Светла Петкова одобрена за съдебен заседател в СГС

Светла Петкова одобрена за съдебен заседател в СГС

Членът на Висшия съдебен съвет Светла Петкова е одобрена за съдебен заседател в Софийския градски съд, научи "Правен свят". Общо 193 души са влезли в окончателния списък на съдебните заседатели. Клетвата им е насрочена за 11 юли от 12 часа.

Обявата за подбор на кандидати за съдебни заседатели за СГС за мандат 2017-2020 г. беше публикувана на 30 декември 2016 г. на сайта на Столичния общински съвет (СОС). Документи се подаваха до 28 февруари т.г.

По информация на "Правен свят" Светла Петкова изрично е посочила, че до 3 октомври е член на ВСС, а в мотивационното си писмо е заявила, че ще допринесе за повишаване на ефективността и качеството на правосъдната дейност на СГС. За лица, които могат да потвърдят професионалните ѝ качества, тя е посочила колежката си от ВСС Галя Георгиева и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Най-напред комисия към СОС, а после и такава към Софийския апелативен съд са прегледали документите на кандидатите, сред които и тези на Петкова и са били допуснати 193 граждани.

Законът за съдебната власт не забранява на член на ВСС да бъде съдебен заседател.

Според чл. 67, ал. 3 от ЗСВ съдебен заседател не може да е такъв в друг съд; да е общински съветник от съдебния район, за който е избран; да участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; да работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

В чл. 18, ал.1 от ЗСВ* пък са изброени несъвместимостите за изборен член на ВСС и никъде не се споменава, че той не може да е съдебен заседател.

На въпрос на "Правен свят" дали още от следващата седмица ще поеме функциите и на съдебен заседател или ще изчака изтичането на мандата си като член на ВСС, Светла Петкова заяви, че не е мислила по този въпрос. Добави, че все още не знае дали ще присъства на клетвата, тъй като по същото време Висшият съдебен съвет е домакин на XII-тата конференция на Балканската и Евросредиземноморска мрежа на съдебните съвети, която ще се проведе от 9 до 12 юли в Бургас.

Според юристи, с които "Правен свят" разговаря, макар законът да не забранява, не е редно Светла Петкова да съвместява двете длъжности. Защото тя ще бъде в състав със съдия, чието кариерно развитие зависи от нея.

Но имало няколко варианта за отиграване на ситуацията. Единият е свързан с втората процедура за подбор на съдебни заседатели. Тя е открита, защото на СГС му трябват поне 200 съдебни заседатели, а от тези 193 имало няколко отказали се. Възможно е Петкова да се закълне покъсно с тази втора група.

Другият вариант бил да пусне молба до СГС до 3 октомври да бъде изключена от случайното разпределение. И едва след приключването на мандата ѝ във ВСС да започне да влиза по дела.

Какъв точно вариант ще избере Светла Петкова, вероятно ще стане ясно следващата седмица на клетвата на съдебните заседатели.

* Из Закона за съдебната власт
 
Чл. 18. (1) Изборен член на Висшия съдебен съвет не може да:
1. е народен представител, кмет или общински съветник;
2. (доп. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) заема длъжност в други държавни или общински органи;
3. (доп. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) упражнява търговска дейност или да е съдружник, управител или да участва в надзорни, управителни съвети или съвети на директорите или в контролни органи на търговски дружества, кооперации или юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност с изключение на тези на професионалните сдружения на съдии, прокурори и следователи;
4. (доп. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) получава възнаграждение за извършване на дейност по договор или по служебно правоотношение с държавна или обществена организация, търговско дружество, кооперация, юридическо лице с нестопанска цел, физическо лице или едноличен търговец, с изключение на научна и преподавателска дейност или за упражняване на авторски права както и за участие в международни проекти и проекти, финансирани от Европейския съюз;
5. упражнява свободна професия или друга платена професионална дейност;
6. членува в политически партии или коалиции, в организации с политически цели, да извършва политическа дейност, както и да членува в организации или да извършва дейности, които засягат независимостта му;
7. членува в синдикални организации извън системата на съдебната власт;
8. е осъждан за извършено престъпление, независимо от реабилитацията, както и да е освобождаван от наказателна отговорност за умишлено престъпление;
9. е съпруг, роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство - до трета степен включително или във фактическо съпружеско съжителство с друг член на Висшия съдебен съвет, с административен ръководител на орган на съдебната власт или с министъра на правосъдието;
10. (нова - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) е дисциплинарно освободен от длъжност изборен член на Висшия съдебен съвет;
11. (нова - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) е лице, спрямо което е установен конфликт на интереси с влязло в сила решение по-малко от една година преди избора.
(2) Изборен член се освобождава от Висшия съдебен съвет, ако в едномесечен срок от избора не освободи длъжността или не преустанови дейността по ал. 1.

