% за една година. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, в който взеха участие говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски и началникът на сектор "Измами" към ГДНП Златка Падинкова.

Те изнесоха и данни за проведената в четвъртък акция в с. Дряновец, с. Стражец, обл. Разград, както и в градовете Шумен и Русе по разследване на престъпна група, занимаваща се с телефонни измами. Досъдебното производство е образувано през месец май 2019 г., пострадалите лица са възрастни гръцки граждани.

"Повдигнати са обвинения на шест лица за участие в организирана престъпна група, две от лицата са осъждани, включително и на територията на Република Гърция. Извършителите са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред Специализиран наказателен съд за искане на постоянното им задържане ", уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Всеки участник е имал своята роля. Установен е ръководител на групата, както "въртачи" и "муле". То е стояло на територията на Република Гърция, от където е взимало парични суми и ги е изпращало чрез системите за бързо разплащане или лично ги е транспортирало до България. При проведените претърсвания и изземвания на обитавани от членовете на организираната престъпна група жилища и леки автомобили са намерени и иззети около 1 кг злато, както и сумата от 7000 евро, за която прокуратурата счита, че е придобита от последната измама, извършена на 17.01.2020 г., когато е въведена в заблуждение възрастна жена от Солун, на която е причинена имотна вреда в размер на 19 850 евро", допълни прокурор Милева.

На всички задържани до момента лица са назначени данъчни проверки в качеството им на физически лица, уведомена е КПКОНПИ, както и ДНСК с оглед извършване на проверка относно законосъобразността на техните къщи.

"Това е четвърта акция за по-малко от година срещу противодействието на измамите по телефона. Главният прокурор пое ангажимента борбата с този род измами да мине на ново ниво. Три групи бяха неутрализирани през миналата година. За първата такава група, която оперираше от Румъния, беше направена перфектна организация между българските и румънските власти. Над 30 членове на такива групи се намират в следствения арест. Ние такъв резултат не сме виждали, сравнявайки се с нашите колеги от Румъния, Германия, Полша, Гърция. 60% е спадът на този род престъпления през 2019 г. спрямо 2018 г. Такива резултати ние за първи път виждаме и това се дължи основно на този комплексен подход, който се прие в началото на 2019 г", съобщи главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" към ГДНП допълни: "Основно групата е действала на територията на Северна Гърция като има установени пострадали лица. Изготвени са европейски заповеди за разследване от компетентните гръцки власти с оглед на установяването на пострадалите лица и разпит на същите."

"В резултат на съвместните действия между институциите, включително и международни такива, се наблюдава значителен спад в извършването на този вид престъпления, които са насочени предимно срещу възрастни хора. Извършителите на този вид престъпления водят охолен живот, живеят в скъпи къщи и карат луксозни автомобили. Това са хора с нисък образователен ценз, които никога не са работили и нямат законни източници на доходи. Държавата е длъжник на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени. Това е най-уязвимите част от населението. Затова прокуратурата полага усилия да изправи извършителите на този вид деяния пред съда, като в същото време отнеме притежаваното от тях имущество", обобщи прокурор Милева.

Още по темата

Веществените доказателствени средства са явни и публични – главният прокурор не е извършил никакво нарушение

Предишна новина

Васил Божков води хибридна война срещу държавното обвинение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.