Указанията за уседналостта бяха дадени на среща с президента

Указанията за уседналостта бяха дадени на среща с президента

Указанията спешно да бъдат изготвени и качени за обществено обсъждане промени в Изборния кодекс, които предвиждат изискване за уседналост за участие в парламентарни и президентски избори бяха дадени на среща в президентството, на която участва лично държавният глава Румен Радев.

На нея бяха и секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и други съветници, както и министърът на правосъдието Мария Павлова и заместничката ѝ Деница Митрова, както и самият аз.  

Това заяви пред "Правен свят" уволненият днес шеф на дирекцията "Съвет по законодателството" в Министерството на правосъдието Любомир Талев, за когото от ведомството обявиха, че не е съгласувал промените с Павлова и умишлено е целял да злепостави институцията.

"Работата по проекта е започнала миналата седмица, когато бях в командировка в чужбина и от президентството пристигат текстове с указания, че трябва да се внесат в максимално спешен порядък", разказа Талев. По думите му обаче в този проект няма промени в ИК, а само в Закона за българското гражданство, Закона за вероизповеданията и Закона за политическите партии.

"В понеделник се връщам от командировка и бяхме извикани на среща в президентството, на която бяха дадени и указания да се включат текстове за уседналост за парламентарните и президентските избори и в рамките на деня да бъдат качени за обществено обсъждане", каза Талев.

И продължи: "След срещата с президента се качихме в един от кабинетите в президентството да допълним текстовете и да огледаме финално целия проект". В кабинета по думите му били всички участници на разговора при президента, без самият държавен глава и министърът на правосъдието.

"После ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка. Тъй като има процедура по Закона за нормативните актове и по Устройствения правилник на МС и всеки законопроект се придружава от оценка за въздействието, а тя трябва да получи становище от дирекция "Модернизация на администрацията" към МС", описва действията си уволненият Талев.

И заяви, че след като е подготвил цялата преписка я е занесъл и докладвал пред министър Павлова, като заместничката ѝ Митрова е подписала съгласувателното писмо.

"Идеята, че съм целял злепоставяне на министерството е абсурдна. Аз не съм самоубиец. Храня семейство. Освен това съм в едногодишен срок на изпитване. И трябва или да съм луд, или да съм доста глупав, за да направя нещо такова, знаейки че съм в толкова уязвима позиция", заяви Талев. Той посочи, че именно фактът, че още не е изтекъл изпитателният му срок е основанието, вписано в заповедта за освобождаването му, а не каквото и да е било нарушение.

"Няма как аз да напиша такъв законопроект и да разпоредя качването му. Аз съм един държавен служител. Волята за това какви проекти се внасят и изготвят е политическа. Аз като държавен служител съм се стремял винаги максимално бързо и качествено да изпълнявам разпорежданията на политическото ръководство над мен", каза уволненията шеф на съвета по законодателството.

Талев заяви, че си обяснява освобождаването си от поста с факта, че се видял най-лесният виновник за ситуацията, до която доведе огласяването на проекта.

"Винаги съм бил лоялен и съвестта ми е чиста. Тези текстове предизвикаха много силен и противоречив отзвук в обществеността. Ясно е, че има чувствителност по темата с уседналостта, а друг е въпросът кой е легитимиран да внесе подобни текстове и дали това е служебно правителство, зад което не стои волята на суверена. Дали трябва да е МП, което никога не е работило по Изборния кодекс. Трудно е да си представи човек с интелигентност около и над средната, че един среден ръководен кадър в министерство ще вземе сам да седне и да измени Изборния кодекс и да го качи на сайта на министерството. Очевидно въпросите около проекта изискваха да се намери бързо виновник и аз бях най-лесният", каза Любомир Талев. 

"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години", заяви проф. Друмева пред "Правен свят".

И допълни: "Жалко е, че се случило така с младия колега. Не мога да кажа друго,  освен да изразя едно голямо съжаление".  

На запитване на "Правен свят" от прессекретариата на държавния глава заявиха следното: "Работата на Правния съвет на президента е да следи текущото законодателство и в процеса на изготвяне на законодателни промени да ги консултира, както е и в конкретния случай".

Още по темата

Нови 4 дисциплинарки са образувани срещу прокурори

Предишна новина

Апелативният съд в Белград пак отказа да екстрадира Цветан Василев

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 36
  Reformator | нерегистриран
  1
  0

  този е невероятен блюдолизец. Адвокати за промяна - хахахахахаха Такъв беше като адвокат, такъв си остана и като чиновник. Правилно, че го махнаха. Но май червеният президент го подкрепя и ще го вземе под крилото си.

