60% повече наказателни дела от общ характер в СпНС в сравнение с предишната година

60% повече наказателни дела от общ характер в СпНС в сравнение с предишната година
Председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев

60% повече наказателни дела от общ характер са постъпили през 2017 година в Специализираният наказателен съд (СпНС), в съпоставка с 2016 година, съобщи днес председателят на съда Георги Ушев на пресконференция относно дейността на институцията през изминалата година.

От думите му стана ясно още, че исканията за разрешение за употреба на специални разузнавателни средства (СРС), които са постъпили в СпНС за разглеждане през изминалата година са 3044 броя. През отчетения период направените откази за употреба на СРС са с една трета повече от предходната година.

Сред причините за прекратяване на съдебното производство продължават да преобладават нарушенията, допуснати при изготвяне на обвинителния акт от прокурора във връзка с изискванията на чл.246 НПК и Тълкувателно решение № 2/2002 г. на ВКС по т.н.д. №2/2002г. на ОСНК. Видно от представената статистика за 2016 г. и 2017 г. броят на делата, по които съдебното производство е прекратено и делото е върнато на Специализираната прокуратура, е намалял с около 15 %, отчете още Георги Ушев.

От отчета за дейността на СпНС става ясно още, че броят на осъдените лица през 2017 година е нараснал със 61%, в съпоставка с предходния период. Броят на оправданите лица е 67, а за съпоставка през 2016 година те са били 45 души. "Така наложените общо наказания "лишаване от свобода", чието изпълнение не е отложено, а е постановено ефективното му изтърпяване възлизат общо на 138 броя /76 броя през 2016 година/, от които 96 броя до три години, 40 над 3 години до 10 години и 2 над 10 до 30 години", пише в доклада, представен от Ушев.

Председателят на съда отчете и положителна тенденция по уеднаквяване на съдебната практика в резултат на провеждани в рамките на съда eжемесечни обсъждания на Общо събрание на съдиите в СпНС.

"Специализираният наказателен съд е изправен пред остър недостиг на помещения за нормалното му функциониране. Предоставените ни помещения в сградата са крайно недостатъчни. Беше ни предоставено само едно помещение за архив, но не и такова за съхранение на веществени доказателства. Деловодствата са твърде малки – очевидно не е било взето под внимание обстоятелството, че почти всички от разглежданите от СНС дела са многотомни. Това наложи да се закупуват шкафове, които да се поставят в коридорите и там да се съхраняват делата. Освен от помещения за архив, за съхранение на веществени доказателства и за деловодства, имаме нужда и от кабинети за съдии, за съдебни секретари, деловодства и съдебни зали", припомни председателят на СпНС и отново подчерта необходимостта от увеличаване и на щатната численост на съда.

През докладвания период СпНС е приключил с осъдителни присъди и първите две дела за тероризъм у нас. "Към момента на изготвяне на доклада и двете дела се намират на производство в АСНС във връзка са постъпили жалби срещу постановените присъди. Следва да бъде отбелязано, че текстовете на чл.108А, ал.4 и чл.108А, ал.7 от НК са нови в Наказателния кодекс, приети с ДВ бр.74 от 26.09.2017 г. и към момента липсва каквато и да било съдебна практика, касаеща тези престъпления", пише още в отчета на СпНС. 

Още по темата

Три стъпки за реакция на пострадалите от полета с "Ryanair"

Предишна новина

Правителството изтегля Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 11
  нерегистриран до 10 | нерегистриран
  6
  0

  Да, само че там делата са с по пет, десет, петнадесет и нагоре подсъдими. Един диспозитив ми го четат в зала с часове. като цяло работят добре, не винаги съм доволен от резултата , но си обжалвам, когато е необходимо / аз съм адвокат/.

  По скоро съм притеснен от колегите съдии в СРС и СГС, които често правят демострация на царско поведение, което после ми струва ново гледане на делото.Наскоро една съдийска в СГС заяви, че няма да проведе открито разпоредително заседание, щото вече провела по стария ред закрито. И аз какво да правя - ще чакам повтронтото гледане на делото на първа инстанция.