Русенският съдия Николай Стефанов е станал жертва на провокация към подкуп

Предишна новина

И следващата съдийска КАК ще е от 17 души, засега

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  E, и? | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #10 от "Поне | нерегистриран":
  ще има #КОЙ да дава особени мнения, понеже ще си пише мотивите.  Този институт в този му вид е трагедия.

  Това ще промени ли нещо?  Съдебните заседател(K)и само спят по време на заседание и като чуят за плащане на "труда им" стават хиперактивни вербално. Досега не съм имал дори един случай да излязат с особено мнение по смешни присъди. По които требе да си кьорав, та да ги постановиш. Но нали трябва да пишат, ама ...  Целият този институт в този вид е непотребен. Даже вреден.  АМИН

 2. 12
  Матей | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #4 от "Марко | нерегистриран":
  Явно ще има някаква облага от това ,а и си е статут на член съдия в съдебен състав...  Аз на тяхно място бих се скрил и 2г. да не се показвам пред хората,предвид направеното за т.нар."съдебна система",но и за това се иска съвест...

  Не Марко, напротив!  Искам на простора цялото "бяло" бельо! За да просветне на всички "В ИМЕТО НА НАРОДА" за какво иде реч и докъде се докараха с тази тяхна несменяемост и незаменимост! Но ТЕ не са виновни, а законодателЯт с F-16 пета ръка и с един повече Ъпъртаментъ.  Важното е, че е доказано невинен според Великият ВКС. И с още по-велик айдукат - Менко Менков дето си го менкат с куфарчето!  АМИН[[_63625_]]

 3. 11
  ДА! | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #10 от "Поне | нерегистриран":
  ще има #КОЙ да дава особени мнения, понеже ще си пише мотивите.  Този институт в този му вид е трагедия.

  Съдебните заседатели трябва да се избират пряко от плебса, а не от най-най-най корумпираните органи в милата ни татковина - общинските съвети.  В момента с местата за съдебни заседатели се върти симония.  И Петкова не я корете за тази постъпка, ами ги вижте другите й "колеги" в центъра и по места!  Понеже така е като некои другари и другарки във ВСС за си разделили 30 сребърни монети по линия на една фондация.

 4. 10
  Поне | нерегистриран
  12
  -3

  ще има #КОЙ да дава особени мнения, понеже ще си пише мотивите.  Този институт в този му вид е трагедия.

 5. 9
  ********* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 8
  | нерегистриран
  45
  -8

  Поръчков заседател ще си има Кой

 7. 7
  Изи | нерегистриран
  52
  -6

  Моля Ви г-жо.Петкова не-дей-те !!!

  Цирка трябва да гастролира !!!

  Идете в Борован на чист въздух и ни оставете на-МИРА!!

 8. 6
  | нерегистриран
  72
  -8

  Вие просто си представете какво нищо е особата, та след края на мандат на подобен орган да кандидатстваш за съдебен заседател!

 9. 5
  **************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 4
  Марко | нерегистриран
  74
  -7

  Явно ще има някаква облага от това ,а и си е статут на член съдия в съдебен състав...  Аз на тяхно място бих се скрил и 2г. да не се показвам пред хората,предвид направеното за т.нар."съдебна система",но и за това се иска съвест...

 11. 3
  нерегистриранp | нерегистриран
  62
  -7

  Наглост

 12. 2
  съдия | нерегистриран
  82
  -6

  Достоен завършек на кариерата на един юрисконсулт на АПК Борован!

 13. 1
  | нерегистриран
  64
  -9

  Лакомия до шия

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.