Осъден за 129 кг хероин в Иран излиза предсрочно от затвора

Осъден за 129 кг хероин в Иран излиза предсрочно от затвора

Осъденият на 15 години затвор за трафик на наркотици в Иран Живко Русев, излиза предсрочно от затвора, съобщи в. "Монитор". Определението за предсрочното освобождаване е произнесено от състав на Старозагорския окръжен съд на 23 март след направено предложение от ръководството на затвора. Русев излиза на свобода 5 години и 8 месеца по-рано. През 2008 година той беше задържам в Иран със 129 кг хероин в тайник на камион.

Сред мотивите за помилването е записано, че докато е бил зад решетките Русев е имал добро поведение, работил е като шофьор и портиер в един от цеховете, избягвал конфликтите, награждаван е бил много пъти, включително и с домашен отпуск.

"Връзката със семейството му е здрава и получава безрезервна подкрепа и съдействие. Възможността за бъдеща ресоциализация са свързани с промяна на нагласите му, съхранените му социални контакти и изградените трудови навици...", уточнява шефът на мястото за изтърпяване на наказани Иван Карушков.

55-годишният Русев задържан на 20 септември 2008 г. на паркинг край град Тебриз в Иран, при проверка в камиона му "Мерцедес Атрус", който е собственост на фирма от Костинброд беше намерено огромно количество хероин, заради което на 2 ноември 2009 година получи присъда "доживотен затвор", която две години по-късно беше потвърдена след обжалване. На по 15 години затвор бяха осъдени други двама иранци, които били замесени в нелегалния трафик на дрогата.

По време на престоя си в техеранския затвор "Евин" на българина се наложило да претърпи две операции на бъбреците.

В резултат на активни дипломатически действия шест години по-късно, през август 2014-а българинът беше прехвърлен в софийския затвор.

Именно заради оповестяването на работата на службите по този случай, срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров започна ново дело миналата седмица. Той е обвинен, че е разгласил държавна тайна, като е разказал пред медиите за работата на разузнаването по случая с Русев, който е можел да бъде осъден на смърт в Иран. След връщането му в България той беше осъден първоначално на 5 години при облекчен режим, но в последствие след атака от страна на държавното обвинение присъдата стана 15-годишна.

Съдът в Стара Загора е постановил през следващите 3 години Русев да се среща периодично с пробационен служител. 26 предложения за предсрочно освобождаване е разгледат съдът на 23 март, всички те са били утвърдени.

Още по темата

ГЕРБ печели вота с 4% преднина пред БСП

Предишна новина

Георги Лозанов: Трябва да отпадне забраната за оповестяване на временни резултати от вота

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Евелин Драганов | нерегистриран
    0
    0

    Познавам осъдения. Вземал съм му пари

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.