 2. 10
  | нерегистриран
  9
  -2

  Из доклада на СпНС за 2017г. " .....През 2017 година резултатите от въззивна и касационна инстанция по отношение на постановени присъди, сочат следното:- 2 бр. потвърдени присъди,- 23 бр. изменени присъди и- 3 бр. отменени присъди ...."

  Трудно би могло да се коментира факта, че от общо 28 присъди 26 броя СА КОРИГИРАНИ от въззивен и касационен контрол. Капацитетът на специализираните съдии по този основен показател в правораздаването е сведен под нула. Това е много жалко, некомпетентно и непрофесионално.

 3. 9
  Изгубената България - 60% повече дела, дела и пак дела | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #5 от ""Дела, дела и само дела.." | нерегистриран":
  нали това искахте, сега що ривети....

  Дела, дела и пак думи! Това е мотото и днес - иронична перифраза на един от основните лозунги на XIII конгрес на БКП отпреди доста години. По онова време той звучеше така: Дела, дела и пак дела!

 4. 8
  Матей | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Ами самата статистика те опровергава. Защото в този съд процентът на оправдателните присъди е най - висок в сравнение с който и да е друг на окръжно ниво.

  Абсолютно си прав! Остави го Марк! Той не вдява. Целта е точно това ... индулгенция! Тези съдилища са за ритуално пречистване, какта са му викали пуните в Картаген! Демек ... кой каквото правил ... правил, нали си плати и мина през офиса на ПП ГЕРБ. А и си прав, понеже се опитват да въртят номера и вълкът сит, и агнето ... цяло! Ама понеже няма кокошкари да го отнясат /заради подсъдността/ и да "оправят стъкмистиката ... се получава точно те така!  Ха ха ха.[[_69411_]]

 5. 6
  Ушев, Ушев, Ушев! | нерегистриран
  6
  -2

  Това да не ти е изпълни петилетката ... за две, а?!  Липсите под черепната кутия няма как да се компенсират. Няма как![[_69409_]]

 6. 5
  "Дела, дела и само дела.." | нерегистриран
  6
  -2

  нали това искахте, сега що ривети....

 7. 4
  Марко | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Ами самата статистика те опровергава. Защото в този съд процентът на оправдателните присъди е най - висок в сравнение с който и да е друг на окръжно ниво.

  "От отчета за дейността на СпНС става ясно още, че броят на осъдените лица през 2017 година е нараснал със 61%, в съпоставка с предходния период. Броят на оправданите лица е 67, а за съпоставка през 2016 година те са били 45 души. "Така наложените общо наказания "лишаване от свобода", чието изпълнение не е отложено, а е постановено ефективното му изтърпяване възлизат общо на 138 броя /76 броя през 2016 година/, от които 96 броя до три години, 40 над 3 години до 10 години и 2 над 10 до 30 години", пише в доклада, представен от Ушев."  Хъм,ама не е така и те това си е!:)  Значи от доклада има увеличение на общия брой осъдени лица с 61%,което е от общ брой разгледани дела общо 3044 бр. от които не е ясно колко са приключили през 2017г.  Освен това на фона на 3044 бр. наказателни дела от общ характер са оправдани официално 67 бр. подсъдими,което е 2,2% от всички та бат Марко не говори "празни приказки" и в този случай.

 8. 3
  ***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 2
  | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #1 от "Марко | нерегистриран":
  Като оставим настрана същината на тези т.нар."специализирани съдилища" си мисля ,че в тази насока е бил и замисъла за тяхното пръкване.  Смущаващото е че по този противоконституционен начин се "канализират" наказателни производства,който почти на 100%-та ще свършват с осъдителни присъди и ще се радвам ако някой ме опровергае със статистика,която не ми се вярва да е с отклонение повече от 1-2%.  Ами самата статистика те опровергава. Защото в този съд процентът на оправдателните присъди е най - висок в сравнение с който и да е друг на окръжно ниво.

 10. 1
  Марко | нерегистриран
  6
  -8

  Като оставим настрана същината на тези т.нар."специализирани съдилища" си мисля ,че в тази насока е бил и замисъла за тяхното пръкване.  Смущаващото е че по този противоконституционен начин се "канализират" наказателни производства,който почти на 100%-та ще свършват с осъдителни присъди и ще се радвам ако някой ме опровергае със статистика,която не ми се вярва да е с отклонение повече от 1-2%.Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.