Въздържайте се от електронно гласуване за новия ВСС, ако имате съмнения

Въздържайте се от електронно гласуване за новия ВСС, ако имате съмнения

Съдиите засега да се въздържат от електронно гласуване на предстоящия избор за нов Висш съдебен съвет (ВСС). За това призоваха в обръщение до колегите си от Съюза на съдиите, при условие, че до гласуването, насрочено за 17 юни, не бъдат разсеяни всички съмнения за това дали системата за електронно гласуване осигурява тайната на вота и свободно волеизявление.

Освен това от ССБ напомнят на колегите си от страната, че ВСС следва да поеме разходите за командироване, пътуване и нощувки на участващите в Общото събрание, които не живеят и не работят в София.

За да изберат съдиите своите представители в новия съвет, първо ще се проведе събрание на 10 юни. На него ще бъдат гласувани избирателни и секционни комисии и ще бъдат изслушани кандидатите. Това събрание започва в 10 ч. и ще се проведе в зала 2 на "Интер Експо Център". Седмица по-късно - на 17 юни, ще е самото гласуване. Изборният ден ще започне в 8 ч., а гласуването с хартиени бюлетини ще бъде в Съдебната палата в София.

"В много от съдилищата в страната вече се представят на съдиите декларации за избор на начин на гласуване - чрез хартиена бюлетина на втората дата на Общото събрание или чрез електронно дистанционно гласуване", пишат от ССБ. И посочват, че според правилата срокът за подаването на тези декларации е до 17 май. "Доколкото това е срокът, в който и в информационната система се въвежда избраният начин на гласуване и сканираните копия на попълнените и подписани декларации, според ССБ няма пречка в този срок да се промени избраният начин на гласуване, като се подаде нова декларация", е становището на съсловната организация.

Управителният съвет на Съюза на съдиите заявява, че според него продължават да съществуват множество неясноти за способността на внедрената от ВСС система за електронно дистанционно гласуване да осигурява тайната на гласуването и свободното волеизявление. В тази връзка от организацията са изпратили 6 въпроса (виж карето) до ВСС и до разработчика на програмата, които стъпват на вече получени отговори на питания на Българския институт за правни инициативи. От съюза уточняват, че с Асоциацията на прокурорите са получили уверение от Комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на съвета, че на всички техни въпроси относно системата ще бъде даден отговор.

От ССБ призовават съдиите, ако считат въпросите за основателни, докато на тях не бъдат дадени убедителни отговори, да се въздържат от електронното дистанционно гласуване.

Междувременно от БИПИ огласиха въпросите, които са задали на всички кандидати за членове на ВСС от магистратската квота. "Те се отнасят до теми, по които всеки кандидат заявил стремеж за управление на съдебната власт, е длъжен да има честен и разбираем отговор. Отговор, който ще даде информация как се изгражда политиката на съдебната власт отвътре и на какво се основава нейната независимост", казват от неправителствената организация.

Първият е дали според кандидата в момента България е изпълнила изискванията по 6-те показателя по Механизма за сътрудничество и проверка и наблюдението по него следва да отпадне. Вторият е дали гражданският съвет към ВСС трябва да работи по начина, по който го прави досега. Третият е за мнението на кандидата по какви въпроси ВСС следва да работи с неправителствения сектор, включително с организации извън гражданския съвет. "Намирате ли за последователна политиката на този Висш съдебен съвет при избора на административни ръководители в органите на съдебна власт? Считате ли, че тези назначения се основават само и единствено на законовите изисквания и качествата на кандидатите или има и други фактори?", гласи следващото питане. Освен това от БИПИ искат кандидатите за новия съвет дадат ясен пример за приложима и ефективна антикорупционна мярка в съдебната власт и да кажат дали бюджетът на системата да се изготвя на принципа на програмното бюджетиране. 