 2. 35
  * | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 34
  | нерегистриран
  5
  0

  То сега излезе, че някой "неизвестен хакер-провкатор" го е измислил и качилн на сайта..

 4. 33
  | нерегистриран
  8
  -2

  Талев е абсолютен парашутист, веднага да бъде направена проверка как оглави дирекция в МП. Нали беше председател на измислената асоциацийка на младите адвокати, ама заряза адвокатурата. Това скапано министерство е срам за юристите - като започнеш от министрите кухи лейки, през експертите и пиарите - трагедия.  НО!!! Проектът заслужава единствено адмирации и Радев да излезе да го защити. Щом си се изнесъл за по-добро в чужбина и не се вясваш с години, откъде-накъде ще определяш политическото представителство в страната, която си напуснал. Ама пращали пари - голям принос за държавата. Нито ги дават на държавата, нито на гражданите й. Дават ги на семейството си и това си е тяхно право. Парите са си техни, да си ги инвестират и да извличат ползите. По същата логика може да инвестират в Америка, Азия, Африка или на Луната, но това не носи избирателни права. Радев, ако е мъж, да излезе и да каже: Стоя зад проекта и държа на него - това е моята позиция!

 5. 32
  Бай Пърдечко | нерегистриран
  5
  -1

  Връзката гражданин-държава е двустранна, както по отношение на права, така също и по отношение на задължения...Все пак това е само законопроект и предстои да измине цяла конституционно утвърдена процедура до превръщането му в действащ нормативен акт. Бързината не е добър съветник в случая...

 6. 31
  до 24 | нерегистриран
  12
  -1

  Захариева за министър, а оная от Разград, незаменимата специалистка по детско правосъдие, гледайте как пак ще я набутат, тези, които стоят зад гърба, отново заблуждавайки, Захариева и Борисов, че тя е незаменима!И нищо чудно отново тихомълком пак някоя законодателна промяна в нейна полза, както беше тази с щата направо в СГС и хоп, троп, току виж, Разградчанката, адаптивна с всяка власт, Мичева -Русева, този път направо в САС или във ВКС, при .."Не на страха"!

 7. 30
  Бъдещ адвокат | нерегистриран
  18
  -4

  До коментар [#29] от "":

  Не се оправдавай Друмева, твоето име стои като автор на публикуваният файл за обществено обсъждане на законопроекта.  Резилът е тотален !

 8. 29
  | нерегистриран
  17
  -6  Кога президента е внасял закон та да му искате отстраняване?

  Забранено ли е на президента да има мнение по законопроекти - нека не забравяме, че президента има право на вето!?

  На сайта на президентството ли бе публикуван проекта на закон та говорите пълни простотии?

  Всички гербаджии скочихте като ужилени /начело с бъдещия пародиен министър на правосъдието/, срещу една смислена идея, защото и сегашния министър на правосъдието е пълна пародия и не можа да отстои мнението си.

 9. 27
  нов | нерегистриран
  5
  -1

  отнасяше се до 25-бъдещ адвокат,но модераторите решиха да го махнат глупостите му

 10. 26
  нов | нерегистриран
  11
  -3

  до бъдещ адвокат.очевидно е ,че политическите ти пристрастия ти пречат да бъдеш обективен. наистина стани адвокат.там само интереса определя истината

 11. 25
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 24
  Зинаида Захариева Ковачева | нерегистриран
  23
  0

  Павлова не става за министър, но лошото е, че сега ББ пак ще сложи Захариева, която не е виждала съдебна зала, както преди нея Златанова и Ковачева. Аман от такива!

 13. 23
  | нерегистриран
  20
  -1

  Иначе е ясно като бял ден, че е изключително необходимо да се орежат избирателните права на хора, които нямат нищо общо с България, освен едно гражданство, получено въз основа на нашия принцип за гражданство на единия родител. Граждани си имаме такива, дето не са стъпвали у нас и няма и да стъпят, но решават съдбата на държава, с която нямат реално нищо общо. Това следва да се ореже из корен - първо в КРБ и след това - в ИК. И който го осъществи, би бил национален герой. Но няма много кандидати за "поста". Обаче пък националните предатели у нас се прескачат.

 14. 22
  20 заплатки | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  Оставка на министърката,не знам какво чака още.  Няма какво да чака, да. Една от причините да стане министър е са си получи 20 заплати от съдебната система при напускането й. Той и Алексей Трифонов за това. И защото са политически обагрени в червено.

 15. 21
  | нерегистриран
  14
  0

  И ЕТО, АЗ СИ ИЗМИВАМ РЪЦЕТЕ... С ЧИНОВНИКА!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.