Оправдан полицай в делото за "Частния КАТ" осъди прокуратурата за 10 000 лева

Оправдан полицай в делото за "Частния КАТ" осъди прокуратурата за 10 000 лева

Държавата ще плати още 10 000 лева за поредна шумна акция на МВР от времето, когато то беше управлявано от Цветан Цветанов. Това е обезщетението, което бившият полицай Петър Кунински трябва да получи, след като успя да осъди прокуратурата за воденото срещу него и още петима униформени дело, станало известно като "Частния КАТ".

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС). Той допусна касационно обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), който беше занижил обезщетението до 3600 лева, показа проверка на "Правен свят". Преди това пък Окръжният съд във Враца беше уважил изцяло иска на Кунински по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), който беше за 60 000 лева.

Как се стигна до делото

През септември 2009 г. тогавашният вътрешен министър Цветанов обяви, че 8 полицаи от Бяла Слатина са задържани при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" и на прокуратурата във Враца. По думите му, полицаите се занимавали с рекет на български шофьори и чуждестранни тираджии и действали като частен КАТ.

"Групата е емблематична в района, от затворен тип и дълго е функционирала. Надявам се оповестяването на подобни акции да има превантивен ефект. Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи", каза тогава Цветанов.

Кунински беше един от задържаните и престоя в ареста до 18 декември, когато беше освободен срещу парична гаранция от 1000 лева. Повдигнатите му обвинения бяха за участие в организирана престъпна група, длъжностно престъпление, продължавано документно престъпление и за държане на оръжия и боеприпаси.

Година по-късно Окръжната прокуратура във Враца свали 3 от обвиненията, а през 2011 г. в съда е внесен обвинителен акт само за едно документно престъпление. На 1 април 2013 г. Районният съд във Враца е оправдал Кунински по обвинението, че е съставил акт на шофьор, в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че водачът не е носил талона си и не е спрял на знак "Стоп".

На практика делото е приключило на една инстанция, след като прокурорът не е поддържал протеста пред Окръжния съд във Враца и оправдателната присъда е влязла в сила през октомври 2013 г.

Какво е справедливото обезщетение

След като САС прецени, че справедливото обезщетение е само 3600 лева, Кунински обжалва пред ВКС и върховните съдии решиха, касационната жалба е основателна, защото апелативният съд не е преценил продължителността на делото и тежестта на обвиненията.

В окончателното решение на ВКС се посочва, че при определяне на обезщетението САС не е оценил, че в продължение на 1 година Кунински постоянно е бил привличан като обвиняем за няколко престъпления, нито задържането му за 72 часа преди постоянния арест, наложен от съда за 3 месеца, както и повдигнатите тежки обвинения, едно от които предвижда затвор до 10 г.

"Като блюстител на реда ищецът е приел тежко обвиненията в неговото умишлено нарушаване и наложените му ограничения. Като се вземат предвид установената продължителност на наказателното преследване и на задържането под стража, тежестта на престъпленията, за които е бил обвинен, и претърпените от това обвинение от ищеца душевни страдания, възрастта му /роден е през 1979г./, справедливият размер на обезщетението за неимуществени вреди възлиза на 10 000 лв. Този размер удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите в страната обществено-икономически условия на живот, с оглед на конкретните обстоятелства по делото. В останалата част до размера 60 000 лв. претенцията е завишена. По делото не са установени претърпени вреди с трайни и неотстраними последствия - като негативно отражение в психиката на лицето и в социалния дискомфорт", се казва в решението на ВКС.

Така делото "Частен КАТ" влиза и в графата за акциите на МВР, които преди години бяха шумно рекламирани от страницата на министерството и лично от Цветан Цветанов, а след това доведоха само до осъдителни решения за държавата. Само по най-известните дела от този период, приключили с оправдателни присъди за подсъдимите, държавата беше осъдена в Страсбург да плати обезщетения за над 220 000 евро.

В списъка е и друго дело за акция в Бяла Слатина - "Касоразбивачите", при която беше задържан шефът на полицията в града Тони Костадинов. След като беше оправдан, Костадинов осъди държавата в Страсбург на общо 5100 евро обезщетение и разноски. По време на арестите за "частния КАТ", Костадинов беше освободен заради липса на контрол върху подчинените си. Те пък твърдяха тогава, че цялата акция е целяла само и единствено смяната на шефа им.

Още по темата

Част от Съдийската колегия провали избора на шеф на Административен съд-Пловдив

Предишна новина

ВСС не успя да реши дали да анализира назначенията и функциите на съдебните помощници

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  0
  0

  Решение № 31 28.03.2017 год. по гр.дело №3333/2016 г. на ВКС ІІІ г.о.

 2. 3
  абв | нерегистриран
  3
  -5
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Случаят е повече от скандален, ЗАЩОТО част от милиционерите избраха риска да отидат на съдебен процес и...бяха оправдани, а част от милиционерите избраха безрисковия път на споразумението-да получат леки присъди-тоест са признали вина.  Имаме група, в която половината са осъдени със споразумение, и са признали,че участват в група, а друга част от групата са...невинни-оправдани от честния и справедлив съд.

  Скандален е не случаят, а НПК, допускащ споразумение.

 3. 2
  | нерегистриран
  7
  -5

  Случаят е повече от скандален, ЗАЩОТО част от милиционерите избраха риска да отидат на съдебен процес и...бяха оправдани, а част от милиционерите избраха безрисковия път на споразумението-да получат леки присъди-тоест са признали вина.  Имаме група, в която половината са осъдени със споразумение, и са признали,че участват в група, а друга част от групата са...невинни-оправдани от честния и справедлив съд. 4. 1
  Ако Цв.Цв. осъди | нерегистриран
  10
  -1

  прокуратурата по ЗОДОВ за неговите дела, по които беше оправдан, държавата трябва да си направи прихващане за бакиите, които забърка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.