Въпросите на ССБ  

 

1. Кои лица /в смисъл от кои институции/ ще имат достъп до съдържащата се в талоните за електронно гласуване информация за уникалния адрес /линк/ за гласуване, съответния генериран уникален код за гласуване и уникален пореден номер на талона? Какви мерки са предвидени за неразпространение на останалата информация, съдържаща се в талоните, освен поредните им номера, каквато е изискването на чл. 9, ал. 5 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите /по-нататък наричани Правилата/?

2. Кои лица /в смисъл от кои институции/ имат достъп до паролата, даваща достъп до сорс-кодовете и възможно ли е независимо един от друг някои от тези лица да осъществи достъп до тях?

3. В отговора на въпрос № 3 на БИПИ сте посочили, че системата дава възможност да се проследи дали определен избирател е упражнил правото си на избор. Ако такава възможност съществува, това не е ли в противоречие с разпоредбата на чл. 9, ал. 6 от Правилата, според която в системата не се съдържа информация за връзка между направения избор и кода за гласуване, както и за направения избор и номера на талона, както и с разпоредбата на чл. 37, ал. 5 от Правилата, според която не се съхранява информация за поредния номер, линка и паролата, с които е гласувано и се съхранява единствено информация за общия брой гласове?

4. В отговора на въпрос № 4 на БИПИ сте посочили, че всички машини и бази данни на физическо, логическо, мрежово, системно и приложно ниво са с предвидени и включени логове и при необходимост впоследствие могат да бъдат одитирани. Това отнася ли се и за клиентската част на Модул Електронен избор, която, съгласно чл. 52, ал. 3 от Правилата следва да е с изключено кеширане /съхранение/ на данни за избирател, кодове и избор?

5. Кои лица /в смисъл от кои институции/ ще администрират системата при провеждането на избора в изборния ден?

6. По какъв начин при проведеното експериментално електронно гласуване на 16-ти и 17-ти ноември 2016 г. е установено кои от участвалите в него магистрати са използвали мобилни телефони?

ВКС отказа нов процес на нападателите на семейство Анчови

Предишна новина

Магистрати стават жертви на сексуални изнудвания в интернет

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 29
  до 25 | нерегистриран
  7
  -13

  Все едно призивът към хартиен вот не е манипулация. ССБ ще си набута свои хора за преброители и готово. Понеже съдиите от страната вероятно няма да дойдат, активистите ще определят победителите.  P.S. Не ви ли се вижда нагло, че във въпросника откровено е написано, че ССБ=БИПИ? То не че не е ясно и без това, но е откровено безочливо.

 2. 28
  До 26 | нерегистриран
  11
  -10

  До 26: Четете внимателно, незлобливо, не вадете от контекста и може и да разберете. Ако можете, разбира се.

 3. 27
  ********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 26
  Бай Ганьо прави избори | нерегистриран
  21
  -9
  До коментар #21 от "Читанка | нерегистриран":


  Отдавна Лалов е заявил позицията си на страницата си във Фейсбук.

  Къде във фб е позицията на г-н Лалов, там където включва в предизборната си кампания и детето си ли? Или е във сайта "дефакто", където говори,че на всички кандидати концепциите ще са "напудрени". Интересно какво точно има предвид под "напудрени" и след като и неговата концепция е там, само тя ли е "горчива" според него.

 5. 25
  | нерегистриран
  10
  -7
  До коментар #19 от "fata morgana | нерегистриран":
  Добре, де - като не ме интересува дали ще разберат за кого ще гласувам, защо да се "въздържам"? Вали уж беше "Не на страха"? :)

  А не Ви ли интересува дали електронният вот може да бъде манипулиран? Или Вие ще гласувате за онзи, за когото е наредило ръководството?

