Помниш ли, помниш ли двете каки

"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят". С тези думи преди две години бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов тури точка на скандала "Яневагейт". Още преди премиерското изявление бе ясно, че на изтеклите скандални записи между съдии и адвокат никой няма да обърне внимание. Най-вече главният прокурор Сотир Цацаров, който използваше случая, за да тренира сарказма си с реплики като: "На записа има две жени, на записа има един мъж и на записа има едно куче. Което е най-добросъвестният участник в цялата тази история".

Е, оказа се, че от двете каки отърване няма

И днес скандалът се възобновява, за да ухапе прокуратурата като недобросъвестно куче. Храни куче да те лае.

Софийският градски съд (СГС) оповести доклад за искането и разрешаването на специални разузнавателни средства (СРС), от който се вижда, че там неправомерно е разрешавано подслушване и следене на дипломати в нарушение на две международни конвенции, по които България е страна. А тази информация задължително трябва да се съпостави с една фраза на Владимира Янева от записите, публикувани от сайта "Биволъ". И тя гласи, че до регистъра на съда не може на всеки да се дава достъп, "щото там има информация за посолства".

Ще се окаже, че двете каки не са си бърборили само клюки на следобедно кафе със сладки. Ако в онзи запис Янева е казала истината за подслушването на посолства, за какво още е казала истината? Вярно ли е например твърдението по адрес на КТБ: "Не, единствено Делян последно каза: "Стягай се да водиш синдиците да ги видя". Стягане очевидно е имало, а съвсем наскоро в. "Банкер" публикува информация, че един от назначените синдици на КТБ не е успял да издържи изпита пред правосъдното министерство (абсурдът е, че Законът за банковата несъстоятелност позволява това). Което говори за качеството на разпределяне на порциите от банката.

Верни ли са твърденията, че хората на Борисов във Висшия съдебен съвет (ВСС), превърнали този орган в кукла на конци, изпълняваща заповеди от "Дондуков" 1, са се опитвали да спасяват Янева, когато започна скандалът "Червей"? Вярно ли е, че лично главният прокурор й е обещавал, че ще завоалира делото, че премиерът й е писал SMS-и да я успокоява? А истина ли е казаното:

Янева: "Не, той Делян не ме съветва да правя среща с Бойко. Аз говорих с него...Каза, че е говорил с Бойко и със Сотир. Каза: "Аз направих всичко възможно, което можах да направя". Само че нали се сещаш, те шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че Бойко, те са му скочили...

Ченалова: На кого са, на Бойко?

Янева: Не, на Делян. Аз съм сигурна, че ДПС са поставили условие на Бойко, че ако пипне шефовете на службите - ще му скочат."

Сега прокуратурата обяви, че

ще прави проверка на данните от доклада

за подслушването на СГС. Трудно е да се повярва, че след предишното замитане на скандала сега ще свърши нещо. Да не забравяме, че даже докладът на Европейската комисия, в който имаше критики за неразследваната търговия с влияние, не успя да я размърда.

Кой ще е този прокурор, който ще посмее да направи добросъвестна проверка и ако подслушването на чужди посланици от службите ни се окаже вярно, да провери и останалите твърдения на Янева? Малко вероятно е да се случи. Тона го задава главния прокурор, а преди няколко месеца той попита какво точно има да му се разследва, след като всички участници в разговора казват, че не го помнят. "Да си представим следното - съдия Ченалова, когато трябва да направи изявление по процесуален ред, казва, че не помни нищо. Теоретично е възможно и вторият участник да не помни, а третият да каже - този глас прилича на жена №1, този глас на жена №2, а третият на моя, но нямам спомен да съм водил този разговор", обясни шефът на държавното обвинение.

За разкриването на незаконното подслушване могат да помогнат и самите посолства, като поискат проверки от Бюрото за СРС - по закон то е длъжно да ги уведоми.

Покрай скандала с дипломатите не бива да се пропуска много важна нишка - в СГС са подписвани СРС-та не на килограм, а на тон, голяма част от тях в нарушение на закона. Което значи, че не само службите, но и съдът е нарушавал закона. Но най-важното е, че днес същият този съд, вече с ново ръководство, отчита огромно намаление в броя на СРС-тата. От над 6000 през 2010 до 312 миналата година. Въпросът: "Къде са останалите"? Едва ли някой е дотолкова наивен да смята, че новите началници на СГС са успели да дисциплинират службите дотолкова, че подслушването е спряно. Не, разбира се, едната дупка е запушена, а разрешенията и в момента текат, но през някоя друга, т.е. през друг съд. Няма нито една причина подслушването и следенето да е спряло - нито престъпността е намаляла, нито службите са се научили да работят по нов начин. Което значи, че са намерили съдии, които не са чак толкова строги и четат с едно око исканията за СРС-та. Което пък значи, че следващата разработка "Червей" е съвсем наблизо, а може и да е започнала вече. А може би и следващият "Яневагейт", който отново ще остане без последствия.

Съдът в Италия забрани на Uber да предлага услугите си

Предишна новина

Президентът се радва на дебатите за гласуването в чужбина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.