Главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Азербайджан


Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно работно посещение в Азербайджан по покана на колегата си Закир Гаралов, съобщиха от прокуратурата. Двамата са коментирали взаимодействието по дела за правна помощ, усъвършенстването на електронните услуги, натовареността, атестирането и повишението на прокурори.

Посещението на Цацаров е в рамките на подписаното едногодишно Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на България и Азербайджан.

"Правомощията на прокуратурата се простират до вратите на съда", заявил Цацаров и добавил, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, тъй като тя защитава обществения интерес.

Закиров представил системата за атестации на прокурорите в Азербайджан. Тя предвижда ежегодно провеждане на тестове за всички прокурори, резултатите от които се обработват в момента и веднага се предоставя резултатът. По този начин прокурорите били в течение както на законодателните промени, така и на съдебната практика.

В рамките на посещението Цацаров се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с министъра на правосъдието Рамиз Рзаев и с председателя на Върховния съд на Азербайджан Фикрат Маммадов.

Пред Цацаров президентът Алиев поздравил премиера на България Бойко Борисов за днешния му рожден ден. Той представил и институционалните промени в Азербайджан, сред които са повишаване на квалификацията на служителите в държавната администрация и в правоохранителните органи. Алиев казал, че най-важно е създаването на добри условия за работа, за да може държавата да има изисквания към магистратите и служителите за качествен труд.

Съдийската колегия не успя да реши дали да защити доброто име на двама съдии

Предишна новина

Колегията задължи Георги Колев да ѝ предостави функционалния анализ на ВАС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.