 6. 24
  Dread Knight | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #19 от "fata morgana | нерегистриран":
  Добре, де - като не ме интересува дали ще разберат за кого ще гласувам, защо да се "въздържам"? Вали уж беше "Не на страха"? :)

  заради съмненията, че може да има манипулация и подмяна на вота. с електронното гласуване никъде нищо не остава черно на бяло - след като не е направена независима и обективна проверка за сигурността на софтуера, няма никакви гаранции, че няма да се изопачи резултатът и за това да не останат никакви следи. с хартиените бюлетини това ще е доста по-трудно, като се има предвид, че сесебейци и цацаратори ще се дебнат взаимно.

 7. 23
  | нерегистриран
  8
  -6
  До коментар #19 от "fata morgana | нерегистриран":
  Добре, де - като не ме интересува дали ще разберат за кого ще гласувам, защо да се "въздържам"? Вали уж беше "Не на страха"? :)  Защото, ако има възможност да ти разберат гласа, значи могат и да го подменят.

 8. 22
  Хиполенд | нерегистриран
  11
  -5
  До коментар #19 от "fata morgana | нерегистриран":
  Добре, де - като не ме интересува дали ще разберат за кого ще гласувам, защо да се "въздържам"? Вали уж беше "Не на страха"? :)  Не е въпрос само дали ще разберат за кого ще гласувате. И аз нямам драма с това.

  Проблемът е, че системата може би позволява манипулация и тогава ще могат да подменят вота ви. Няма и начин да проверите дали правилно е отчетен гласът ви. Няма и архив, който да бъде проверен при оспорване на резултатите пред съда. Кой го ползва това?! Узуновците, Цацаровци, Колевци и тем подобни. Ако нямате против да гласувате електронно при това положение и да станете играчка в ръцете на такива,ок.

 9. 21
  Читанка | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #18 от "h | нерегистриран":
  А какво мисли по въпроса г-н М.Лалов?  Отдавна Лалов е заявил позицията си на страницата си във Фейсбук.

 10. 20
  fata morgana | нерегистриран
  1
  -1

  Нали, имах предвид :)

 11. 19
  fata morgana | нерегистриран
  7
  -3

  Добре, де - като не ме интересува дали ще разберат за кого ще гласувам, защо да се "въздържам"? Вали уж беше "Не на страха"? :)

 12. 18
  h | нерегистриран
  5
  -6

  А какво мисли по въпроса г-н М.Лалов?

 13. 17
  | нерегистриран
  8
  -7

  Ssb ke padne 2017  Muncho Kadiev

 14. 16
  Dread Knight | нерегистриран
  12
  -5
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  АЗ ИМАМ СЪМНЕНИЯ!

  Писах и преди - при пробното гласуване всеки колега, вкл. и аз, получихме персонални пликове с кодове, НО в протокола, с който се удостоверяваше, че пликжовете са получени от нас, бе за исано кой номер на плик на кой магистрат е даден. Е за каква анонимност говорим в този случай? Няма анонимност! За да има такава се раздават чисто бели пликове и всеки получава по един такъв, за което се подписва. Ако сега отново вотът е тъй ясно проследим, няма да гласувам по никакъв начин!

  След като гласувано е тъй лесно проследимо, а бе отказан, както знаем, външен контрол на независими институции, то е нормално да се предположи, че е и манипулируем. Каква е гаранцията, че не е? След като няма външни контролиращи процедурата?

  да, точно така е - при електронното гласуване спокойно могат да проследят кой за кого е гласувал, макар че лично мен това не ме бърка. по-притеснителното е, че могат да подменят резултата. може би с хартиени бюлетини и на място е по-добрият вариант.

 15. 15
  | нерегистриран
  14
  -7
  До коментар #14 от "До 13 | нерегистриран":
  Извинявайте, ама кой ви пречи да дойдете до София? И пътните, и хотела ВСС плаща?

  Подължавайте да натяквате на хората, че ако не споделят вашите "съмнения", значи или са тъпи, или са мързеливи или съзнателно са се поставили в услуга на тъмните сили и след още 2-3 поста ще мога да определя кой/коя сте. Поименно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.