Френски съд потвърди присъда срещу Жан-Мари льо Пен


Основателят на партията "Национален фронт" Жан-Мари Льо Пен трябва да плати глоба от 30 000 евро заради обидни изказвания за газовите камери от време на Втората световна война.Това реши Апелативния съд на Париж. Той потвърди решението на съда от първа инстанция, взето през 2015 г. Жан-Мари льо Пен е признат за виновен "заради оспорване на престъпление срещу човечеството".

Освен глобата съдът постанови да се публикува присъдата в три централни вестника. Освен това 88-годишният политик ще трябва да плати 10 000 евро компенсации за ишците, които са три правозащитни организации.

Спорните изказвания на Льо Пен, че газовите камери на нацистите са били "само подробност" от голямата история на Втората световна война прозвучаха още през 1987 г. Оттогава той два пъти е бил глобяван заради тези си думи. В интервю отпреди две години политикът заяви, че изобщо не съжалява за казаното

Неговата дъщеря Марин льо Пен в момента е кандидат президент като лидер на партията. Според допитвания тя ще спечели на първия тур, но ще загуби балотажа. Президентските избори във Франция са на 23 април и 7 май.

Собственикът на в. "Хюриет" бе привикан в съда ден след заканата на Ердоган

Предишна новина

Пловдивски превозвачи сезират Цацаров за отказ да бъде изпълнено решение на Върховен съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.